Proljeće!

Većini najdraže doba godine vežemo uz buđenje prirode. Kako mu se ne bi radovali poslije hladne i sive zime. Ova zima nije bila ni hladna ni duga, ali ovi prelijepi dani početka proljeća su neusporedivo ljepši od svih dana zime. Toplo vrijeme je ubrzalo vegetaciju, pa tako već sada na tržnicama imamo sve proljetne namirnice po pristupačnim cijenama. Jedna od zaboravljenih namirnica, a ukusna i zdrava, je i medvjeđi luk. Kako sam ga već vidjela na tržnici, tako ga i vi možete pronaći a zatim probati neki od recepata koje imate na www.mojgastro.net. Danas vam predlažem ovaj sasvim jednostavni recept.  Dobar tek!

Medvjeđi luk ili sremuš

Ova biljka šumskih staništa je toliko zdrava, da ako je koristite jedno vrijeme, spusti kolesterol i masnoće kao i krvni tlak na razinu, kod koje možete par mjeseci prestati koristiti lijekove ( naravno ne bez kontrole ), čisti jetru i spominje se kao pomoć kod osteoporoze, bolova maternice,i sl. Listovi, koji se najčešće koriste, imaju nešto i vitiamina C i nekih minerala. Uz to ima sve zdrave "toksine" kao i češnjak.

SremušU prirodi ga nalazimo u vlažnim i tamnim šumama, ne smije se zamijeniti sa đurđicom ili nekim dr. sl. listovima, ali kad ga protrljate među prstima, miris bijelog luka će vam potvrditi o kojoj biljci je riječ. Listovi su nešto uži i duži od onih đurđica. Ima isto bijeli cvijet, ali cvjetići su više šiljati i gusto formirani. Lukovice se također mogu koristiti u ishrani. Po ukusu je sličan češnjaku, ali blaži.

Možete ih brati ili na boljim tržnicama naći od kraja ožujka do kraja svibnja.

"Medvjeđi" pesto sa špagetama

Probajte i ovaj pesto, u proljeće, kad još nema domaćeg bosiljka, a da ne pravite uvijek sa peršinovim listom! Ovaj pesto možete poslužiti i na pečenoj ili kuhanoj bijeloj ribi ili na pečenom pilećem fileu.

Medvjeđi pesto sa špagetima
Jednostavno.

SASTOJCI:

300 g medvjeđeg luka

60 g grubo sjeckanih badema

3 česna češnjaka

sok i korica jedne bio limete

40 g ribanog parmezana

60 ml maslinovog ulja

sol i papar

500 g špageta

PRIPREMA:

Operite i posušite medvjeđi luk i odrežite peteljke, pa ga grubo nasjeckajte. Bademe pržite na tavici da porumeni sa svih strana. Ohladite ih. Češnjak očistite i grubo nasijecite. Pomiješajte medvjeđi luk, bademe, češnjak, koricu i sok limete, parmezan, sol, papar i ulje, pa sve pirirajte štapnim mikserom. Po potrebi dosolite. U međuvremenu skuhajte špagete al dente u slanoj vodi i pomiješajte sa pestom.