Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je danas hrvatske građane da razmisle o posljedicama sutrašnjeg referenduma o braku te po svojoj savjesti donesu odluku, ponovivši da će on glasati "protiv" toga da se brak Ustavom definira kao zajednice muškarca i žene jer ne smatra dobrim da se Hrvatska legitimira kao zemlja netolerancije.Predsjednik drži da je nedjeljni referendum, kada se gleda meritum, nepotreban te neće imati nekih neposrednih posljedica."Ali će, ako uspije, imati velike, zaista velike moralne i političke poruke. Ne bi bilo dobro da se Hrvatska legitimira kao zemlja netolerancije i nerazumijevanja, neprihvaćanja drugih i drukčijih, koji su manjina u društvu. Zato koristim priliku da još jednom pozovem da razmislimo o konzekvencama tog referenduma i da po svojoj savjesti donesemo odluku", rekao je Josipović novinarima tijekom "Kave s građanima" na Pantovčaku.

Novinarima je izjavio i kako zabrinjavaju najnoviji podaci o padu BDP-a i daljnjem rastu nezaposlenosti, naglasio da se mora inzistirati na reformama i napraviti sve da se privuku nove investicije, što smatra jedinim načinom da se otvore nova radna mjesta i podigne BDP.

Nezaposlenost je posljedica teškog gospodarskog stanja te predstavlja najteži socijalni problem i moramo učiniti sve da privučemo nove investicije i tako otvorimo nova rada mjesta, dodao je.

"Čarobnog štapića nema, reforme se provode, moraju se provoditi dugo i uporno. I na određenu, nadam se ne predugu stazu, morali bi se vidjeti rezultati", ocijenio je.

Upitan tko to mora napraviti, Josipović je kazao kako je gospodarstvo u nadležnosti vlade koja, istaknuo je, čini mnoge stvari i pokušava novim inicijativama, zakonima.

"Ali, isto tako, rekao bih da su poticanje individualnog poduzetništva, možda veća ambicija poduzetnika, želja da se širi biznis, zaista važni faktori. Ne ovisi sve samo o državi", dodao je.

Predsjednik je potvrdio da je jučer zatražio izvješće obavještajnih službi o događajima u Vukovaru na Dan sjećanja, kada je državnom vrhu onemogućeno sudjelovanje u koloni sjećanja.

"Siguran sam da će ono biti korektno i vidjet ćemo", rekao je i ponovio kako smatra da je obavještajni aparat vezano uz događaje u Vukovaru mogao učiniti više.

"A oni koji su nadležni za stručnu kontrolu će vidjeti da li je bilo propusta i kakvi su. U svakom slučaju, cilj mog traženja izvješća nije da se radi afera, već da, ako je bilo propusta, vidimo gdje su sistemske pogreške, unaprijedimo rad SOA-e i drugih službi jer je to iznimno važno za našu sigurnost", naglasio je.

S premijerom Zoranom Milanovićem o tome još nije razgovarao jer je premijer na putu. "Kad bude moguće razgovarat ćemo, nije takva hitnost da bismo prekidali redovito djelovanje", rekao je josipović koji je danas u svome Uredu primio veći broj građana.Izvor: SEEbiz