Strahotno bogatstvo posjeduju vlasnici ogromnih trgovačkih lanaca. U nekretninama, (skladišta, prodajni prostor), u pokretninama (hladnjaci, police, blagajne) u robi na policama i u hladnjacima... Treba sve to (sa)čuvati. S obzirom da su kapitalisti i vlasnici ljudi/zaposlenika, barem osam i više sati dnevno dok rade za njih, koriste ih i kao čuvare svoje imovine odnosno kao zaštitnike obilja vrijednosti. Znaju kapitalisti da su radnici spremni živjeti za njih!

Priča mi jučer poznanik priču o gospođi O., blagajnici u slavonskobrodskom Kauflandu, zaposlenici koja se pokazala kao oštar pas čuvar i dragovoljac zaštitar kapitalistovog trgovačkog imanja. Priču, koju sa zadovoljstvom prenosim, ide otprilike ovako:
Poznanik koji, tvrdi mi, kupuje u Kauflandu od prvog dana poslovanja ove njemačke korporacije u Slavonskom Brodu, ulazi s kolicima u Kaufland, skreće desno i rasterećuje se od plastičnih boca (pet ambalaže). Praznu crnu vreću u kojoj su bile boce ostavlja u kolicima, ulazi u prodajni prostor, kupuje meso na pultu i dolazi na blagajnu kod blagajnice gospođe O. Slijedi dijalog između blagajnice i kupca.

Blagajnica O.: Što vam je to u kesi i ispod kese?
Kupac: Ništa.
Blagajnica O.: Podignite, da vidim.
Kupac: Podignite si moju kesu sami, ako vas zanima.

(Blagajnica ostavlja kasu, dolazi s druge strane blagajne, i zaviruje u kesu, prešuškava ju, pred ostalim kupcima.S lica uokvirenog plavom kosom ne silazi električni smiješak)

Kupac: Vi ste to posumnjali da sam nešto skrio, da sam nešto pokušao otuđiti?
Blagajnica O.: Morala sam, takve su zapovijedi.
Kupac: Pa jel ima idiota koji kradu na takav način?
Blagajnica O.: Ima svašta, moj gospodine.
Kupac: Vi mislite da sam i ja kradljivi idiot?
Blagajnica O.: Ne znam ja, ali ja moram postupati po pravilima svog posla.
Kupac: Čestitam na revnosti. Vi ste pouzdani gazdin čuvar koji ponižava ljude.
Blagajnica O.: Ja čuvam svoje radno mjesto.
Kupac: Jel od lopova idiota? Još jednom, čestitam na usrdosti, na tome koliko se trsite. Čestitam na diskreciji
Blagajnica O.: Ja samo radim svoj posao.
Kupac: Pohvalit ću vas na info pultu. Neka i do gazde dođe lijepa informacija da ima vjerne, bezobzirne, nepristojne čuvare svoje imovine.

I zaista, iznervirani poznanik odlazi na info-pult i službenici kratko prepričava događaj, ironično pohvaljuje blagajnicu i moli da se za njen trud sazna po cijelom tijelu Kauflanda, sve do glave - gazde.

Za poniženog poznanika pretresanje kolica i kese pred prisutnima, bila je neugodnost, čin bez stida i srama, pizma, netaktičnost i smradni odnos prema vjernim kupcima. "Da mi se barem ispričala nakon što je provjerila da u i ispod vrećice nema ništa iz Kauflana", žali mi se. Za one koji nešto malo znaju o kategorijama iz socijalne psihologije, blagajničina zaštitarska provjera izražen je dio usađenog poslovodnog drila koji je metamorfozirao u časnu vjernost firmi. A blagajničin ponos da snosi dio odgovornosti za funkcioniranje sustava preobraženi je strah od otkaza. Njen čin za nju je opravdan i moralan. Svaki otpor poštenog, nevinog kupca da ga se javno provjerava za nju je dokaz da ona možda ima pravo i da je kupac možebitna lopovina koja potkopava sigurnost i njenog radnog mjesta. Savjesna (čitaj: indoktrinirana) blagajnica zaista mora biti ponosna na svoje identificiranje s firmom u vojničko-radnom smislu.

Naravoučenije: Vi koji ulazite u Kaufland ostavite svaku kesu.