Stanislav Sorić i Peter Tot-Đerđ


U posljednje vrijeme uz moje objave na ‘fejsu’ vezano za onečišćeni brodski zrak, nakon skoro 13 godina čekanja, redovito postavljam pitanje: Je li ikoga briga za to? Evo na jedno ovakvo, možda predposljednje pitanje ‘upecao’ se bivši višemandatni potpredsjednik Gradskog vijeća u Slavonskom Brodu, sada kako on sam tvrdi, duže izvan politike: Stanislav Sorić. Tako je nastala sljedeća naša komunikacija.


SS: Da, brinu svi! Od vas stručnjaka se traži akcija, ali neka koja će riješiti naše probleme...Razna povjerenstva, tematske sjednice, prosvjedi i slične akcije nisu donijele očekivane rezultate...   


PTĐ: Nedavno u jednom intervjuu za SBPeriskop (http://www.sbperiskop.net/intervju/intervju-s-povodom-peter-tot-derd-ima-li-toga-jos-igdje-vjerojatno-nigdje-osim-u-slavonskom-brodu) skoro sam sve rekao, pa i o neispoštivanju zaključaka Povjerenstva i Odbora, nejasnim postupcima djelatnika DHMZ-a, suradnji s regionalnom i lokalnom upravama, općenito s politikom i političarima. Nažalost često eko-aktiviste krive i krivite ih svi, za sve ono što bi trebali politika i političari, još točnije morali su oni odraditi!


SS: Treba(te) odgovoriti na moje pitanje: tko je glavni krivac onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu! Tko to ne poduzima potrebne korake za rješenje tih problema? Vi stručnjaci znate kojim redoslijedom se riješavaju određeni problemi. Znate li vi stručnjaci tko su zagađivači našeg zraka? Ako ih ima, tko im daje dozvolu za rad? Osobno, nitko od nas ne može proizvoljno uprijetiti prstom u nekoga, u neki proizvodni objekt i reći da je zagađivač. Zna se tko to treba činiti, to su državne inspekcije (koje bi trebale biti potpuno neovisne) koje su za to zadužene, imaju instrumente i školovani kadar. Morale bi izaći na teren i utvrditi činjenice nakon kojih će se donositi odluke… Rade li one tako? Gledaju li nekom zagađivaču kroz prste?


PTĐ: Nevjerojatno tvrditi; svi su oko nas propustili svoje odraditi i svi su krivi, samo smo mi čisti. Mi smo sve odradili... Bar tako za sebe i za svoje političke istomišljenike tvrdite i to unazad, vjerujem već 6-7 godina! Također i oni svi to tvrde... Nije li Vam to sumnjivo?


SS: Logika vam je jača strana. Nigdje ne tvrdim da smo mi, kako vi to tvrdite, odradili sve kako bi se problem riješio. Naše ovlasti su ograničene. Ne možemo ništa raditi mimo zakona. Vi bi trebali znati proceduru. No, procedura vas ne zanima, jedino po narudžbi odrađujete korake koji bi trebali naivce i neznalice uputiti ka gradskoj upravi...i okriviti ih za propuste. Niste još odgovorili: zašto sami sebi lajkate... da bi sami sebi dali značaj? Smije li Grad zatvoriti naftovod na svoju ruku kako bi RNBB prestala zagađivati zrak iznad našeg grada? Traži se vaš odgovor!


PTĐ: Umjesto da VI I POLITIKA I POLITIČARI (i to svi) odgovarate na naša pitanja, pitanja građana i eko-aktivista i to evo već 13 godina, od kada znamo da je brodski zrak zagađen, VI I POLITIKA I POLITIČARI (i to svi) dozvolite sebi da kako sam maloprije rekao, krivicu tražite drugdje, pa i u eko-aktivistima. Pa pitate lakonski, a možda i ‘lakonički’: "Smije li Grad zatvoriti naftovod na svoju ruku kako bi RNBB prestala zagađivati zrak iznad našeg grada?", makar u ovom trenutku neslužbeno svi znaju da Rafinerija ne radi! A ne pitate: Smiju li eko-aktivisti zatvoriti naftovod na svoju ruku kako bi RNBB prestala zagađivati zrak iznad našeg grada? Itd., itd.. Ne pitate zašto je već spomenuta suradnja eko-aktivista s Povjerenstvom, (saborskim) Odborom, DHMZ-om, regionalnom i lokalnom upravama, općenito s politikom i političarima ne funkcionira i ne daje one rezultate koji bi garantirali čisti zrak u Slavonskom Brodu!


A da još nešto, pitate me: "zašto sami sebi lajkate...?". Odmah da vam kažem, riječ je o (vašoj) grešci u koracima jer nije riječ nikako o lajkanju, nego o podršci kod uočenog problema brodskog onečišćenog zraka. Pa dozvoljam sebi da tu aktivnost podržavam! Valjda to ima smisla! Naročito u ovakvim 'neljudskim' uvjetima i slučajevima koji traju već 13 godina!


SS: Ja sam osobno već nekoliko puta, ako ne i desetak, pisao i imao prepisku o problemu zraka u našem gradu. No nisam se želio praviti pametan poput nekih, tražio sam odgovore od vas znalaca, da nam kažete što bi to mi brođani trebali učiniti da se taj naš problem riješi... Do dana današnjeg, znalci s državne razine, kojima smo se obraćali, davali su neprestano obećanja. Sjetimo se predsjednice Kolinde koja je čak u predizbornom pripetavanju izjavila da je problem riješen...išla je do Putina (čak mu je i gradonačelnik uputio molbu da se taj problem pokuša što brže riješiti. Brodska politika je učinila sve u svojoj moći, pa čak i HDZ-ovska, da se razriješi problem brođana oko kvalitete zraka…


Vjerujem da naši brodski HDZ-ovi zastupnici u Saboru čak i ne dignu ruku i da ne podrže Plenkovića u nekim drugim odlukama vlade, da ga ucjene zbog nekvalitetnog zraka, problem se ne bi riješio...Ovako, nama ostaje jedino trabunjati o kvaliteti zraka u našem gradu...Uzalud nam trud svirači. Ovime završavam prepisku s vama o ovoj temi! Zamarate me. Opet ste sami sebi na postu gore dali podršku! Zbog čega? Meni je to smiješno! Da, na kraju, moram reći da ste postavili dobro pitanje koje smo mi vama, kako kažete, trebali postaviti: Smijete li vi ekološki ratnici zavrnuti ventile JANAF-ovog naftovoda da bi se spriječila opskrba RNBB i posljedično tome zagađivanje zraka iznad našeg grada?


PTĐ: Pričam ti pričam i odmah mi je lakše. Ja i mi, moji voljeni nismo krivi, sve smo mi pokušali. Hajde, stani malo! Gdje su vam rezultati? Što ste to, ono napravili? Pisali ste zamolbu KGK? Poslano je 400 dopisa... Netko bi o tome šutio jer sve je to bez rezultata! Koliko toga su eko-aktivisti povukli dosada (otvorena pisma, apele, prosvjede, odlaske u Zagreb; u Ministarstvo, u Saborski odbor…). Mi iz Eko-Integrala (sada nedavno) sve smo objasnili u našim primjedbama i prijedlozima na Akcijski plan, kojeg je Grad bio dužan izraditi još davnih dana. No, nitko nam dva mjeseca nije odgovorio iz Grada. Zašto?


I tu je onda stala naša komunikacija. A puno toga smo mogli još reći jedni drugima. Mogli smo dotaknuti sva pitanja o čemu sam u posljednje vrijeme pisao i na SBPeriskopu:


A) Znamo već duže vrijeme, ...da je po izvješću Europske agencije za okoliš: “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”. Bojim se da na prstima jedne ruke može se izbrojiti sve naše, hoću reći brodske i slavonske medije koji su tu vijest objavili.”. A i Grad i Gradsko vijeće uporno o tome šute!


B) Danas još se uvijek točno ne zna, što se događa u Rafineriji nafte Brod. Ona je za vrijeme intenzivnog rada u posljednjih desetak godina, prije havarije godišnji je ‘popalila’ 100-150 tisuća tona otpadnog mazuta kod prerade (oko) milijun tona nafte godišnje! Ono što neslužbeno znamo, Rafinerija nafte Brod ne radi???


C) U Akcijskom planu “nisu (ili samo u kratkim crtama) spominjani brodski industrijski kompleksi: PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, pa i Komunalac d.o.o. - odlagalište otpada Vijuš, koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka…”. A u budućnosti su možda i mogući izazivači ekološke katastrofe”!


D) Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda, “kao operativno tijelo intenzivno treba raditi na provedbi konkretnih aktivnosti, osobito onih koje se odnose na: redovito izvješćivanje građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka … i svim aktivnostima koje država poduzima u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka…”. Itd., itd..


E) Postoji više zaključaka i Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, kao i (saborskog) Odbora zaštite okoliša da će se Slavonski Brod i Brod u Republici Srpskoj uzimati u razmatranje kao jedna cjelina i da će se poduzeti sva raspoloživa sredstva kako bi se to postiglo. I još uvijek ništa s ničim.


F) Svakako bi energetske učinkovitost bila puno veća kada bi se uvažili Zaključci tematske sjednice Županijska skupština od 17. lipnja 2020. godine o Izvješću o stanju kvalitete zraka na području BPŽ u 2019. godini. Posebno pod točkom 2 piše: “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada ... od 80%.”!


Sve su ta pitanja, a ima ih još o kojima bi se moglo popričat s bivšim višemandatnim potpredsjednikom Gradskog vijeća u Slavonskom Brodu. Da se ne zaboravimo o tome se moglo pričati i o traženoj ali ne i održanoj Zajedničkoj tematskoj sjednici Gradskog vijeće i Županijske skupštine. Koja slučajnost, g. Stanislav Sorić je tada bio potpredsjednik Gradskog vijeća! Bio je također u onoj strukturi koja nije željela tu zajedničku tematsku sjednicu!