Nakon afere 'apoteka' i sukoba interesa ministar poljoprivrede upetljao se u dva nova skandala.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, nije izvukao pouku iz afere "apoteka" nego je u tom razdoblju posrnuo u nove grijehe.

Zaboravne podsjećamo kako su mediji u prosincu 2012. otkrili da je Jakovina, iako je već godinu dana obnašao dužnost ministra u vladajućoj Kukuriku koaliciji, kao vlasnik i direktor tvrtke TJ-PROM, što proračunu što nekolicini vjerovnika ukupno dugovao više od 150.000 kuna. To mu je okvalificirano kao sukob interesa, koji je zapravo trajao još od 2001. i izbora za načelnika općine Bukovlje. Ovih su dana otkrivene još dvije afere u koje se upetljao Jakovina. No, ovoga puta kvalifikacija bi mogla glasiti - zloporaba ministarskog položaja.

Naime, te 2012. još u rujnu Jakovina je potpisao zapisnik o raspodjeli izvoznih kvota za šećer. Svojim diskrecijskim pravom, tako se ovih dana opravdavao ministar, suspendirao je pravilnik koji uređuje kriterije za podjelu kvota. Konkretno, zakinuo je jednu tvrtku pogodujući drugoj. Spominje se iznos veći od 100 milijuna kuna, a mediji javljaju da je u priču oko izvoznih kvota ušao i USKOK. U nastavku 2012. Jakovina je i kod raspodjele proizvodnih kvota za šećer primijenio diskrecijsko pravo. Upravni sud u Osijeku temeljem tužbe oštećene tvrtke podjelu proizvodnih kvota po križaljci koju je odredio ministar nedavno je proglasio ništavnom. Procjenjuje se kako je zbog dva potpisa Jakovine poduzetnik izgubio više 200 milijuna kuna.

Ministar tvrdi da "u sustav uvodi red, rad i odgovornost." Ministarska budućnost Jakovine opet je u rukama premijera i stranačkog šefa Zorana Milanovića. On je pak bez komentara odletio na dvotjednu diplomatsku turneju. O novom Vladinu voznom parku Milanović je nedavno u dva dana održao dvije i pol pressice. Hoće li ovo izbivanje premijera biti "alibi" za amnestiju ministrovih grijeha ili će "uvertiru" možda diktirati USKOK?

Izvor: poslovni