Upravo se navršilo 100 godina od „rođenja“ Tarzana, ali kao književnog lika.Nema nikakve sumnje da je Tarzanov urlik duboko urezan u kolektivno pamćenje čitavih generacija. Ali, na samom početku, prije stotinu godina kada je Tarzan ugledao svjetlost dana, morao se zamišljati urlik čovjeka iz džungle. Na kraju krajeva Tarzan je i bio lik iz romana. Kreator njegovog lika potiče iz Čikaga i riječ je o piscu Edgar Rajsu Barouzu (Rice Burroughs).

Tarzanov "jezik ljudi"

Ukratko, Tarzana, odnosno lorda Grejstouka (Graystoke), njegovi roditelji su izgubili još kao bebu na obalama Afrike. Nalaze ga majmuni s kojima i odrasta. Kao mladić upoznaje Džejn, kćerku jednog naučnika. Zaljubljuje se u nju bez obzira na probleme koje su imali u početku u komunikaciji. Jer, Tarzan nije znao “jezik ljudi”.

Barouz je napisao 23 nastavka. Uspjeh je bio ogroman. Prvi film o Tarzanu snima se 1918. Naravno nijemi film. A prvi glumac koji je obukao kostim čovjeka iz džungle bio je Elmo Linkoln (Lincoln). No, daleko najpopularniji Tarzan bio je američki plivač Džoni Vajsmiler (Johnny Weissmuller). Između 1932. i 1948. Tarzana je igrao 12. puta – a svaki put sa onim istim neponovljivim urlikom. No, odakle tačno potiče ovaj urlik ne zna se baš stoprocentno. To je zapravo miks deset različitiih audio elemenata, koji su dijelom snimani unazad i tako se došlo do jedinstvenog i neponovljivog zvuka.

Poklon piscu - Zemlja Tarzana

O Tarzanu je snimljeno ukupno stotinu filmova. Između ostalih Tarzana su glumili i Leks Barker (Lex), Gordon Skot (Scott) ili Barouzov zet Džejms H. Pirs (James H. Pierce). Najaktuelnija verzija je crtani film koji je uradila kompanija Dizni 1999. sa dva nastavka 2002. i 2005. godine. Potom dolazi na red i mjuzikl na Brodveju koji se od 2008. igra i u Hamburgu. I muzičari su se na različlite načine bavili Tarzanovim likom.

Tema: nahoče koje su odgojile divlje životinje, nije nova. Jer, već je Rajdijard Kipling (Rudyard) napisao svoju Knjigu o džungli. Ako pak idemo dalje u istoriju doći ćemo i do starog Rima i priče o Romulu i Remu koje je odgojila vučica. A Tarzan oslikava ljudsku težnju da se poveže s prirodom. Istovremeno je i više od toga jer Tarzan je simbol dviljeg i neukrotivog čovjeka.

A samom Barouzu je Tarzan poklonio ono čemu se cijelog života nadao: bogatstvo. Od prvog izdanja njegove priče o Tarzanu kupio je komad zemlje u Kaliforniji, u blizini Los Anđelesa. To mjesto se od 1923. zove - Tarzana.

Izvor: www.6yka.com