Burna povijest rock glazba sastavljena je od radosti, uživanja u životu i snage mladosti. Ali, mnogi začetnici i najutjecajniji akteri ovog glazbenog pokreta završavali su svoje živote prerano ostavši bez motiva i snage da nastave živjeti poput glazbe koju su stvarali.

Ian Curtis, pjevač i autor pjesama sastava Joy Division, objesio se na današnji dan,  18. svibnja 1980. godine u svom domu u Manchesteru.

 

Bio je to kraj sastava koji je unatoč kratkoj karijeri i samo dvama studijskim albumima imao velik utjecaj na brojne glazbenike, i mnogi ga smatraju jednim od najboljih rock sastava. Preostali su članovi sastava nastavili uspješnu karijeru pod imenonom New Order. Joy Division osnovali su 1977.  u Manchesteru gitarist Bernard Albrecht (kasnije Bernard Sumner), basist Peter Hook, bubnjar Stephen Morris i Ian Curtis. Najprije su nastupali pod imenon Stiff  Kittens, zatim Warsaw (prema istoimenoj pjesmi Davida Bowia), da bi na kraju uzeli proturječno ime Joy Division, kako su se u nacističkim logorima nazivale barake s logorašicama prisilno pretvorenima u prostitutke za njemačke vojnike.

 

Očarajavući debitatntski album Uknown Pleasure iz 1979. godine donosi pjesme hipnotičkih ritmova otpjevane Curtisovim sugestivnim vokalom (najizražajnija jest She's Lost Control) i zauzima prvo mjesto u britanskoj nezavisnoj top listi. Nakon debitantskog albuma, sastav sve više nastupa, što Curtis,  koji je bolovao od epilepsije, sve teže podnosi.

 

U rano jutro 18. svibnja, dok se na gramofonu vrtila ploča Iggyja Popa The Idiot, dvadesettrogodišnji Ian Curtis objesio se u svom stanu, četiri dana prije američke turneje. Samo nekoliko tjedana kasnije njihov singl „Love  Will Tear Us Apart“ zauzima trinaesto mjesto na službenoj listi u Velikoj Britaniji, a njihov drugi album Closer, koji mizlazi u kolovozu, zauzima šesto mjesto.