Bez kopija (preslika) izrađenih fotografskom tehnikom gotovo je nemoguće  zamisliti komunikaciju građana i institucija. Mogućnost da se dokumenti umnože proizašla je i iz potrebe da pojedinci (istovremeno) dokažu svoj identitet na više mjesta, a da ne moraju dostavljati njihove originale. Umnožavanje rukopisa, knjiga, skripti uz jeftino i lakoizvodljivo rješenje uvezivanja olašava obrazovanje smanjujući njegove troškove. U dodiru s tim specijaliziranim, neproizvodnim radom bili smo uglavnom svi, a najviše učenici i studenti. Odavno je davanje takvih usluga objedinjeno u biznis, u poslovnu djelatnost koja se obavlja u razmjerno malom prostoru krcatom fotokopirnim strojevima, kompjuterima, printerima, raznim vrstama papira i... marljivim, strpljivim radnicima. Ne kaže se uzalud- ima živce kao radnik u fotokopirnici.

[caption id="attachment_64154" align="alignleft" width="460"]Marin Marin Solić[/caption]

U Slavonskom Brodu fotokopirnice su smještene na frekventnim gradskim prolazima, mjestima koje su u blizini škola, suda, institucija. Od godine 2011. u Naselju Andrije Hebranga /7/13 posluje „Ivona“ j.d.o.o. u vlasništvu Marina Solića. Izbor lokacije imao je jasnu poslovnu logiku. U blizini su dvije škole: Osnovna škola „Dragutin Tadijanović“ i Srednja ekonomsko-birotehnička škola, s ukupno oko 500 učenika, a što garantira veliki broj potencijalnih korisnika usluga kopiranja. Osim njih, „Ivoni“ gravitira nekoliko tisuća stanovnika naselja. Cijene kopiranja ovise o broju fotokopija, a kreću se od 15 do 30 lipa po primjerku. Uvezivanje skripta i knjiga iznosi od 7-12 kuna. Kopira se u A4 i A3 formatu. Za sluge i njihove cijene može se raspitati u samoj fotokopiraonici, na mobitel 091 254 1614 ili na mail copyivona@gmail.com. Na mail adresu mogu se poslati materijali koje treba kopirati. Radno vrijeme je od osam ujutro do osam navečer, prije i poslije škole.
Pored kopiranja „Ivona“ pruža niz drugih usluga za koje se može saznati ako se pažljivije pogleda jedna od priloženih fotografija.

Čitavu pričicu o fotokopiranju i kvartovskoj fotokopirnici pišem, jer su Marin i njegove mlade pomoćnice u poslu, uvijek dobro raspoloženi, susretljivi, okretni, spremni pronaći najbolja rješenja za učenike i nas koji kopiramo „na sitno“. Jasno je da im i o tome ovisi posao, ali mušterije osjete da se kod njih radi o njihovoj pravoj prirodi, a ne o namjenskom, električnom uključivanju osmijeha i ljubaznosti. Danas, kada je spontanost misaona imenica, a ugodnost u ophođenju poput endema, biramo mjesta s takvim kvalitetama. Naravno, ako je kvaliteta obavljenog posla zadovoljavajuća, što kod „Ivone“ nije sporno.

Ivona usluge