Nakon nekoliko godina ponovo ćemo u drugoj MNL gledati slavonskobrodski derbi između MNK Brod i MNK Brod 035.

Tim povodom razgovarali smo s Ivanom Smolčićem, sportskim direktorom MNK Brod.

Kako je došlo do osnivanja MNK Brod?

MNK Brod je osnovan 21. 11. 2013. na inicijativu skupine malonogometnih zaljubljenika koji su pod istim nazivom godinama igrali Ligu malog nogometa na brodskim Klasijama.

Iste godine je premijerno pokrenuta Županijska malonogometna liga te je ona bila povod da se i službeno osnuje klub kako bi se ti isti dečki mogli natjecati u jačem i zahtjevnijem natjecanju od Lige malog nogometa na Klasijama, s obzirom da su na Klasijama u tom trenutku bili prvaci 3 sezone zaredom.

U premijernoj sezoni su se okitili naslovom županijskog prvaka te su odmah sljedeće priključeni 2. HMNL - Istok, gdje se i danas natječu.

Većina igrača koji su igrali za ''neformalni'' MNK Brod na Klasijama je danas u upravi kluba i pomaže u svakodnevnom funkcioniranju kluba.

Uspjeli ste između ostalog i organizirati futsal akademiju. Kakvi su ciljevi i ima li uspjeha?

Futsal akademija Brod je pokrenuta prošle jeseni nakon što smo prošlo ljeto uspješno proveli projekt ''Ljetna škola futsala'' u suradnji s Gradom. Zbog velikog interesa djece bilo je logično da nastavimo raditi s njima cijele godine kako bi uživali trenirajući mali nogomet, odnosno futsal kako se ispravno zove ovaj dinamični sport.

Što se tiče ciljeva i uspjeha, moramo naglasiti da nam je najveći cilj i uspjeh da djeca zavole futsal i da ga nastave igrati i trenirati i u slučaju da prestanu biti članovi naše Akademije. Ako vas zanimaju konkretni uspjesi u vidu rezultata, možemo se pohvaliti da smo u juniorskom i kadetskom uzrastu izborili završnicu prvenstva Hrvatske, kao prvaci i viceprvaci regije Istok. Također smo sa starijim pionirima bili prvi na iznimno jakom međunarodnom turniru u Zagrebu, dok najvećim uspjehom smatramo 2. mjesto u ukupnom poretku Croatia Futsal Masters U17 - najkvalitetnijim natjecanjem za kadetski uzrast na razini države.

Po čemu se razlikujete od ostalih klubova i imate li kakav recept? 

Smatram da se među ostalim klubovima u gradu najviše ističemo transparentnošću. Vjerojatno je tome pridonijelo i što smo krenuli od nule, čista srca i bez ikoga da nas podrži. Neumorno smo radili da dođemo do statusa koji sad imamo i ljudi to prepoznaju. Igrači koji dođu kod nas igrati često kažu da je organizacija kluba na prvoligaškoj razini. Nažalost, za taj zadnji iskorak u rang iznad trenutnog je ipak potrebna i financijska potpora puno veća nego što je sad.

Kako se financirate i imate li pomoć od grada?

Grad nam pomaže koliko može, na čemu smo zahvalni, ali to je daleko od cifre potrebne da se podmire troškovi igranja jedne sezone. Mogli bismo reći da Grad pokriva otprilike trećinu godišnjih troškova.

Tu se opet vraćamo na početak priče i one skupine entuzijasta koji su osnovali klub, a sada su u upravi. Oni vrijedno rade da osiguraju donacije sponzora i prijatelja kluba, bez kojih nikako ne bismo mogli jer i oni godišnje pokriju otprilike jednu trećinu godišnjeg budžeta kluba. I njima se ovim putem moram zahvaliti jer znam da nije jednostavno u današnje vrijeme odvajati novac za sponzorstva.

Zadnju trećinu pokrije najveća vrijednost ovog kluba, a to su njegovi vjerni članovi i simpatizeri. Svake godine prodajemo sezonske ulaznice koje oni redovito kupuju kako bi pomogli klubu. Također kupuju i navijačke majice i druge stvari, na čemu smo svima zahvalni. Oni utjelovljuju naš klupski moto koji glasi ''Zajedno smo jači'' i bez njih cijela ova priča ne bi imala previše smisla.

Kako se postaje član uprave?

Članom uprave se postaje vrlo jednostavno. Svatko tko ima želju pomoći radu kluba se može javiti bilo kojem članu kluba ili putem naše Facebook stranice i vrlo brzo će biti uključen u one sfere djelovanja u kojima može najviše doprinijeti. Također članovi uprave kluba plaćaju mjesečnu članarinu, jer time dokazuju ozbiljnost i privrženost klubu. Na taj način se najbolje vidi da svi mi u MNK Brod živimo za klub, a ne od kluba.