U ovih deset - jedanaest godina od dvanaest i pol otkako Brođani znaju da njihov zrak zaista (jako!) onečišćen, bezuspješno pokušavam raznim člancima, kolumnama, intervjuima, apelima, otvorenim pismama i drugim dopisima odgovornim institucijama, ali i s drugim dostupnim alatima građanske aktivnosti ukazati političarima i upravama, od državnih, preko regionalnih, do lokalnih, da ovo što činei i ne čine, nije dovoljno i nije ni pošteno, ni moralno prema Brođanima.

Također, svi ti spomenuti pokušaji išli su i idu prema, djelomično političkom digresijom uspavano i uljuljano stanovništvo Slavonskog Broda koje više nije ni svjesno, no nije ni u mogućnosti odabrati pravu stranu istine o onečišćenom brodskom zraku. Zaista, teško je u ovoj pandemijom zahvaćenoj situaciji razbuditi Brođane, ali tako je bilo i ranije, kada su političari, ali i većina stanovništva zaokupirani bili s problemima oko potresa u Zagrebu, Petrinji i Sisku, prijemom Hrvatske u EU, aferom Agrokor, a da u međuvremeno provedene sve izbore i ne spominjem.

Nažalost, kako sam nedavno u intervjuu za SBPeriskop rekao: 13-godišnja zavrzlama i agonija Brođana sa onečišćenim zrakom i dalje traje! A po Europskoj agenciji za okoliš “Slavonski Brod je među tri je najzagađenija grada u Europi”. Što je među ostalim objavio i ‘veliki’ Guardian… No i drugi!

Evo, što je na tportal.hr-u pisano dana 17.06.2021. (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/slavonski-brod-treci-najgori-u-europi-po-kvaliteti-zraka-ni-zagreb-ne-stoji-dobro-20210617) pod naslovom:

Podaci Europske agencije za okoliš - Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka…”!

A dalje piše i ovo: “Najzagađeniji je zrak u poljskom gradu Nowy Sacz gdje dvogodišnji prosjek zagađenja sitnim lebdećim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27,3 mikrograma po metru četvornom.

Na drugom mjestu je talijanska Cremona s 25,9 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom, a na trećem Slavonski Brod s 25,7 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom.”!

Nažalost, kako vidimo, ni ovogodišnji podaci koji možemo pronaći na web-u pod naslovom stranice: “Kvalitet zraka u Republici Hrvatskoj” (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), ne pokazuju nikakvo poboljšanje stanje. Što više, bojimo se da do kraja godine stanje brodskog zraka će biti još poražavajuće!

Baš o tome govori i prvi prilog (P1), gdje se lijepo vidi da u prvih osam mjeseci u ovoj godini na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1), suprotno očekivanjima srednja vrijednost (osmomjesečni prosjek) satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 izrazito je visoka i iznosi 22,6 µg/m3. To je više od 10 posto iznad granične vrijednost na godišnjoj razini (20 µg/m3)!Ni ostali prilozi ne ulijevaju baš povjerenje i nadu o čistom brodskom zraku. Drugi prilog (P2) govori o tome da na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save (SB-2) već u prvih šest mjeseci u ovoj godini broj dana iznosio 35, kada je dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio iznad 50 µg/m3, kako je to postavljeno u Uredbi o graničnim vrijednostima, a dana 6. veljače i u iznosu od vrlo visokih 150,8 µg/m3!Zadnji prilog (P3) vezan je maksimalne dnevne osmosatne srednje vrijednosti (prosjek) ozona mjerene i izračunate na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) od 01.06. do 31.08. ove godine. U prilogu se vidi da za ta tri mjeseca, još umanjeno za osam dana, krajem 6. i sredinom 8. mjeseca, spomenuti maksimalni osmosatni prosjek ozona 23 puta je bio iznad 120 µg/m3, a dana 8. srpnja i u iznosu od visokih 152,7 µg/m3…Inače u Uredbi o graničnim vrijednostima na trogodišnjoj razini broj takvih dana je 75, odnosno prosječno na godišnjoj razini 25! Sigurno da smo imali samo tromjesečno kontinuirano ispravno mjerenje ozona (o čemu sam više puta pisao), broj nepoželjnih dana iznosio bi najmanje 25 ili i više!

Baš tako, kako sam u nedavnom intervjuu pitao, pitam sad ponovo: “Ima li toga još igdje? Vjerojatno nigdje, osim u Slavonskom Brodu.”.