U pripremi Skupštine Udruge Eko-Integral koja bi se trebala održati u sljedećih mjesec dana, zapisano je da treba Brođane u sve većem broju informirati, medije animirati, a odgovorne privoliti i(ili) natjerati na rješavanje problema u vezi brodskog onečišćenog zraka. Baš u kontekstu toga, moji posljednji nekoliko članaka objavljenih na Periskopu posebno su ‘zaduženi’ da postignu te i takve ciljeve. 

Na nemalo iznenađenja brojnih Brođana u posljednje vrijeme evo pored onih brodskih medija (SBPeriskop, SBTV…) koji redovno ili bar ponekad objavljuju informacije o brodskom onečišćenom zraku, evo u posljednjih desetak dana prvenstveno gledatelji i čitatelji naših medija mogu saznati da zrak u Slavonskom Brodu i u mjesecu veljače još uvijek loš, ili kako je reporterka RTL Leone Šiljek javila na RTL Dnevniku:

“Dobra je stvar što se zbog vjetra i kiše u nedjelju (11. veljače) zrak gotovo posvuda (u Hrvatskoj) popravio, no u Slavonskom Brodu je čak 13 dana bio u 'crvenom' ili 'ljubičastom'. No posljednjih mjesec dana na kontinetnu udišemo zrak loše kvalitete…” (https://net.hr/danas/rtl-danas/zrak-danima-posvuda-kriticno-los-strucnjakinja-otkrila-sto-je-to-u-njemu-kancerogeno-bf269cf6-c913-11ee-9d39-a6a3e3a01370 ).

Nakon toga vrlo brzo smo i na Dnevniku Nova Tv ogledati reportažu i izvješće “Slavonski Brod - neslavni rekorder” (https://dnevnik.hr/video/slavonski-brod-ima-najzagadzeniji-zrak-u-europskoj-uniji---62743453) i kako je jedna od komentatora na fejsu rekla: “sivi, surovi prizor polupraznog grada…”.

Na žalost, ni tada i dalje nismo vidjeli nikakvu reakciju odgovornih, osim gradonačelnika dr. Mirka Duspare, “koji priziva sjećanje od Mesića do Kolinde, prometnica i svega u ingerenciji države…”. Ali ni od njega ništa novo nismo čuli: što dodatno i intenzivnije poduzima Grad i Gradska uprava zbog ponovnog velikog kontinuiranog onečišćenja zraka u posljednja tri zimska mjeseca i hoće li predložene mjere iz Akcijskog plana donijeti neophodno poboljšanje u brodskom zraku(?)! Što Brođani željno očekuju!!!

Nedugo poslije na tportal.hr-u smo mogli pročitati jedan u posljednje vrijeme najkompletniji intervju o brodskom onečišćenom zraku, gdje uostalom se kaže: “Slavonski Brod neslavni je rekorder po onečišćenju zraka u Europskoj uniji. Iza sebe je ostavio dosadašnjeg šampiona, grad Nowy Sącz iz Poljske. Iako struka još nema odgovor odakle Brođanima toliko onečišćenje, smatraju da je u pitanju sam položaj grada, ali i ruža vjetrova. …

Stanovnici Slavonskog Broda udišu najzagađeniji zrak u Europskoj uniji, pokazala je analiza Europske agencije za okoliš. Nebo iznad njega puno je opasnih lebdećih čestica PM 2,5. Samo ove zime grad na obali Save 11 puta završio je u ljubičastom, što je najveća razina zagađenja…” (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/slavonski-brod-prvi-na-neslavnoj-listi-u-eu-tri-su-skupine-zagadivaca-20240216).

Nekako u isto vrijeme pojavila se još jedna vijest povodom saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka, gdje piše i ovo:

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mile Horvat rekao je u petak (16. veljače) kako je Slavonski Brod, koji godinama ima problema sa zagađenjem zraka, napravio akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka, odnosno kako se ‘stvar pokrenula’. …

Horvat je time odgovorio Ljubici Maksimčuk (HDZ), Marini Opačak Bilić (NZ) i Ružici Vukovac (PH) koje su izrazile zabrinutost kvalitetom zraka u Brodu, zanimajući se što nadležni čine da se ona poboljša?”.

Također je državni tajnik Horvat, makar izgleda on prilično slabo poznaje brodsku goruću situaciju, “naglasio kako je grad nakon dvije godine dužan o tome objaviti izvještaj u svom službenom glasilu kako bi građani bili upoznati s učincima propisanih mjera.” (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pokrenule-se-stvari-oneciscen-zrak-u-slavonskom-brodu-dosao-na-tapetu-20240216).  

Jasno je, svi ovi (spomenuti) potezi i iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a i Grada i Gradske uprave vezani su za jedno veliko ‘administriranje’, koje ‘administriranje’ ni dosada u ovih 15 godina nije donijelo nikakvo poboljšanje u brodskom zraku!

A evo ovih dana (pa i u ponedjeljak, kada članak pišem) dalje je kopneni dio Hrvatske zahvaćen povelikim onečišćenjem zraka (https://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) s lebdećim česticama PM2.5 i dalje su deset postaja u Hrvatskoj u CRVENOM (onečišćen zrak)! Ponovo brodske, kutinske, koprivničke i djelomično zagrebačke mjerne postaje prednjače s onečišćenjem!

Posebno je zabrinjavajuće stanje na postaji na Jelasu (SB-1), gdje u posljednjih godinu dana, kako se vidi na kružnom grafikon iz aplikacije ‘Kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj’, 47,1% dana je zrak bio onečišćen: 26,8% LOŠE, 13,7% VRLO LOŠE i 6,6% IZUZETNO LOŠE!!!

Sve to ne ide u prilog ni ministru Damiru Habijanu, ni državnom tajniku Horvatu, ni gradonačelniku Duspari, ali ni ostalim odgovornim vezano za brodski onečišćeni zrak!