U nedjelju je, u Frankfurtu zatvoren 73. međunarodni sajam knjiga. Najveći je to i najpoznatiji internacionalni skup knjižara, nakladnika i autora, koji tradicionalno u drugoj polovici listopada plijeni pažnju ne samo njemačke, već i svjetske javnosti.

Svake godine jedna zemlja ima centralnu poziciju, svojevrsni je počasni gost. Ove godine bila je to Kanada s parolom Singular Plurality, s idejom kako upravo takav moto promovira njezinu multikulturalnu književnost (na francuskome, engleskom i onu autohtonu na innu-aimun jeziku)…

Za dvije godine tu će ulogu dobiti Slovenija, kao prva zemlja s područja bivše Jugoslavije koja je ikad imala tu veliku čast i privilegiju da bude domaćin te, po mišljenju mnogih, najznačajnije manifestacije u knjižarskoj branši.

Hrvatske ove godine nije bilo, uz lakonsko obrazloženje kako hrvatski nakladnici nisu pokazali interes za odlazak u grad na Majni.
Usprkos činjenici da je prije četiri godine, 2017. na štandu jednog desničarskoga izdavača došlo do nereda zbog kojih je morala intervenirati i policija, organizatori su ove godine elitan prostor, desno od takozvane ”Plave sofe”, prostora na kojemu se tradicionalno održavaju okrugli stolovi i razgovori s poznatim autorima, zvijezdama Sajma, ustupila nacistima. Desničarskome izdavaču, pravdajući takav svoj čin činjenicom da zakon nije zabranio tu izdavačku kuću, i da oni moraju poštovati zakone i slobodu mišljenja čak i onda kad se s takvim stavovima duboko ne slažu i ne odobravaju ih

Tako se Hrvatska, zemlja u kojoj gradonačelnik Vukovara i na brzinu izabran čelnik Domovinskoga pokreta Ivan Penava zgraža nad stavom novoizabranoga predsjednika Vrhovnog suda da se zabrani pozdrav nacističkih kvislinga: ”Za dom spremni”, iz nehata i čiste slučajnosti svrstala na stranu onih koji su zbog jednog ružnog propusta organizatora bojkotirali događanja na frankurtskome sajmištu.

Izgleda da samo tako slučajno, nehtijući možemo odabrati stranu koja je kod nešto razvijenijih, naprednijih i obrazovanijih zemalja – pravilo.

Elem, u financijskome centru Europe u kojemu prema nekim pokazateljima živi oko 120 različitih naroda iz čitavog svijeta, u gradu u čijim se domovima i po različitim zajednicama i bogomoljama govori oko 200 jezika, na poznatome Sajmu, koji ove godine promovira i propagira diverzitet, mogućnost da se čuju marginalizirani, oni glasovi koji su nedovoljno ili nikako zastupljeni u izdavaštvu, izbio je neviđen skandal za multikulturnu predvodnicu Europe.

Usprkos činjenici da je prije četiri godine, 2017., na štandu jednog desničarskoga izdavača došlo do nereda zbog kojih je morala intervenirati i policija, organizatori su ove godine elitan prostor, desno od takozvane ”Plave sofe”, prostora na kojemu se tradicionalno održavaju okrugli stolovi i razgovori s poznatim autorima, zvijezdama Sajma, ustupili nacistima. Desničarskome izdavaču, pravdajući takav svoj čin činjenicom da Zakon nije zabranio tu izdavačku kuću, i da oni moraju poštovati zakone i slobodu mišljenja čak i onda kad se s takvim stavovima duboko ne slažu i ne odobravaju ih.

Riječ je o izdavačkoj kući ”Jungeuropa”, koju vodi ekstremist Philip Stein. On je navodno na čelu i crowdfoundinga ”Jedan posto za našu zemlju” (Ein Prozent fur unser Land), koji se oštro protivi doseljavanju stranaca u Njemačku i čije je objavljivanje zabranjeno na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Youtube.

Taj isti, tridesetogodišnji Philip Stein prijetio je protjerivanjem tamnoputoj njemačkoj autorici Jasmini Kuhnke svojim objavama na Twitteru u vrijeme dok je pisala svoj roman ”Crno srce”, koji je trebala predstaviti na ovogodišnjem Sajmu. Objavio je i njezinu kućnu adresu, tako da su se ona i obitelj iz sigurnosnih razloga morali preseliti i sad se od nje očekivalo da govori nekoliko metara udaljena od ekstremista.
Ja ne razgovaram s nacistima, ja ne slušam naciste, ja ne čitam knjige nacista, poručila je javno Jasmina Kuhnke, a ja sanjam kako će uskoro i neka vukovarska Jasmina, kad ju upitaju što misli o provincijalnim i ekstremno desnim stavovima svoga gradonačelnika hrabro kazati: ”Ja ne slušam Penavu, ne čitam Penavu, ne razgovaram s Penavom i ne biram Penavu”, to zbilja više nije ideologijsko pitanje već odista civilizacijsko… Debelo kasnimo

 Ova književnica, blogerica i aktivistkinja, senegalsko-hrvatskoga porijekla (po ocu Senegalka, po majci Hrvatica), s pravom se osjetila ugroženome i odbila sudjelovanje. Ekstremne desne ideologije, kakve propagira čelnik “Jungeurope” stalna su prijetnja ljudskim pravima.

Ta mlada žena potpuno opravdano smatra kako Sajam takva renomea i utjecaja ne smije nacistima pružati mogućnost predstavljanja. Njezinoj hrabroj odluci da bojkotira Frankfurtski sajam, pridružilo se, prema pisanju Washington Posta, i nekolicina drugih autora, poput Riccarda Simonetta, Nikeata Thompsona i Annabell Mandeng.

Solidarnost s Jasminom, koja je eto dijelom i naše gore list, izrazio je i Edukacijski centar Anne Frank nazvavši desni ekstremizam egzistencijalnom prijetnjom.

”Ja ne razgovaram s nacistima, ja ne slušam naciste, ja ne čitam knjige nacista, poručila je javno Jasmina Kuhnke, a ja sanjam kako će uskoro i neka vukovarska Jasmina, kad ju upitaju što misli o provincijalnim i ekstremno desnim stavovima svoga gradonačelnika hrabro kazati:

”Ja ne slušam Penavu, ne čitam Penavu, ne razgovaram s Penavom i ne biram Penavu”. To zbilja više nije ideologijsko pitanje već odista civilizacijsko…

Debelo kasnimo. Zasad smo samo iz nehata na pravoj strani.

autograf