Prilično bombastično osvanule su vijesti o formiranju “sportsko-rekreativne” postrojbe, odnosno „SSG“ pod zaštitom HDSSB-a, a osobito njihova crna odora. Normalno da je to pobudilo pozornost, pa i zabrinutost javnosti, mada čelništvo stranke daje “umirujuće” objašnjenje:
Mi u tome stvarno ne vidimo ništa posebno, niti za to imamo neke skrivene motive. Ovo nije nikakva paravojska ili nešto slično već obična stranačka počasna postrojba koja će svoju premijeru imati na Saboru, na kojem ćemo usvojiti i izmjene Statuta, a koje uključuju i osnivanje ovakvih postrojbi i organizacijskih oblika, sportskih sekcija i slično. To su mladi članovi naše stranke koji su sami izrazili želju da se ovako organiziraju, a mi stariji smo im u tome pomogli, jer je bolje da se mladi bave sportom, nego da se drogiraju i opijaju - objašnjava ovaj HDSSB-ovac.“

Ovakvo obmanjivanje javnosti demantiraju fotografije s treninga na kojem ključnu ulogu ipak ima prvi iz HDSSB-a, i samo naivčine mogu povjerovati da je to inicijativa mladih! Mo'š misliti! Pa će se i u Statut ugraditi „želje“ mladih. Kaj got. Za sportske aktivnosti mi ne djeluju dobro obučeni ni obučavani, pa sam vrlo skeptičan u zadnje namjere ovog „podilaženja mladenačkim“ idejama??!!
Hitlerjungend

U povijesti je bilo svakakvih „mladenačkih“ postrojbi, a najpoznatija je svakako ova s fotografije, za koju je poznato u što se pretvorila. Hitlerjugend bila je organizacija mladeži, koju je 1926. godine ustanovila Nacionalsocijalistička partija da bi uspostavila svoj sustav za indoktrinacije mladih ljudi.
Isto je počela kao „rekreativna organizacija“ s vojničkim pravilima. Koja sličnost ili slučajnost?

Čak je i savjetnik predsjednice RH za ustavna pitanja Vladimir Šeks ocijenio neprimjerenim ustrojavanje postrojbi koje podsjećaju na crnokošuljaštvo, govoreći o Slavonskoj sokolskoj gardi koju je za Sabor HDSSB-a uvježbavao Branimir Glavaš”.

Objašnjenje kako su crne uniforme elegantnije od onih s duginim bojama, i da bi im to razbilo stranku, na žalost ukazuju na (za stranku) nepoželjne osobe u društvu, što dodatno ukazuje na prirodu stranke i uniformirane „mladeži“. Osim toga, crne uniforme ne odišu samo elegancijom, jer i ovi na slici (ISIL ratnici) imaju crne odore. Istina, eleganciju im narušava obuća boje pijeska!
ISIL

Iako čelnici HDSSB-a niječu bilo kakvu vezu s paravojskom, manifestacijski oblici to ne sugeriraju. Možda za sada bez oružja, ipak djeluju kao paravojska. O tome literature među ostalim kaže:
Paravojne postrojbe mogu biti i neslužbene ali vojnički organizirane skupine koje provode vlastite unutarnjopolitičke ili vanjskopolitičke ciljeve na nasilni način.…..U vojnu agresiju protiv Hrvatske bile su pored Jugoslavenske narodne armije uključene i brojne srpske paravojne jedinice: Srpski dobrovoljci su bili primjerice Beli orlovi, Šešeljevci, Srpska dobrovoljačka garda, Knindže ili „Alfe“, Martićevci i Crvene beretke.
Zar nam to zaista opet treba?

Pa dobro, recimo da nisu paravojna organizacija, svejedno se moraju postaviti neka pitanja:

1. Zašto ih treniraju umirovljeni zapovjednici HV, a ne neki sportski treneri?
2. Što će im vojničke uniforme te stupanje i vojnički image, a ne sportsko nadmetanje?
3. Čemu pozdrav:”Domovini vjerni – uvijek vjerni”? Tako se sportaši ne pozdravljaju. Nije li to ipak svojevrsna preinaka ustaškog pokliča “Za dom – spremni”?
4. Čemu “vođino”prisustvo na uvježbavanju “egzercira”, kad su pod komandom biranih umirovljenih pripadnika HV, i „sami“ su izrazili želju da se tako organiziraju?
5. I jedno pitanje Upravi i ravnatelju Obrtničke škole (T.Š.): “Od kada se politika može trenirati u školskim “prostorima“?

Moje osobno viđenje cijele ove nakarade opterećeno je ulogom sveprisutnog “vođe” koji se među inim uslikavao s likom Adolfa Hitlera na vinskim bocama, a kasnije to začinio i vinskom bocom s Titovom slikom. Za sve normalne ljude poprilično provokativno i sugestivno.

No, treba se sjetiti i njegove uloge u turbulentnim vremenima Domovinskog rata, kada je, među ostalim, navodno imao planove o rušenju Franje Tuđmana. Da ne izmišljam, evo citata iz teksta Drage Hedla: Glavaš - Kronika jedne destrukcije:
Dok je Glavaš u užem krugu Tuđmana nazivao „starim prdonjom”, Šeks je imao konkretnije planove. Glavaš je u Saboru, kad mu je skidan imunitet, javno objasnio što je značio onaj Tuđmanov kažiprst koji se lijepo vidio na ondašnjim tv-snimkama. Paranoični Tuđman tada je pitao Glavaša je li i on sudjelovao u pokušaju njegova rušenja, u čemu je navodno sudjelovao Šeks, te mu je priprijetio kažiprstom.

Umjesto zaključka:

Zvali ih u HDSSB-u balerinama ili klizačima na ledu (sport), SS garda djeluje kao privatna vojska. Obučavaju ih isluženi vojni zapovjednici i drilaju vojnu disciplinu s borbenim pokličem (indoktrinacija). Da je to želja isključivo ove mladeži, teško je povjerovati, a da i je, zar im roditelji mogu mirne duše podržavati nepotrebnu militarizaciju svoje djece?

Prosto je nevjerojatno da se članstvo stranke unisono složilo s ovakvom demontracijom sile, primitivizma i militarizma? Njihovo nastupanje na Saboru stranke, osim što je nagrdilo svečanost, podsjećalo je na neka prošla vremena, kada se političke skupove započinjalo manifestacijom uniformiranog „domoljublja“ a završilo tragičom sudbinom milijuna mladih i zaluđenih ljudi.