HRVATSKA je zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima, koji je donijela vlada Andreja Plenkovića, 24 godine nakon rata dobila novih 1687 registriranih branitelja, dok je 10.600 zahtjeva u obradi. Tako će se broj od 505 tisuća registriranih branitelja još značajno povećati. Fred Matić, bivši ministar branitelja, jedan od heroja obrane Vukovara i zatočenik srpskih logora, u saborskoj je raspravi naglašavao sve nedostatke novog Zakona o braniteljima te objašnjavao kako je njegov nasljednik, ministar Tomo Medved, postao sindikalni povjerenik "prosvjednika šatoraša" te da im ispunjava svaku želju. Danas te želje i "odrađeni posao" šatoraša postaju uteg za Hrvatsku.

"Klasična HDZ-ova kuhinja, zaključali su registar branitelja da se ne vidi što rade"

"To je sada već klasičan specijalitet HDZ-ove kuhinje. To oni rade, povećavaju broj branitelja gotovo 30 godina nakon rata. Sve je počelo tako što su ukinuli, odnosno ugasili registar branitelja bez nekih posebnih objašnjenja. Registar je bio dobar, branitelji koji su bili na listi bili su na to ponosni. Tada se moglo sve pratiti i provjeravati. Sada to nije moguće. Vi ne znate što se događa. Ne znate što se od nas skriva. Tu je sve počelo, ta kuhinja, od ukidanja registra", kaže na početku razgovora Matić dodajući da je pribjegao triku na koji je nasjeo HDZ.

Ministarstvo branitelja nije htjelo izaći s brojkom "novopriznatih branitelja" pa je Matić izašao s izjavom kako ima informaciju da se broj registriranih branitelja odnedavno povećao za osam tisuća. Tada su priznali da ih je "samo" 1687.

"Tko se to nakon gotovo 30 godina odjednom sjeti da je bio u ratu?"

Podsjetimo kako je novi Zakon o braniteljima donesen u prosincu 2017. godine, kada je zatvoren i registar branitelja. Posljednja brojka bila je 505.694 branitelja, no sada nije moguće pratiti povećanje. Novi Zakon o braniteljima smišljen je kako bi HDZ-ova vlada udovoljila zahtjevima šatoraša, među kojima je bio i aktualni ministar branitelja Medved.

"Ma dajte, evo vi mi recite, tko je taj tko se gotovo 30 godina nakon rata odjednom sjeti da je bio u ratu? Tko su ti? Pa to je poražavajuće za ovu zemlju. Poražavajuće je i da su pripadnici HVO-a ušli u Zakon o braniteljima. Nevjerojatno je da su tako enormno povećali pravo pripadnicima HVO-a", kaže Matić u razgovoru za Index.

Valja podsjetiti kako je novi Zakon o braniteljima postao i uteg za proračun RH, a ove je godine osigurano 240 milijuna kuna više za braniteljske mirovine u odnosu na godinu prije. Čak 71.180 registriranih branitelja prima povlaštenu mirovinu. Prosječna mirovina iznosi 5746 kuna, a u prosjeku ratni veterani imaju tek 18 godina radnog staža. Mirovinu veću od 8000 kuna primaju čak 12.842 korisnika.

Status, pa invalidnina, pa mirovina, pa stan

Isto tako, iako je kod donošenja zakona koji bi mogao značajno opteretiti proračun uobičajeno napraviti procjenu fiskalnog učinka, ona je u ovom slučaju izostala. Tako u članku 213. stoji da će "Ministarstvo u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti naknadnu procjenu učinaka ovoga Zakona"."Sve će se to dodatno povećavati. Kako to već ide. Status branitelja pa nove invalidnine jer će se netko 26 godina nakon rata sjetiti da je pretrpio ozljedu iz Domovinskog rata. A znate, s invalidninom ide mirovina, stan i ostale povlastice", nabraja Matić dodajući da je ovo HDZ htio, a to je i dobio.

"Moj glas u saboru kada se donosio ovaj zakon bio je glas vapijućeg u pustinji. Sve je bilo uzalud. Gledajte, 90 posto šatoraša bilo je pripadnika HVO-a. Oni su dobili to što su tražili. To je to. HDZ je sve zahtjeve šatoraša prihvatio vrlo nekritički i vrlo nesistemski", govori Matić objašnjavajući kako će pritisak na hrvatski mirovinski sustav biti sve veći jer proračun je manje-više isti, a zahtjeva je sve više. Netko će na kraju morati biti uskraćen, kaže Matić.

"Ubacivanje HVO-a u naš proračun nije fer"

Naglasimo kako 6761 pripadnik HVO-a prima povlaštenu mirovinu, a prosječna mirovina za njih iznosi 3046 kuna. U prosjeku imaju samo sedam godina radnog staža. Tek za usporedbu, oni koji u Hrvatskoj imaju 40 i više godina radnog staža ostvaruju pravo na prosječnu mirovinu koja iznosi 3690 kuna.

"Za vrijeme vlade Zorana Milanovića, pa i prije njega, pomagalo se hrvatskom narodu u BiH. To se radilo na transparentan način. No ovo kako se sada pripadnici HVO-a ubacuju na naš proračun jednostavno nije fer. To nije u redu", kaže Matić dodajući kako je lako nešto zatražiti, no pita se kako dati ako toga nema. Bivši ministar naglašava da će pritisak na mirovinski sustav zbog ovog zakona biti značajan. Posebno zbog toga što će se broj branitelja dodatno povećavati.

"To je poražavajuće"

"Ostalo je više od 10 tisuća zahtjeva za status branitelja. U ono vrijeme, kada se priznavao status, prolaznost je bila 75 posto. Odnosno dvije trećine ljudi koji bi zatražili status to su i dobili. Sada bi valjda ta prolaznost trebala biti puno manja. No neka bude i 30 posto pa opet dolazimo do enormnog povećanja. To je poražavajuće", kaže na kraju Matić.

Podsjetimo da se Europska komisija u svom izvještaju za 2018. godinu oštro i kritički osvrnula na privilegije koje u Hrvatskoj imaju ratni veterani. U izvještaju od 73 stranice posvećenom Hrvatskoj, na 37. stranici EK ističe da su "hrvatske vlasti odlučile proširiti povlastice koje su odobrene ratnim veteranima i članovima njihovih obitelji", što je "rezultiralo povećanjem njihovih najviših mirovina", a istovremeno je "jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada".

index