Prije otprilike dva tjedna slavonskobrodski pop-rock-punk band – Grupa Republika, promovirao je svoj treći video spot Ako znaš. Grupa u sastavu: Dubravko Đuričić, vokal i gitara, Matija Obradović, gitara, Filip Križan, bas gitara, i novi član Ivo Baričević,bubanj – nastavila je video-prezentaciju svoje glazbe gotovo na istu shemu kao na prvom video spotu Nema više vremena, što nije mana. Spot je u cjelini uspio ilustrirati ekspolzivnu energiju banda. Doduše, korišteno je nešto manje lokacija na kojima se snimalo, ali, zato je u friški spot uvršten „peti član“, atraktivna cura koja se u vrućim hlaćicama i patikama šeta po bespućima devastiranog Đurinog „paklenog tornja“ kao utjelovljenje ONE kojoj je upućeni apel iz refrena.

Sva tri snimljena glazbena spota, upotrijebit ću svoj osobni retrovozor, ipak su dobro posložena taktično-promotivna uvertira pred izdavanje i predstavljanje CD-a koji će biti zaokruženi složeni proizvod višemjesečnih napora odnosno ujedinjeni glazbeni, tekstopisački i producentski rezultat koji će definitivno pokazati kako (visoko) band stoji. U tom smislu, na jednom sajtu pronašli smo njihovu izjavu: Trenutno smo u finalizaciji cd-a. Miksanje i mastering za 12 pjesama, koje bi se trebale naći na cd-u, radimo u RHS MATERING studiju (u Koprivnici) s producentom Raulom Peicom, a početkom proljeća očekujemo da će cd pod nazivom Dvostruko Izdanje ugledati svjetlo dana. Očito, Republika u budućnost kroči smjelo.


Kako sam od Dubravka Đuričića, vođe banda koji sve živo drži na okupu, tekstopisca i kompozitora, već nešto ranije dobio i poslušao relativno sirove snimke nekih stvari koje će biti uvrštene na CD – uvjeren sam da će CD biti pravo osvježenje na domaćoj glazbenoj sceni. Glazba Grupe Republika koja u sebi izbalansirano fuzionira žestinu punk ritmova, melodičnost popa i nerasklimane osnove rocka, naći će svoje poklonike željne dobre svirke, plesa i pjevušenja prijemčivih riječi s natruhama subverzivnih poruka. Usuđujem se predvidjeti im duge turneje i puno fanova.

Ostaje mi jedino nejasno zašto se nigdje na Mreži ne mogu pronaći suvisli, dobronamjerni i znalački prikazi glazbe Grupe Republika u smislu davanja vjetra u leđa. Na primjer, prikaz krcat nekakvim komparacijama, svrstavanjima, ocjenama o suštini, pričama o tekstovima, analizom akorda ... i to od strane njihovih prijatelja i glazbenika koji se, napuhani kao purani, muvaju po backstageu brodske glazbene scene. Tu i tamo nailazimo samo na gole informacije i tapšanja po ramenu uz obligatno laprdanje “ma, ljudi, dobro rokijate, samo naprijed“. Lijenost? Prijetvornost? Odsustvo interesa? Uostalom, zna li to uopće netko delati u Brodu kad je u pitanju pop-rock-punk? Napisati kritiku s pokrićem u glazbenom znanju?  Drugo smo mi, ljubitelji glazbe tek nešto više od razine „sviđa mi se-ne sviđa mi se“, a drugo su brodske muzičke mange čije bi ocjene potakle na još veći angažman, inspirirale band na rješenja u stilu - sve što nemaš posudi od samog sebe. A možda čekaju izlazak CD-a?!