U 20. stoljeću formiranje suparničkih blokova i ciljani financijski napadi prethodili su oba svjetska rata.

Budući da bi se globalna financijska stabilnost trebala smatrati javnim dobrom, mnoge međunarodne institucije posvećuju se uspostavljanju uvjeta za njezino održavanje. Međutim, geopolitički sukob često donosi promjenu u razmišljanju: odjednom nestabilnost postaje koristan alat za zaštitu vlastitih interesa u globalnom natjecanju nulte sume.

U našem trenutnom dobu trgovinskih ratova, prekograničnih opskrbnih lanaca i ograničenja pristupa ključnim tehnologijama, nazovimo to “geotehnopolitikom”, pojavljuje se novija verzija te stare dinamike razvoja događaja. Ako je povijest ikakav vodič, financijski rat je iza ugla.

 

U dvadesetom stoljeću, formiranje suparničkih blokova i povećanje ciljanih financijskih napada prethodili su oba svjetska rata. Kako su diplomatske napetosti eskalirale, svaka je strana pokušavala potkopati kapacitete druge strane financijskim ratom iscrpljivanja. Stoga je financijska mobilizacija prethodila vojnoj mobilizaciji uoči 1914.

Štednja kao protumjera
Primjerice, tijekom Druge marokanske krize 1911., Francuska je odgovorila na njemačko raspoređivanje topovnjače u obalni grad Agadir organiziranjem brze rasprodaje njemačkih vrijednosnih papira, što je izazvalo financijsku paniku u Njemačkoj. Istodobno, Austro-Ugarska, čija su poduzeća željela iskoristiti francusko tržište kapitala, napustila je svog njemačkog saveznika i priklonila se Parizu.

Kao posljedica toga, Njemačka se osjećala manje sigurnom po pitanju austrijske potpore i odlučnijom u izmišljanju gospodarskih pitanja koja bi primorala Habsburško Carstvo da se vrati na njezinu stranu. Put do rata 1939. bio je još upadljivije obilježen financijskim napadima. Velika ekonomska kriza pokazala je kako panika i propast banaka mogu demoralizirati i uništiti cijele zemlje, a stratezi su imali na raspolaganju očito oružje.

 

Arsenal kibernetičkog ratovanja

Pitanje je vremena kada će se neprijateljske financijske špekulacije pridružiti arsenalu hibridnog ratovanja, kibernetičkim napadima i dezinformacijama.

Budući da bi pad cijena obveznica ili odljev valuta primorao vlade na usvajanje štednje kao fiskalne protumjere, stvaranje financijske krize bio je učinkovit način smanjenja suparničke potrošnje na obranu (uvijek najveća proračunska stavka).

Tako su se od 1936. njemački ekonomski planeri u više navrata koristili Amsterdamskom bankom za pokretanje napada na francuski franak, što je u konačnici uspjelo ograničiti francuski vojni proračun. Ova financijska mobilizacija za rat postavila je zamku koja je uhvatila Francusku kada je nacistička Njemačka napala 1940.

Zbog povećanih globalnih napetosti nakon pandemije bolesti Covida-19 i ruske invazije na Ukrajinu 2022., razumno je zabrinuti se da se međunarodni poredak urušava i da su drugi prioriteti istisnuli težnju za financijskom stabilnošću kao globalnim javnim dobrom. Ponovno se pojavljuju stare strategije za pobjedu u igri nulte sume, a financijski rat vratio se s osvetom u obliku sankcija.

Doista, čini se da je samo pitanje vremena kada će se neprijateljske financijske špekulacije pridružiti arsenalu hibridnog ratovanja, zajedno s kibernetičkim napadima i masovnim dezinformacijama. Previranja na tržištu obveznica postala su izglednija u strožem kamatnom okruženju. Postoje sjajni uvjeti za financijske napade.

Ranjivosti su vidljive širom svijeta. Režim niskih kamatnih stopa u posljednjih 15 godina potaknuo je građevinski procvat diljem svijeta; ali Covid-19 promijenio je obrasce života i rada, što je dovelo do neograničenog pomaka u očekivanjima o korištenju zgradama i povezanom infrastrukturom (ako se njima uopće bude koristilo).

Smanjenjem rada unutar uredskih prostora u većim gradskim središtima, komercijalne nekretnine ostale su posebno ranjive. Već smo svjedoci spektakularne propasti vodećih nekretninskih divova kao što su Evergrande u Kini i Signa u Austriji i Srednjoj Europi.

Previranja pogađaju i burze. Ruski MOEX burzovni indeks potonuo je za više od 50% u godini nakon listopada 2021.; iako se počeo oporavljati u listopadu 2022., sada ponovno posustaje. Slično tome, kineski Shanghai Composite Index pao je za gotovo trećinu od rujna 2021. do kraja siječnja 2024. Od tada kineske vlasti interveniraju sve opsežnijim mjerama za suzbijanje špekulacija i zaustavljanje propasti. Situacija u Hong Kongu, ključnom financijskom posredniku između Kine i svijeta, izgleda još gore.

Tržišni signali
Te tržišne signale moglo bi se protumačiti kao financijsku presudu protiv Rusije i Kine. Uostalom, geopolitički Zapad izgleda dobro: japanski Nikkei, zajedno s europskim i američkim burzama, radi nesmetano, a nevolje s komercijalnim nekretninama nisu dovele do bilo kakvog oblika opće panike.

Nadalje, zapadne institucije sve se više ponose osiguravanjem financijske i gospodarske otpornosti. Teško je zamisliti bilo koju metodu koju bi geopolitički suparnici mogli primijeniti kako bi izazvali propast na većem dijelu Zapada. Ne postoji očiti ekvivalent Amsterdamske banke iz 1930-ih koja je smanjila vrijednost francuskog franka u precizno tempiranom napadu osmišljenom da omekša neprijatelja prije invazije.

Preostaje samo retorika. Kao i toliko toga drugog, financije slijede osmišljene narative koji se mogu naglo promijeniti, izazivajući opću revalorizaciju. Najfascinantniji i najznakovitiji dio bizarnog intervjua ruskog predsjednika Vladimira Putina s američkim desničarskim stručnjakom Tuckerom Carlsonom ovog mjeseca nije bilo njegovo mahnito vodstvo kroz tisućljeće ruske povijesti, već njegov očiti pokušaj pisanja novog narativa o financijskom tržištu.

Putin je započeo primjedbom: “Moć Sjedinjenih Američkih Država temelji se na dolaru”. Zatim je skicirao scenarij u kojem će se svijet okrenuti protiv dolara i oslabiti već oslabljenu Ameriku: “Ali neće ga prestati tiskati. O čemu nam govori dug od 33 bilijuna dolara? Problem je u izdavanju.” Da ne bude zabune, ovo je bio poziv na napad na dominantnu financijsku poziciju Amerike. Istina, lako je otpisati Putinove prijetnje.

Učinio je nešto slično sa svojim prethodnim prijetnjama nuklearnim ratom, a moć te politike visokog rizika brzo je oslabila. Međutim, uslijed globalnih financijskih ranjivosti koje će se sigurno nastaviti povećavati, neprijateljstva na ovom poprištu hibridnog rata čine se mnogo vjerojatnijima od upotrebe nuklearnog oružja. Američki suparnici, možemo biti sigurni, sve će se više oslanjati na moć narativa kako bi otvorili pukotine na glavnim zapadnim tržištima.

poslovni