FACEBOOK GRUPA KAD AKO NE SAD Brođani ne dajte da nas truju uputila je


Nestro Sava d.o.o.  Josipu Plesliću, direktoru, dopis slijedeće sadržaja (prenosimo bez izmjena u cijelosti):


Poštovani, molimo hitno objašnjenje te trajno obustavljanje zagađenja zraka nedopustivim količinama štetnih tvari u zraku Grada Slavonskog Broda te pripadajućeg dijela Brodsko-posavske županije a  temeljem Zakona o zaštiti zraka (N.N. 130/11), vidljivog prema  tablicama koje se nalaze u privitku.   

Obzirom da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske, na temelju promatranja stanja povećanih koncentracija štetnih tvari u zraku, utvrdilo da zagađenje zraka evidentirano na Državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka, nedvojbeno ima utjecaj od Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, o istom Vas i izvijestilo kao demanti na Vaše tvrdnje da „za moguće zagađenje ne može biti odgovorna Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu“, što je netočna i neodgovorna a po zakonima RH nedopustiva tvrdnja.

Navedeno obrazlažemo time što ste  Vi registrirana tvrtka u Republici Hrvatskoj, time podliježete zakonima i propisima u Republici Hrvatskoj. Obzirom da su svima dostupne  satne vrijednosti prekoračenja zakonom propisanih vrijednosti kakvoće zraka putem Interneta, dužni ste reagirati kod svojih članova Uprave u Republici Bosni i Hercegovini o njihovim nedopuštenim aktivnostima.

Očekujemo da čete, dok se ne uspije dovesti postrojenja Rafinerije u ispravno i propisima dozvoljeno stanje, držati pod kontrolom ispuštanje štetnih tvari u atmosferu te time spriječiti moguće aktivnosti Facebook grupe i građana Grada Slavonskog Broda u zaštiti prava na čisti zrak i  na zdravlje općenito, te spriječiti buduće štetne posljedice onečišćenja zraka.

Stoga tražimo da nam kao zainteresiranim građanima predstavnici Rafinerije u Bosanskom Brodu prezentiraju plan modernizacije, kako bi se uvjerili u način i rokove poboljšanja proizvodnog procesa u Rafineriji nafte Bosanski Brod.

 Uvjereni smo da čete nas shvatiti ozbiljno te poduzeti hitno potrebne mjere zaštite u proizvodnji Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te time spriječiti neugodnosti koje možemo Mi, kao građanska inicijativa, poduzeti u mjerama zaštite zdravlja cjelokupnog stanovništva Grada Slavonskog Broda i njegove bliže okolice.