Volimo ložiti svoje satirične motore visokooktanskom hrvatskom glupošću. Ali kako smo malo tržište i svi su sa svima dobri, radi se dosta i s državom koju satira često satirizira, tako da se malo koja televizija odluči imati emisiju kao što je naša

Domagoj Zovak (foto Ivan Dinić)

Satirična emisija Prime Time na N1 televiziji odnedavno se umjesto jednom tjedno emitira samo jednom mjesečno. No dvojac Borna Sor i Domagoj Zovak ne miruje. I dalje ih je u redovnom, tjednom ritmu moguće pratiti preko YouTube kanala, a svoje vjerne gledatelje i gledateljice pozivaju da ih podrže. Bilo kroz preglede, komentare i shareove ili pak konkretnije: donacijama i pretplatom na membership program. Uplatite li samo dva eura mjesečno možete se transformirati u kneza simboličnog imena – PoDržislava. Dotad prepuštamo riječ knezu Domagoju.

Zašto je srezano emitiranje Prime Timea na N1 televiziji? Kako vam je službeno obrazložena ta odluka?

Recimo da nam je glave došla matematička i fizikalna teorija kaosa. U Srbiji Aleksandar Vučić zamahne rukom da pričepi svaki mediji koji još ne kontrolira, a u Hrvatskoj od tog zamaha nastane uragan koji nas s tjedne svede na jednom mjesečnu emisiju na N1 televiziji. Ili, da pojasnim, u Srbiji AV preko svoje stranke SNS kontrolira državno poduzeće Telekom Srbija. Telekom Srbija državnim novcem kupuje (čitaj: preplaćuje) televizijska prava za mnoge sportove ne bi li svoj sportski kanal Arena sport dovoljno nabildao da bude atraktivniji od konkurentskog Sport kluba koji spada u istu medijsku korporaciju kao i N1 – United media grupu, a s kojom AV gaji bespoštedni rat do uništenja. Tako gurajući Sport klub iz svih sportova, smanjuje mu se gledateljstvo, doseg i prihodi od oglašivača, a što bi onda trebalo iscrpiti i prema AV-u vječito kritički nastrojen N1. E sad, to tamo još traje i u nekoj je pat-poziciji jer N1 i Sport klub imaju svog providera koji drži dobar dio tržišta. Kod nas to nije slučaj. N1 i Sport klub ovise o drugim providerima koji drže glavninu tržišta, a Arena sport se širi regijom i toliko je napucana novcem državnog poduzeća da puca od sportskog sadržaja. I sad tako umjetno nabildana može postavljati i uvjete onima koji bi htjeli njezin atraktivni sportski paket. Npr. da se kod hrvatskih providera maknu Sport klub i N1. I kad neki tome udovolje, N1 televiziji se smanji doseg, oglašivači i publika, pa smo onda zbog mjera štednje mi ostali bez tri epizode mjesečno. S tim da je nama samo ovo posljednje službeno priopćeno, a let Vučićevih krila i teoriju kaosa sami smo rekonstruirali.

Ima li budućnosti za satiru u Hrvatskoj s obzirom na sudbinu koju je doživjela vaša emisija, kao i činjenicu da je ono malo ljudi koji se bave satirom obasuto tužbama i prijetnjama? Uostalom, tužbe i prijetnje nisu ni vama strane...

Što se tiče prirodnih resursa koji su nužni za točenje u satirične motore s unutrašnjim izgaranjem, Hrvatska je Saudijska Arabija! Mi smo strahovito bogati glupanima, idiotima, lažljivcima, pokvarenjacima, nabiguzicama, nepotistima, varalicama, lopovima, bezdušnicima i beščasnicima. Ne trebaju čak ni bušotine da ih se izvadi, nego sukljaju na sve strane i zagađuju sve oko sebe. Naravno, baš kao i saudijski šeici ni domaća glupost i pokvarenost ne vole transparentnost, slobodu govora, mišljenja i medija, otuda i pritisci što ekonomski, što pravosudni npr. kroz SLAPP tužbe. Srećom, nisu još nikoga raskomadali kao što su to Saudijci napravili s Khashoggijem u turskoj ambasadi, ali zato idu svi drugi vidovi pritiska na medije. Tako da je Hrvatska zbilja bogomdana za satiru i mi je volimo raditi, volimo ložiti svoje satirične motore visokooktanskom hrvatskom glupošću. Ali kako smo malo tržište i svi su sa svima dobri, radi se dosta i s državom koju satira često satirizira, pa dođemo do toga da se malo koja televizija odluči imati takvu emisiju jer ne želi talasati i stvarati si probleme, iako su satirične emisije sasvim normalna pojava u zapadnoj i srednjoj Europi u koje se Hrvatska toliko kune da im pripada. Nas su skidali s nacionalne televizije, nas su tužili, nama su prijetili... Ne znam je l' se kolege na Zapadu mogu pohvaliti takvim uspjesima? No tko im je kriv što ne žive u Saudijskoj Arabiji srednje Europe – Hrvatskoj!

Kako vas gledatelji mogu podržati? Koji su vam daljnji planovi?

Gledatelji nas mogu podržati na najrazličitije načine. Prije svega ako nas nastave gledati na YouTubeu gdje i dalje idemo tri ili četiri nedjelje mjesečno. Pozivamo ih i da komentiraju, da se jave, pohvale nas, pokude nas. Sve to je besplatno, a utječe na našu vidljivost i doseg. Naravno, oni koji nas žele podržati financijski kako bismo i dalje mogli nastaviti raditi Prime Time i isplatiti si plaće za to, mogu se priključiti membership programu na YouTubeu i podržati nas za svega dva eura mjesečno. Dovoljno masovna podrška s tim, malim iznosom mogla bi biti presudna za nastavak našeg rada, a ako bi se to zbilja omasovilo, omogućilo bi nam da počnemo raditi i bolju emisiju nego dosad jer bismo mogli angažirati dodatne ljude. Nalazimo se i na platformi Patreon gdje nas također možete podržati s iznosom po volji, a u posljednjoj epizodi pokazali smo i PayPal račun, kao i IBAN račun naše tvrtke Hahar productions d.o.o. na koji nam se također mogu uplatiti sredstva s opisom plaćanja "donacija". To je sve za prvu ruku. Planiramo još neke projekte koji uključuju ili ne uključuju Prime Time, komuniciramo na dosta strana, pa ćemo vidjeti što će se od toga realizirati. Strpljivi smo. Evo već sedam godina čekamo poziv s HRT-a da se vratimo i snimimo drugu sezonu "Montiranog procesa".

portalnovosti