Dizajneri okupljeni u skupini “Hrvatski dizajneri u akciji” pokrenuli su inicjativu podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi pozivajući kolege dizajnere da putem svoje struke – plakatima, izraze potporu reformi, a razloge za aktivizam objavili su na svojoj Facebook stranici, koje prenosimo u cijelosti:

“Mi dizajneri smatramo da pravo na moderno obrazovanje našoj djeci daje priliku da stvore novi, bolji svijet. Reforma obrazovanja od ogromnog je značaja za razvoj naše zemlje i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske. Ako se obrazovni sustav ozbiljno ne reformira, ne može to niti jedna grana ekonomije.

13

Dejan Kršić

Svaka strategija razvoja je reforma u svojoj biti. Bez sustava koji omogućuje djeci da stječu vještine u skladu s vremenom – krademo djeci budućnost. Politika ne djeluje za dobrobit građana, ali vrijeme je da pokažemo da politika treba služiti nama, a ne mi njoj.

 

16 igor manasteriotti

Igor Manasteriotti

U situaciji u kojoj se jedine reforme izvode na izravnu štetu kvalitete života građana, sve je bitnije pokazati da promjena treba krenuti od nas samih.
Nedopustivo je da se projekt ovakve važnosti za budućnost Hrvatske opstruira zbog političkih i politikantskih interesnih skupina ako se, kako je rekao dr. sc. Boris Jokić, ‘dominantne političke stranke koje vode ovu zemlju ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena hrvatskog obrazovanja, onda dugoročno nemamo šanse kao društvo za promjenu’.

8 - Copy

Nji 3 – Tessa Bachrach, Dina Milovčić, Franka Tretinjak

Reforma je stvarana u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60.000 nastavnika i profesora, i nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj sveobuhvatni proces. Budućnost će biti dizajnirana, samo je pitanje tko će ju dizajnirati.

4 - Copy

Dejan Dragosavac i Tomislav Medak

 

Ovom akcijom želimo prvenstveno iskazati podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi, voditelju radne skupine dr.sc. Borisu Jokiću te njegovom timu stručnjaka koji su jasno poručili da struka treba biti ispred politike.

Želimo ukazati da se i dizajn nalazi u službi izgradnje kvalitetnijeg življenja kao jedinstveni alat za provođenje promjena i društvene komunikacije.

 

6 - Copy

Bunch

Akciju, iniciranu od strane dizajn menadžerice Tatjane Bartaković i dizajnerice Ive Babaja podržavaju i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) te Kulturnjaci 2016“.

Središnji prosvjed podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi “Hrvatska može bolje” dogodit će se u srijedu 1. lipnja u 18 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića, ali i u drugim gradovima u zemlji i inozemstvu.

0

Jakov Vilović i Demijan Bačić, Utorak

 

9 - Copy

Marko Cvijetić & Jurica Koletić // Size

 

5

Šesnić&Turković

 

7 - Copy

Jelenko Hercog

 

18

Draga Komparak

 

19

Five

 

10 - Copy

Boris Ljubičić

 

17

Hamper – Ivana Vučić & Tomica Jurica Kaćunić

 

12

Marko Korzinek

 

15

Jelena Gvozdanović i Izvorka Jurić

 

1

Ivan Antunović

 

11 - Copy

Sandro Dujmenović

 

14

Marko Hrastovec

 

2

Zoran Đukić

pogledaj.to