Jedan od najpoznatijih pop bendova bivše države, riječki 'Denis & Denis', vraća se na scenu ovog decembra velikom povratničkom turnejom.

Kako je u decembru 1982. bend održao svoj prvi službeni koncert, danas, 7. decembra 2012. svirkom u zagrebačkoj Tvornici kulture, ujedno će proslaviti i 30. godišnjicu svog prvog nastupa. 

Nastup u zagrebačkoj Tvornici kulture bit će prvi live nastup orginalne postave banda nakon više od 25 godina. Poslije Tvornice slijedi nastup na dočeku Nove godine na riječkom Korzu, a nakon njega turneja po svim državama regije koja bi trebala potrajati maksimalno do kraja idućeg ljeta.

 Nakon četvrt stoljeća prvi put će zajedno nastupati duo Davor Tolja i Marina Perazić, pojačani Edijem Kraljićem iz tadašnje faze djelovanja, te novom pjevačicom Ruby Kolić, koja uz Davora Tolju čini duo 'Denis & Denis' unazad nekoliko godina.

Posebna zanimljivost je i da će 'Denis & Denis' sve nastupe na ovoj turneji odrađivati uz puni live band, koji će između ostalih uključivati veliki broj najznačajnijih riječkih muzičara (Alen Tibljaš na bubnju, Vedran Križan na klavijaturama, Ivan Pešut na bassu).Velikim hitovima poput 'Program tvog kompjutera', 'Soba 23', 'Ja sam lažljiva', 'Čuvaj se' i 'Voli me još ovu noć' objavljenim na tri albuma 'Denis & Denis' obilježili su 80-e godine prošlog stoljeća, te tada predstavljali vjerovatno jedan od najsvježijih muzičkih proizvoda na ovim prostorima.

Synth pop, koji su prvi uveli u mainstream na domaćoj muzičkoj sceni, u kombinaciji s Marininim izazovnim vokalom i originalnim imageom, ostali su inspiracija mnogim bendovima nakon njih.'Denis & Denis' se u orginalnoj postavi ne vraćaju na duži period, već samo na turneju povodom obilježavanja 30 godina benda, stoga će za nastupe biti dostupni samo u periodu između decembra ove i kraja ljeta iduće godine, nakon čega originalna postava više neće nastupati zajedno.

 

Izvor: Radiosarajevo