U ovo predizborno vrijeme, prepuno baljezganja o svemu i svačemu, top tema, prvenstveno konzervativnih opcija, je obnova stanovništva, odnosno mjere za povećavanje broja Hrvatica i Hrvata. Za odljev stanovništva “kriva” je isključivo ova Vlada, i samim njezinim “odlaskom”, počet će obnova, odnosno “baby boom”, tj. porast broja jedinki.

No, malo bih podsjetio na upozorenja hrvatskih demografa još iz vremena prije Domovinskog rata, a da ne kažem poslije uspostave suverene države Hrvatske, osobito iza ratnih djelovanja.

Ovi moderni mudroseri (blaže, mudroslovci), predlažu svakakve mjere, od 1000 eura po novorođenčetu, do vječitog plaćenog trudničkog, svega besplatnog, etc, etc.

Još 2009. poznati “borac” za demografsku obnovu, don Ante Baković, okupio je stručnjake koji su trebali odgonetnuti način demografske obnove.

“Savjetovanje o mogućnostima demografskog preporoda Hrvata održano je u Zagrebu u subotu, 23. Svibnja 2009., okupivši značajan broj zainteresiranih stručnjaka, znanstvenika, akademika, demografa, novinara, pravnika, teologa i drugih koji mogu i žele nešto reći o ovom danas za hrvatski narod najznačajnijoj društvenoj i socijalnoj temi. Organizator savjetovanja don Anto Baković, njegov Pronatalitetni pokret Jedno dijete više, Hrvatski populacijski pokret i list Narod savjetovanju su namijenili temu očekujući od sudionika da odgovore na pitanje je li demografski preporod Hrvata mogućnost ili utopija.”

Kako se opet trabunja o ovoj važnoj temi, jasno je da spomenuto savjetovanje nije polučilo rezultate. Vjerojatno zbog “sadašnje Vlade”, koja po tom pitanju “ne čini ništa.”

Ovi samozvani spasioci od propadanja broja hrvatskih jedinki, podsjećaju na onaj vic o predizbornom skupu, kad kandidat obećava:

“Kandidat: Napravit ćemo vam putove, svu infrastrukturu, ceste, škole…
Netko dovikne: “Pa nema djece”
Kandidat: I djecu ćemo vam napraviti!”

Demografska iskustva dokazuju da “zwei-kinder” sistem ne osigurava porast broja stanovnika, već bi se to dijelom nadoknađivalo “drei-kinder” sistemom, odnosno namjanje troje djece po obitelji.

Na žalost, kod nas to nije slučaj. Demografski pokazatelji govore sljedeće:

Usporedimo se s drugima:

“U Hrvatskoj se rađa 9,8 djece na tisuću stanovnika, ali imamo godišnji populacijski pad od 0,3 posto. Populacijski pad viši je u Grčkoj i Srbiji te se kreće oko 0,5 posto, a u Bosni i Hercegovini on iznosi 0,1 posto. Samo u 2013. godini Hrvatsku je napustilo i umrlo 15,4 tisuća ljudi.”

“Na tisuću stanovnika u Njemačkoj se rodi 8,28 djece, drugi je Japan sa 8,36, a treća Bosna i Hercegovina sa 8,72 djece…..(podsjetimo, Hrvatska 9,8)

Analitičari u Njemačkoj zaključili su da će Njemačka trebati svake godine prosječno 533 tisuće useljenika kako bi nadoknadila manjak u prirodnom priraštaju.”

Ako se ne varam, i Njemačka i Japan imaju znatno bolji standard od Hrvatske, pa opet nemaju dovoljno djece. Preporučujem da kad već useljavaju stanovništvo, da uvezu ove naše mudrosere, oni sve znaju. I djecu će im praviti!

Među inim mjerama koje je don Bakovićeva ekspertna skupina preporučila, bile su:

“– Valja nam raditi i moliti, kako bismo dobili obitelji s minimalno četvero djece.
– Glavna nositeljica demografske obnove bit će majka.
– Hrvatskoj je potreban novi profil hrvatskih ginekologa
– Potrebni su nam i svećenici koji će u prvi plan svog djelovanja istaknuti važnost Božje poruke: množite se i napučite zemlju.                                         Očekujemo potpuno novo zakonodavstvo glede stanja i položaja seljaka u društvu.”

Mnogi u Hrvatskoj i rade, i mole se, ali ne prednjače brojem djece. Možda, zaista kažem možda, po broju novorođenčadi prednjače oni koji nisu zaposleni? Znate na koji narod mislim!

Koliko ja znam, bez majki nema poroda, (barem za sada), ali nikako ne treba isključiti ulogu očeva? Jesu li oni sporedni roditelji? Imaju li pravo suodlučivati o obitelji?

Novi profil ginekologa? Vjerojatno se misli na one koji će odbiti izvršiti pobačaj, riskirajući dva života, umjesto jednoga. Koliko znam, stručni pobačaju nisu ozakonjeni zbog namjerne depopulacije, već zbog sprječavanja nestručnih “abortusa” koji su ugrožavali život nesretnih žena i nerođene djece.

No, zato se toplo preporučuju svećenici, koji će pomoći u provođenju Božje poruke: Množite se i napučite zemlju: Dobar dio je po tom pitanju vrlo aktivan, samo se ne smiju hvaliti time.

Nova zakonska regulative o položaju seljaka nije jasna, osim ako se ne misli da su seljaci “seljačine”, kojima je stalo samo do j…., pa će se brže razmnožavati. Srećom, i stanovnici naših sela imaju glave.

A možda bi bilo dobro da se razmišlja i o useljavanju novog stanovništva? Mladog, reproduktivno sposobnog.

Sada je jako teško odgovoriti na pitanje: A odakle? To što stotine tisuća bježi preko naše zemlje na zapad, za sada nije “moguća” opcija, pogotovo konzervativnim čuvarima hrvatstva. Bez obzira na poluprazna sela I hrvatske regije!!

A Njemačkoj, Švedskoj će valjati. No, to su “zatucane” države pa misle na budućnost!

Baković