Nakon pripajanja novogradiške bolnice Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu Ministarstvo zdravlja donijelo je novu odluku kojom potvrđuje centralizaciju zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj. Novom je odlukom ukinuta mogućnost darivanja krvi u Službama za transfuziju u županijskim bolnicama. Do sada je sedamdeset posto darivatelja krvi darivalo krv u bolnicama pa je Mladež Hrvatske demokratske zajednice Brodsko- posavske županije s pravom zabrinuta da će ova mjera centralizacije loše utjecati na kvalitetu zdravstvene skrbi stanovnika naše županije.

Po novoj odluci dobrovoljni darivatelji krvi krv će moći dati u akcijama prikupljanja doza krvi za koje će medicinski tim iz Odjela za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek osigurati potrebno osoblje i opremu, a lokalni Crveni križ prostore. Ovakav način prikupljanja doza krvi ima brojne mane- neće svi darivatelji krvi uvijek biti informirani gdje i kada mogu dati krv, darivatelji neće moći uvijek svoje vrijeme prilagoditi isključivo satu, mjestu i trajanju tih akcija, a higijenski uvjeti za darivanje krvi u prostorima Crvenog križa, općina i škola sigurno su lošiji od bolnica.

Za one građane koji nisu u mogućnosti pratiti te akcije, ostaje opcija putovanja do Osijeka kako bi u KBC-u Osijek dali krv. Naravno, takva akcija iziskuje značajna financijska sredstva i dovoljno slobodnog vremena. Sigurni smo da će u ovim recesijskim vremenima brojni darivatelji krvi odustati od putovanja i neće realizirati svoju namjeru. Darivanje krvi je humanitarna akcija koja bi i dalje trebala ostati besplatna za darivatelje.

Svake godine svjedoci smo nedostatka doza određene krvne grupe i izvanrednih hitnih poziva za darivanjem krvi. Obzirom da sada nema mogućnosti hitnog darivanja krvi na velikom području od Zagreba do Osijeka, s pravom se pitamo što će se dogoditi ukoliko dođe do veće nesreće i hitno treba više doza krvi? Gdje će i kako će dobrovoljni davatelji krvi moći pomoći? Nemogućnost hitnog darivanja krvi u slavonskobrodskoj bolnici mogao bi u slučajevima nestašice određene krvne grupe ozbiljno ugroziti potrebe ljudi koji se nađu u situacijama opasnih za život.

Broj darivatelja krvi posljednjih je godina osjetno smanjen, a ovakva će reforma zdravstvenog sustava taj umanjeni broj darivatelja još smanjiti. Svojim nepromišljenim postupcima sadašnja Vlada i Ministarstvo zdravlja ne provode prijekopotrebne reforme zdravstva kako bi poboljšale zdravstvene usluge. Ova odluka jedna je od onih odluka koje su same po sebi loše i nepotrebne, a jedina im je svrha ostavljanje dojma u javnosti kako se nešto radi i popravlja.

Iako su sada uvjeti za darivanje krvi značajno nepovoljniji, Mladež HDZ-a Brodsko – posavske županije i dalje će darivanjem krvi podržavati taj iznimno plemeniti čin.

Marko Šimić, mag.iur.                                                             

Predsjednik ŽO Mladeži HDZ-a BPŽ