Tko bi rekao da u malom pitoresknom Podvinju ima više klanova nego u hrvatskoj mertropoli – Zagrebu. Tamo se sve zna. Ako nisi sa velikim šerifom onda si protiv. Kao u doba Divljeg zapada („jedan od nas dvojice je suvišan u ovom gradu“). U Podvinju iako ima mnogo manje stanovnika, je više podmetanja, načelnika ( bivših i sadašnjih ) i šerifa. Samo nedostaju kauboji i indijanci, ali zato ima partizana, kvislinga, i mnoštvo karaktera ravnih nuli. Unatoč tome vrijedni članovi KUD-a Podvinje nastojat će po petnaesti put za redom učiniti nemoguće odnosno pokušat će zaustaviti tijek vremena, pa makar i na kratko, te da nas kroz manifestaciju: „Svila šuška šlingeraj se širi, a Podvinje po pekmezu i rakiji miri“ vrate u ne tako davnu i slavnu prošlost. Pravilo SBPeriskopa je da izdvoji imena onih koji su najzaslužniji, a pri organiziranju ove manifestacije. To su gospođe Mišić Romana, Tripić Marija i Živković Slava koje su i ovaj puta žrtvovale godišnje odmore da bi „Svila šuška...“ zaživjela u punoj raskoši, te opravdala očekivanja, u što smo gotovo sigurni.

Ove godine itinerar je malo drugačiji. Za uvertiru je planirana Večer tamburaša koja će se održati u subotu 6. rujna 2014. g. pod šatorom na dječjem igralištu u Centralnom podvinjskom parku (kod ambulante).

U nedjelju 7. rujna.2014. g. događaji će se odvijati po slijedećem rasporedu :

15.00 sati – Vožnja konjskih zaprega ulicama Podvinja; komisija formirana na nivou Upravnog odbora Manifestacije obići će cijelo mjesto i dodijeliti nagrade za najbolje okićeni prozor i uređenu okućnicu
17.00 sati – Svečana povorka koja će se kretati od Rastušja kroz Čavlički kraj.
18.00 sati – Službeni dio programa ( pod šatorom ) – kola, plesovi, pučko pjevanje.
20.00 sati – Izbor najljepše divojke i snaše (sponzor 1. nagrade je zlatarna Đurković, 2. nagrade
obitelj Grgić, a 3. nagrade KUD Podvinje ).
21.00 sati – KZR ( Kulturno zabavni rad ) uz TS Evergreen

Cijelo poslijepodne u nedjelju biti će organizirana prigodna prodaja, degustacija i razgledavanje narodnih proizvoda i seoskih rukotvorina.

VAŽNO :
Budući da se očekuje više od 250 učesnika u programu, preko 50 kočija i jahača mole se svi koji će nastupati na službenom dijelu programa da na vrijeme potvrde svoje dolaske radi organiziranja smještaja i prehrane.

Navodno da su “Podvinjski biseri“ iz Nogometnog kluba tražili da „drže šank“ po pola. Samo još nisu rekli s kim bi polovili. Vjerojatno su mislili pola Borcu, a pola Školi nogometa Franjo Zvonarević. Mole se građani i seljani Podvinja da zaborave na ovakve i slične provokacije i stranačke nesuglasice, te da kao i prethodnih 14 godina podrže manifestaciju „ SVILA ŠUŠKA ŠLINGERAJ SE ŠIRI, A PODVINJE PO PEKMEZU I RAKIJI MIRI „ .