Iza kolekcije "Tajna veza mode i filmskog platna" stoji jedna mlada djevojka, Sumeja Arifović iz Sarajeva, koja je odlučila svoje snove pretvoriti u stvarnost.

Odrasla uz Brooke Davis iz serije "One Tree Hill" sa samo 19 godina osnovala je svoj brand i izbacila kolekciju.

____________________

Vaše kreacije nisu samo šareni materijali, jer kada im se približimo vidimo da se na platnu naziru naslovi poznatih filmova, kako stranih, tako i naših. Otkuda originalna ideja printa filmova na garderobi?

Kolekcija je nastala kao spoj moje dvije velike strasti, glume i mode.  Naredne godine trebam krenuti na fakultet i do prije par mjeseci bila sam u dilemi, kojoj strasti se prepustiti? Odaberem li pogrešno, postala bih posmatrač onoga koji odlazi sa mojim snovima, a ja bi ostala gušeći se u nezadovoljstvu. Međutim, ako nešto volimo, to nikada ne može biti pogrešno, pa onda... zašto ne oboje?

Moja kolekcija dokaz je da spoj mode i glume ne izgleda tako loše.

Kome biste od poznatih lica rado dizajnirali haljine?

Neka to budu... Nadine Mičić, Amra Džeko i Ana Bavrka.

Jesu li kreacije nastale isključivo iz vaše mašte ili se vodite nekim od svjetski poznatih uzora?

Moje kreacije nastaju isključivo na osnovu moje kreativnosti, međutim, vrijedilo bi spomenuti Victoriu Beckham. Iza nje stoji uspješan brend, karijera, ali prije svega čovjek koji ju beskrajno voli. Voljeti i biti voljen je najveće životno zadovoljstvo.

Vaši planovi vezani za vaš rad?

Trenutno radim na još tri komada iz kolekcije "Tajna veza mode i filmskog platna". Sve bi trebalo biti gotovo do kraja mjeseca. Planiram suradnju s jednom od najuspješnijih influencerki na Balkanu, te ćete uskoro na njenim društvenim mrežama moći vidjeti moje kreacije.

Pošto su vaše kreacije ekstravagantne prirode, jesu li one isključivo, samo za hrabre djevojke?

Nije važno tko nosi već kako nosi. Kreacije su za sve djevojke, bilo da se radi o broju xxs ili xxxl moje kreacije će vam jednako dobro pristajati.

Kakve su reakcije okoline na vaš rad?

Do sada sam dobila samo pozitivne komentare, uglavnom od svojih vršnjaka, te mi je drago vidjeti da u mladim ljudima ne prevladava sujeta.

Što biste ovim putem poručili mladima, vašim pratiteljima i novim ljudima koji će vas tek imati priliku prepoznati?

Vjerovati u sebe i svoje snove je teško. Vaša želja za uspjehom mora prevladati vaš strah od neuspjeha. Dovest ćete se u situacije kada ćete zanijemiti upravo zbog svog neznanja, pred vama u tom trenutku važnom osobom. Meni se to desilo i od tada je započeo moj rad na sebi, koji je težio ka katarzi. Okružite se kvalitetnim ljudima, a ukoliko ih ne možete pronaći, okružite se kvalitetnim knjigama. Bez znanja i bez snova, spoznat ćete apsurd egzistencije.

Moje kreacije možete pogledati, a i naručiti putem instagram profila: @meyacota.

Mnogo pozitive u daljem radu želimo ovoj mladoj dizajnerici.