Tijekom prikupljanja potpisa za referendum o ukidanju prava na korištenje jezika i pisma nacionalnih manjina, Katolička crkva nedvosmisleno se stavila na stranu inicijatora ove anticivilizacijske ideje. Nakon ohrabrenja koje im je pružila Hrvatska biskupska kolnferencija, lokalne su župe nizom ekscesa napale granicu koja bi u sekularnoj državi trebala dijeliti nadležnosti svjetovne i duhovne sfere.


Potpisivanje je bilo očito organizirano kao prethodnica ili nastavak vjerskih obreda, službene crkvene internetske stranice ustupile su velik prostor promociji referenduma, namjerno se brkalo referendumsko pitanje s "vukovarskim pijetetom", potpisivanje se organiziralo unutar crkvenih prostora  - što i ne čudi, jer je sama HBK otvorila mogućnost prikupljanja potpisa pred crkvama ili u njihovoj blizini. Prema podacima sa službenih stranica Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, 60 posto štandova nalazilo se u krugu crkvenih prostorija.

Hrvatska biskupska konferencija prije dvadesetak dana javnim je proglasom pozvala sve vjernike, "kao i sve ljude dobre volje", da izađu na referendum te na pitanje: "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca" odgovore potvrdno. potpisna_mjesta.xls


Krenimo redom.

Župa  blaženoga Alojzija Stepinca pozvala na akciju

Službene stranice Župe pozvale su pastvu: "Današnji referendum želi potvrditi da je brak životna zajednica muškarca i žene. Sudjeluj! Tvoje ZA je važno!  Još danas možete potpisati zahtjev za raspisivanje referenduma o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina".

Podbablje: sa Svete mise na peticiju

Potpisi su se u Podbavlju skupljali iza župskih svetih misa u nedjelju 17.studenoga i 24. studenoga u Drumu, Poljicima, Podbablju Gornjem,  Kamenmostu i Grubinama, te u ponedjeljak 18. studenoga u Drumu gdje se održao  Dan sjećanja na sve nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.

Župa Sveti Juraj od Cintora

"Stožer vas poziva da i vi potpišete tu peticiju ovdje kod nas, u prostoru cintora naše župne crkve u Svetom Đurđu, dane 17.11. i 1.12.u vremenu od 7.30 do 12.30. sati. Sa sobom ponesite iskaznicu sa JMBg ili OIB."

Biskup Košić sisački

"Poštovani! Ovih dana započinje prikupljanje potpisa za referendum o Vukovaru, kao gradu posebnog pijeteta. Stoga, ako Vas zamole hrvatski branitelji da dopustite da se poslije nedjeljnih misa potpisuje ta peticija, učinite to - neka se skupljaju potpisi u crkvenim dvorištima pred crkvama, ali ne u samoj crkvi niti u pastoralnom centru.

Vi možete, ako Vam se obrate branitelji koji će prikupljati potpise, najaviti to na kraju mise i pozvati vjernike da sudjeluju, koji žele, u toj peticiji. Ta akcija će trajati od 17. studenog do 1. prosinca ove godine.

S poštovanjem, mons. Vlado Košić, biskup sisački"

Belišće, župna crkva ugostila HVIDR-u

U nedjelje, 24. 11. i 1. 12. ispred župne crkve u Belišću biti će štand građanske inicijative "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara" na kojem će dežurati predstavnci HVIDR-e Belišće koji će skupljati potpise za referndum. Napominjemo župljane da ponesu MATIČNI BROJ ili OIB. Podržimo ovu inicijativu.

Prevažan događaj u Župi Remete

"DANAS je prevažan događaj za Hrvatsku: referendum ZA brak i obitelj

Ne dajte se ničim obeshrabriti i zavarati s onim što vam govore 'vukovi u ovčjem runu' i njihovim tobože 'obrazloženim' zastrašivanjem Europskom unijom, jer je to način zaštite braka i obitelji baš od takvih, a ne protiv bilo čijih prava. U tom smislu ne može se biti vjernik i opravdavati svoj neizlazak na referendum bilo čim (trošenjem novca a mnogi su u teškoj oskudici, time da je sve jasno i da se neće ništa promijeniti...sve se time mijenja odnosno učvršćuje!), iako je svatko u svojoj savjesti slobodan.

Osamdeset organizacija za ljudska prava iz cijele Europe otvorenim pismom podržavaju ovaj naš referendum. Poslušajte dobro i poticaje naših volontera i na referendumskom listiću s ponosom i radošću zaokružite samo i jedino 'ZA'.

Hrvatska biskupska konferencija dala je mogućnost prikupljanja potpisa potpore za održavanje referenduma za Vukovar - pred crkvama ili u njihovoj blizini. Zato, ako će volonteri i danas biti nazočni, slobodno (uz osobnu, OIB ili JMBG) dajte svoj potpis."

Gospa od Ružarija, Drniš: Za Vukovar i obitelj - spremni!

gospa_od_ruzarija_drnis.jpg
Foto: Potpisivanje pred crkvom, na službenim stranicama Gospe od Ružarija.


Župa Pregrada: Sve po PS-uNadbiskupski duhovni stol, kao upravno tijelo Zagrebačke nadbiskupije, ovime daje suglasnost građanskoj inicijativi "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" da se u razdoblju od 17.studenoga do 1.prosinca 2013 godine na površinama ispred župnih crkava, kapela, pastoralnih centara i drugih objekata u vlasništvu zagrebačke nadbiskupije prikupljaju potpisi građana p raspisivanju referenduma kojim se traži promjena teksta Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Podstrana: Sveta misa, sveta pizzerija

U Podstrani su se prikupljali potpisi prije i iza svetih misa u župama Gospe od Zdravlja (Sv. Martin) i Gospe u Siti (Strožanac)

  • "Do 01.12.2013. će se potpisi prikupljati kroz djelatno vrijeme u:

  • Restoranu 'JURE' Sv.Martin 2, Sv. Martin,

  • Caffe bar 'ŠKOJO' Ulica Gospe u Siti 14, Strožanac,

  • Fast food 'KOD APE' Žrnovnica,

  • Fast food 'CVRČAK' Strožanac."


Varaždin, potpis pa trk u crkvu Sv. Josipa!

evarazdin.jpg
Potpisivanje je započelo prije mise. (Foto: e-Varaždin)


Split: Još malo, pa nestalo!

Svetište i župa Gospe od Pojišana: "Draga braćo i sestre! Još samo danas se prikupljaju potpisi za referendum stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Sve Vas molimo da ako do sada niste dali svoj potpis da to učinite večeras prije ili poslije svete mise! Ne zaboravite ponijeti OIB ili JMBG! - with Anto Pervan and Mirko Varga-Ljubić."Velika Mlaka - velik i događaj

"Draga subraćo u svećeništvu, redovnici i redovnice,

obavješćujemo vas da smo na zamolbu 'Stožera za obranu hrvatskog Vukovara' (od 10. studenoga 2013.) članovima Stožera odgovorili sljedeće: Nadbiskupski duhovni stol, kao upravno tijelo Zagrebačke nadbiskupije, ovime daje suglasnost građanskoj inicijativi 'Stožer za obranu hrvatskog Vukovara' da se u razdoblju od 17. studenoga do 1. prosinca 2013. godine na površinama ispred župnih crkava, kapela, pastoralnih centara i drugih objekata u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije prikupljaju potpisi građana o raspisivanju referenduma kojim se traži promjena teksta Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina(...)"

Solin: HVIDR-a, UHDDR, Solinski mučenici, Zlatna palma...

"U organizaciji HVIDR-e Solin i UHDDR Solin, svi zainteresirani koji žele dati svoj potpis za Hrvatski Vukovar, mogu to napraviti u Solinu na sljedećim lokacijama i datumima:

Nedjelja 24.11.2013. i nedjelja 01.12.2013.

  • ispred kafića "Zlatna Palma"

  • ispred župne crkve Solinskih mučenika

  • ispred crkve Sv. Anastazija u Svetom Kaju" (na sve lokacije od 08.00-13.00 sati)


Dubrava: Volonteri, dragi Bog će vam uzvratiti...

Župa Sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj  Dubravi na svojim je facebook stranicama objavila potrebu za volonterima "koji bi sutra skupljali potpise za Referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma".

Jelenje, Armada ispred Sv. Mihovila

Potpisivanje se organiziralo ispred crkvava Sv. Mihovila i Maksimiliana Kolbea prije i poslije nedjeljnih jutarnjih misa. Organizatori - UHDDR  i skupina navijača Rijeke, Armada.

Papa Franjo, jaaavi se!

Vijest na službenoj stranici splitskih franjevaca: "Nakon svete mise članovi građanske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljali su potpise za raspisivanje referenduma o uvjetima uvođenja dvojezičnosti u Hrvatskoj."

Prečacem za Vukovarsku Hrvatsku

Vijest na službenoj stranici Župe Prečko u Zagrebu: "Oni koji to žele, mogu pristupiti prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma što ih od 17. studenog do 1. prosinca organizira građanska inicijativa 'Stožer za obranu hrvatskog Vukovara', pa se za njihovim stolom mogu dobiti i podrobnije informacije."

Župa porođenja  Blažene Djevice Marije, Srinjine: Mjesto posebnog  - "pieteta"??!

"Dragi naši mještani.

Prikupljanje potpisa za još jedan referendum - da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pieteta, je pred nama. I naše mjesto, naša župa će se odazvati prikupljanju potpisa. Za sve koji su voljni volontirati u prikupljanju potpisa , neka se jave Mari Đapić ili Stanislavu Vladušiću ili na mob 098 927 5687.  Akcija prikupljanja potpisa počinje 17. 11. i traje dva tjedna.
U oslobodilačkom ratu, Vukovar je bio meta razaranja neviđenih razmjera. Zvali su u pomoć, no nije im se pomoglo. Ne dopustimo da se to dogodi i danas. Pritecimo svojim potpisom Hrvatskom Vukovaru u pomoć, da se proglasi mjestom posebnog pieteta.

Tko je zainteresiran za volontiranje, može ostati par minuta nakon rane svete mise u ovu nedjelju na kratki dogovor. Evo upute od Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara! (....)"

Župa Sveti Križ: "Naši biskupi i mi vam preporučamo..."

"Ispred crkve se nalaze volonteri Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma za promjenu Ustavnog zakona RH kojim bi se prikladnije regulirala prava nacionalnih manjina. Naši biskupi i mi vam preporučamo da potpišete ovu peticiju."

Kaštela: Sveti Bugzy Torcidaški...

Organizacijski odbor poziva sve zainteresirane građane da se pridruže ovoj akciji, te u njoj aktivno sudjeluju. Zbog lošeg vremena potpisivanje smo bili prisiljeni organizirati u pojedinim ugostiteljskim objektima pa tako građani mogu svoj potpis dati svakim danom na više lokacija u Kaštelima: caffe bar Latino Kambelovac,  caffe bar Bugzy  Lukšić,  cafe bar Žega Gomilica , caffe bar Stop Gomilica, caffe bar Chicago Štafilić, caffe bar Moak Sućurac, prostorije Torcide Kaštel Lukšić,  prostorije Torcide Gomilica i prostorije Hvidre Kaštela.  Ako nas vrijeme posluži, ovih zadnjih dana štandove ćemo postaviti na svim rivama, pokraj Gradske uprave i ispred pojedinih trgovačkih centara, kao i nakon misa ispred kaštelanskih crkvi.

Izvor: h-alter