/SBPeriskop

Chris Hedges: Usporeno pogubljenje Assangea

Mediji, Sloboda, Kapitalizam, Politika, Fašizam, Psihologija
Objavio: Web
Chris Hedges: Usporeno pogubljenje Assangea

Presuda Visokog suda u Londonu kojom se izdavaču Wikileaksa dopušta žalba na njegov nalog za izručenje ostavlja ga u teškom zdravstvenom stanju da čami u zatvoru visoke sigurnosti. To je bit.

Odluka Visokog suda u Londonu da Julianu Assangeu dodijeli pravo žalbe na nalog za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama mogla bi se pokazati kao Pirova pobjeda.

To ne znači da će Julian izbjeći izručenje. To ne znači da je sud presudio, kao što bi trebao, da je on novinar čiji je jedini "zločin" pružanje dokaza o ratnim zločinima i lažima američke vlade javnosti. To ne znači da će biti pušten iz strogo čuvanog zatvora HMS Belmarsh gdje je, kako je rekao Nils Melzer, posebni izvjestitelj UN-a za torturu, nakon posjeta Julianu ondje, bio podvrgnut "usporenoj egzekuciji".

To ne znači da je novinarstvo manje ugroženo. Urednici i izdavači pet međunarodnih medija - The New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais i OGLEDALO - koji su objavili priče temeljene na dokumentima koje je objavio Wikileaks, pozvali su da se američke optužbe odbace i Julian pusti na slobodu.

Nitko od ovih medijskih rukovoditelja nije optužen za špijunažu. To ne odbacuje smiješan trik američke vlade za izručenje australskog državljanina čija publikacija nije smještena u SAD-u i optuži ga prema Zakonu o špijunaži. Nastavlja dugu Dickensovu farsu koja ismijava najosnovnije koncepte pravednog postupka.

Ova presuda temelji se na tome da američka vlada nije ponudila dovoljna jamstva da će Julianu biti dodijeljena ista zaštita Prvog amandmana koja se daje američkom građaninu, ako mu se sudi. Žalbeni postupak je još jedna pravna prepreka u progonu novinara koji bi trebao biti ne samo slobodan, već slavljen i čašćen kao najhrabriji u našoj generaciji.

Da. Može uložiti žalbu. Ali to znači još godinu dana, možda i duže, u teškim zatvorskim uvjetima dok se njegovo fizičko i psihičko zdravlje pogoršava. Proveo je više od pet godina u HMS Belmarsh bez optužnice. Proveo je sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu jer su britanska i švedska vlada odbile jamčiti da neće biti izručen SAD-u, iako se pristao vratiti u Švedsku kako bi pomogao preliminarnoj istrazi koja je na kraju odustala.

Nikad o pravdi
suđenje
© Joe LauriaKraljevski sud gdje je u ponedjeljak održano Assangeovo saslušanje
Sudski linč nad Julianom nikada se nije odnosio na pravdu. Mnoštvo pravnih nepravilnosti, uključujući snimanje njegovih sastanaka s odvjetnicima od strane španjolske zaštitarske tvrtke UC Global u veleposlanstvu u ime CIA-e, samo je trebalo dovesti do izbacivanja slučaja sa suda jer narušava povjerljivost odvjetnika i klijenta.

SAD je optužio Juliana za 17 djela prema Zakonu o špijunaži i jednu točku zlouporabe računala, zbog navodne zavjere za preuzimanje i potom objavljivanje informacija nacionalne obrane. Ako bude proglašen krivim po svim ovim točkama, prijeti mu 175 godina zatvora u SAD-u.

Zahtjev za izručenje temelji se na objavi Wikileaksa iz 2010. godine iz ratnih dnevnika Iraka i Afganistana - stotine tisuća povjerljivih dokumenata, koje je na web mjesto pustila Chelsea Manning, tada analitičar obavještajne službe vojske, koji je razotkrio brojne američke ratne zločine, uključujući video slike ubojstvo dva Reutersova novinara i 10 drugih nenaoružanih civila u videu kolateralnog ubojstva, rutinsko mučenje iračkih zatvorenika, zataškavanje tisuća civilnih smrti i ubojstvo gotovo 700 civila koji su se previše približili američkim kontrolnim točkama.

U veljači su Julianovi odvjetnici podnijeli devet zasebnih osnova za moguću žalbu.

Dvodnevno ročište u ožujku, kojem sam prisustvovao, bilo je Julianova zadnja šansa da zatraži žalbu na odluku o izručenju koju je 2022. donijela tadašnja britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, te na mnoge presude okružne sutkinje Vanesse Baraitser 2021. .

Dva suca Visokog suda, dama Victoria Sharp i Sudac Jeremy Johnson, u ožujku su odbili većinu Julianovih žalbenih osnova. To uključuje tvrdnju njegovih odvjetnika da UK-SAD ugovor o izručenju zabranjuje izručenje za političke prijestupe; da je zahtjev za izručenje upućen u svrhu kaznenog progona zbog njegovih političkih stavova; to bi izručenje značilo retroaktivnu primjenu zakona - jer nije bilo moguće predvidjeti da će se stoljetni zakon o špijunaži upotrijebiti protiv stranog izdavača; i da neće dobiti pošteno suđenje u istočnom okrugu Virginije.

Suci su također odbili saslušati nove dokaze da je CIA planirala otmicu i ubojstvo Juliana, zaključivši - i perverzno i ​​netočno - da je CIA samo razmatrala te opcije jer su vjerovali da je Julian planirao pobjeći u Rusiju.

No dva suca su u ponedjeljak utvrdila da je "sporno" da američki sud ne bi Julianu odobrio zaštitu prema Prvom amandmanu, kršeći njegova prava na slobodu govora sadržana u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Za Assangea se traže jamstva iz Prvog amandmana

Suci su u ožujku zatražili od SAD-a pismena jamstva da će Julian biti zaštićen prema Prvom amandmanu i da će biti izuzet od presude na smrtnu kaznu.

SAD je uvjerio sud da Julian neće biti podvrgnut smrtnoj kazni, što su Julianovi odvjetnici na kraju prihvatili. Ali Ministarstvo pravosuđa nije moglo jamčiti da Julian može postaviti obranu Prvi amandman na američkom sudu. Takvu odluku donosi savezni američki sud, objasnili su njihovi odvjetnici.

Pomoćnik američkog državnog odvjetnika Gordon Kromberg, koji tuži Juliana, ustvrdio je da su samo američkim državljanima zajamčena prava iz Prvog amandmana na američkim sudovima. Kromberg je izjavio da ono što je Julian objavio "nije u javnom interesu" i da SAD ne traži njegovo izručenje iz političkih razloga.

Sloboda govora ključno je pitanje. Ako Julian dobije prava iz Prvog amandmana na američkom sudu, SAD-u će biti vrlo teško pokrenuti kazneni postupak protiv njega, jer su druge novinske kuće, uključujući The New York Times i The Guardian, objavile materijal koji je objavio.

Zahtjev za izručenje temelji se na tvrdnji da Julian nije novinar i da nije zaštićen prema Prvom amandmanu.

Julianovi odvjetnici i oni koji zastupaju američku vladu imaju rok do 24. svibnja za podnošenje nacrta naloga, koji će odrediti kada će se žalba razmatrati.

Julian je počinio najveći grijeh protiv carstva — razotkrio ga je kao zločinački pothvat. Dokumentirao je njegove laži, rutinsko kršenje ljudskih prava, bezobzirno ubijanje nevinih civila, raširenu korupciju i ratne zločine. Republikanac ili demokrat, konzervativac ili laburist, Trump ili Biden - nije bitno. Oni koji upravljaju carstvom koriste istu prljavu igru.

Objavljivanje povjerljivih dokumenata nije kazneno djelo u Sjedinjenim Državama, ali ako Julian bude izručen i osuđen, to će i postati.

Julian je u nesigurnom fizičkom i psihičkom stanju. Njegovo fizičko i psihičko propadanje rezultiralo je manjim moždanim udarom, halucinacijama i depresijom. Uzima antidepresive i antipsihotik kvetiapin.

Viđen je kako korača svojom ćelijom sve dok se nije sruši, udarajući se šakom u lice i glavom o zid. Proveo je tjedne u medicinskom krilu Belmarsha, prozvanom "krilo pakla". Zatvorske vlasti pronašle su "polovicu žileta" skrivenu ispod njegovih čarapa. Više puta je nazvao telefonsku liniju za samoubojstva koju vode Samaritanci jer je razmišljao o tome da se ubije "stotine puta dnevno".

Ovi usporeni krvnici još nisu završili svoj posao. Toussaint L'Ouverture, koji je vodio haićanski pokret za neovisnost, jedinu uspješnu pobunu robova u ljudskoj povijesti, fizički je uništen na isti način. Francuzi su ga zaključali u nezagrijanu i tijesnu zatvorsku ćeliju i ostavili da umre od iscrpljenosti, pothranjenosti, apopleksije, upale pluća i vjerojatno tuberkuloze.

Produljena zatvorska kazna, koju odobravanje ove žalbe produžava, je bit. 12 godina koliko je Julian zatočen - sedam u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i više od pet u strogo čuvanom zatvoru Belmarsh - bilo je popraćeno nedostatkom sunčeve svjetlosti i tjelovježbe, kao i neumoljivim prijetnjama, pritiskom, dugotrajnom izolacijom, tjeskobom i stalnim stresom. Cilj je uništiti ga.

Moramo osloboditi Juliana. Moramo ga držati podalje od američke vlade. S obzirom na sve što je učinio za nas, dugujemo mu nemilosrdnu borbu.

Ako nema slobode govora za Juliana, neće biti slobode govora ni za nas.
O autoru
Chris Hedges novinar je dobitnik Pulitzerove nagrade koji je 15 godina bio strani dopisnik za The New York Times, gdje je služio kao šef ureda za Bliski istok i šef ureda za Balkan. Prethodno je radio u inozemstvu za The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor i NPR. Voditelj je emisije "The Chris Hedges Report".

 2 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

Riddick 23.05.2024 08:11

Odvratna inkvizicijija na čije gadost šute nobelovci, PEN klubovi, intelektualci. Nasreću preko sloma Ukrajine dolazi sloboda. Zapad će popušiti kurac debel kao ruka.

Jep 23.05.2024 07:49

- To ne znači da će Julian izbjeći izručenje. To ne znači da je sud presudio, kao što bi trebao, da je on novinar čiji je jedini "zločin" pružanje dokaza o ratnim zločinima i lažima američke vlade javnosti. To ne znači da će biti pušten iz strogo čuvanog zatvora HMS Belmarsh gdje je, kako je rekao Nils Melzer, posebni izvjestitelj UN-a za torturu, nakon posjeta Julianu ondje, bio podvrgnut "usporenoj egzekuciji".

Anglosaksonci su poznati po okrutnosti i podmuklosti.