Posljednji petak u siječnju rezerviran je za manifestaciju "Noć muzeja". Manifestacija koja je skromno započela u Zagrebu dosegla je zavidnu razinu, i proširila se cijelom Hrvatskom. Ove godine u Slavonskom Brodu svoja vrata Brođanima su otvorili: Galerija umjetnina Grada Slavonkog Broda, Muzej Brodskog Posavlja i netom otvoreni Muzej tambura.Svaka izložba je bila jedinstvena na svoj način, kao i ljudi koji su volonterski dali svoj doprinos, edukaciji i informacijama mnogobrojnom puku...

Ugodno iznenađenje je bio velik broj mladih i roditelja s djecom koji su pohrlili u galerije i muzeje, što je jedinstven dokaz da su Brođani gladni ovakvih događanja u kulturi. Čak ih ni rukometna utakmica nije omela da posjete i vide što muzeji imaju na programu.

Počevši sa galerijom "Ružić" koja je u pravom smislu bila čista multimedijalna petica, do odlaska u spomen dom Dragutina Tadijanovića u kojem tek shvaćate o kakvoj se pjesničkoj veličini radi kad vidite njegove rukom pisane zbirke pjesama i stručna priznanja koja je dobio tijekom svog života...

Naravno, ne treba zaboraviti muzej tambura koji je otvoren u srijedu 23.01.2013. godine, pa samim time nije ni uvršten u program, ali moderne društvene mreže omogućile su da informacija bude dostupna i da se brzo se proširila.

U samom muzeju tambura zbilja imate priliku vidjeti i čuti od tambura starih preko 100 godina, do snimki koncerata u slušaonici tamburaške glazbe, pa čak i gradnju pojedinih instrumenata. U planu je otvorenje suvenirnice i osposobljavanje prostora za komorne koncerte što je hvale vrijedan posao, a svi koji žele pomoći tamburaškom muzeju mogu donirati sredstva, knjige ili instrumente koje će majstori sa zadovoljstvom restaurirati i izložiti u muzeju.