Graeme Hunter/HBO

Brian Cox, zvijezda serije “Nasljeđe”, gostovao je u podcastu The Starting Line koji vodi Rich Leigh u kojem je govorio o religiji, njenom utjecaju na politiku i društvo, te je kritizirao Bibliju kao “jednu od najgorih knjiga svih vremena”.

Na pitanje koči li religija čovječanstvo, 77-godišnji glumac je odgovorio: “Oh, znatno, da – mislim da nas religija koči.” Objasnio je to riječima “Oni se ne bave time tko smo mi, mi se bavimo onim ‘Oh, ako Bog kaže ovo, a Bog učini ono’, a vi kažete: ‘Pa što je Bog?’ Mi smo stvorili tu ideju Boga, ali mi smo to stvorili kao pitanje kontrole, a tu je također i patrijarhalno pitanje… esencijalno patrijarhalno – nismo dali dovoljno značenja matrijarhatu.”

Nastavio je objašnjavati zašto ne odobrava Bibliju, pozivajući se na njen prikaz nedvojbeno patrijarhalnih narativa. “To su Adam i Eva, mislim da propaganda seže u prošlost – Biblija je jedna od najgorih knjiga ikada, za mene, s moje točke gledišta. Zato što počinje s idejom da je Adamovo rebro – znate da je od Adamovog rebra ova žena stvorena – i oni će povjerovati u to jer su dovoljno glupi.”

 

Nastavio je: “Oni to trebaju, ali ne trebaju im se govoriti laži, njima treba neka istina, a to nije istina. To nije istina, to je mitologija”.

Kasnije je Cox u intervjuu raspravljao o svojim pogledima na razliku između majki i očeva: “Majčinstvo je stvar koja je stvarna uvjetovanost naših života, naši očevi nas ne uvjetuju jer su previše sebični, ali naši majke moraju, jer imaju pupkovinu – o tome je riječ, o pupkovini”. Nastavio je: “Iako je odrezano, postoji pupčana veza s vašim djetetom, a žene to imaju, muškarci to nemaju, oni su samo banke sperme.”

Govoreći o sukobu na Bliskom istoku, Cox je objasnio kako vjeruje da će se problemi na kraju riješiti. Međutim, tvrdi da problemi neće nestati zbog vjere. “Znate da će oni to riješiti, ali to nikada neće nestati zbog sustava vjerovanja – sustava vjerovanja koji ne služi staloženosti. Sve se vrti oko tog pojma Boga, te ideje da postoji Bog koji se brine za sve nas – ne postoji takva stvar, ne događa se, to nije ono o čemu se radi”, nastavio je. “Radi se o nama, a mi se ne preispitujemo dovoljno, ne gledamo tko smo. Uvijek gledamo izvan sebe, umjesto da gledamo u sebe.”

nacional