Čudesno, fantastično i intrigantno u umjetnosti istaknutog hrvatskog vizualnog umjetnika Svjetlana Junakovića teme su izložbe "Kabinet čudesa", otvorene u ponedjeljak navečer u Bologni, kojom je talijanskoj javnosti predstavljeno pedesetak njegovih radova nastalih unazad petnaestak godina.

Izložba je dio hrvatskog predstavljanja na Sajmu dječje knjige u tome gradu, a održava se u izvansajamskom programu, u prestižnoj privatnoj galeriji Forni u samom središtu Bologne.

Kustosica izložbe je Vanja Žanko, kojoj su kao inspiracija za njezin format poslužile zbirke izvanrednih predmeta nastajale u razdoblju renesanse pod nazivom kabinet čuda, Wunderkammer, chamber des merveilles, ili cabinet of curiosities.

"Oni su u pravom smislu riječi prethodnici muzeja i izložbi današnjice. Format izložbe inspiriran je upravo njima jer omogućuje predstavljanje različitih pozicija Svjetlana Junakovića", kazala je Žanko Hini.

Junakovićev dugogodišnji rad usmjeren je na stvaranje umjetničkih djela u različitim medijima, ilustriranje knjiga za djecu, kreiranje autorskih knjiga, predavanja za mlade profesionalce u školi i na akademiji.

"Njegovu osebujnu ličnost ova izložba utjelovljuje kroz pet skupina radova nastalih u posljednjih petnaest godina, a svaka je u postavu tretirana na individualni način", napomenula je Žanko.

Izložba je nastala u uskoj suradnji umjetnika i kustosa, a donosi pedesetak radova iz različitih serija, od kojih mnogi nisu bili izlagani.

Predstavljene su i slike iz dviju Junakovićevih knjiga čiji su izdavači upravo iz Bologne.

"Riječ je o knjizi portreta koja se referira na klasičnu umjetnost, a objavljena je i u nas u izdanju Algoritma, te knjizi o umjetnosti 20. stoljeća", pojasnio je Junaković Hini.

Uz recentne crteže, ilustracije i slike, talijanskoj je javnosti izložbom predstavljeno i pet objekata-skulptura nastalih unatrag godinu dana, te dokumenti i fotografije koji ilustriraju Junakovićev umjetnički život, a tu je i serija crteža pod nazivom "Stol za crtanje", koji obuhvaćaju crteže umjetnikovih ateljea nastajalih u raznim gradovima – od Zagreba i Milana do Pariza - od 1990. do danas.

Junakovićev je umjetnički pristup blizak kustoskom pristupu tima koji je koncipirao ovogodišnje predstavljanje Hrvatske na Sajmu u Bologni, istaknula je Žanko. Prvenstveno se to prepoznaje u interesu prema umjetničkoj baštini kao vrelu inspiracije i interpretacije, rekla je.

K tome, Junakovićev je rad kontinuirano vezan uz suradnje s međunarodnim galerijama, muzejima i nakladničkim kućama, a posebno mjesto u razvoju njegove karijere, uz hrvatski, jest talijanski teritorij, posebno bolonjski sajam, gdje je godinama pronalazio izdavače.

"Bologna mi je uvijek bila jako bitna – ovaj mi je sajam godinama bio glavna točka u godini oko koje mi se sve kretalo; tu sam nalazio izdavače iz raznih zemalja, dogovarao projekte", kazao je Junaković.

Dugoj listi uspjeha treba pridodati i da je ove godine odabran za člana povjerenstva međunarodne izložbe ilustracija Sajma dječje knjige u Bologni, jedne od najvažnijih izložbi ilustracije u svijetu koju sajam organizira od 1967.

Također je sudjelovao u odabiru ilustratora za hrvatsku selekciju predstavljenu izložbom "Aquamarine Selection".

Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić istaknula je kako je riječ o jednom od najfascinantnijih i najproduktivnijih europskih umjetnika danas, čija se kreativnost nalazi u mnogim umjetničkim formama.

"Sve ih povezuje njegov interes za metode dječjih igara koje preuzima na nov i inovativan način. Fantazija, humor, ironija, kvalitete koje nalazimo samo u vrhuncima suvremene kretivnosti, Svjetlanove su glavne odlike", napomenula je Perišić.

Izložba njegovih radova u Bologni bit će otvorena do 15. travnja.

Foto: svjetlanjunakovic.com

seebiz