Tek je nešto više od dva tjedna ostalo do početka drugog Festivala novih, međunarodnog festivala dokumentarnog filma (Tvrđava, 14.-16. lipnja).U konkurenciju za glavnu nagradu, koju je prošle godine odnio film o mladim Afganistancima "Generacija Kunduz", ušlo je sedam filmova: U zemlji medvjeda (SLO), 3D umjetnik (HR),Pustinja izgubljene umjetnosti (SAD/UZB),Blue wall red door (KOS), Prokletstvo nevidljivih (SLO), Dom zauvijek (HR), Ljubi bližnjega svoga (HR). Osim navedenih filmova, bit će prikazani i odabrani filmovi s Mediteran film festivala (retrospektiva) te prvi hrvatski dokumentarac u čijoj je izradi korištena 3D računalna animacija, Most, čiji su autori ujedno i organizatori Festivala, Udruga za promicanje filmske i glazbene kulture SB Film.

Youtube trailer filma Most:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=471tGiExbaI

Tim povodom, razgovarao sam s Bernardom Karakašem, članom Udruge, scenaristom i redateljem filma i organizatorom Festivala.

Odakle ideja za Festival dokumentarnog filma u Slavonskom Brodu? Moj je dojam prošle godine bio da Slavonski Brod možda i nije zaslužio nešto tako vrijedno, odaziv je na nekim projekcijama bio zaista loš. No, opet, to je možda samo dječja bolest brodske publike -- možda ju samo treba odgojiti.

Ponuda kulturnih događaja jedan je od elemenata koji razlikuje urabnu i ruralnu sredinu. A Slavonski Brod je grad, i to veliki grad i zasigurno postoji publika za ovakav oblik događanja. Posjećenost tijekom večernjih projekcija prošle je dobra, velika dvorana KKD bila je gotovo potpuno ispunjena tijekom petka i subote, manja posjećenost zabilježena je samo na dnevnim projekcijama, i tu nema krivnje na publici. Prije svega, dnevne projekcije bile su organizirane jedna za drugom jer jednostavno nismo imali drzgih termina. Drugo, bilo je teško za očekivati veću posjećenost na prvim projekcijama koje su kretale u subotu oko podneva. I treće, dnevne projekcije na kojima je inače za očekivati manji broj posjetitelja organiziran je u neprimjerenom prostoru, velikoj dvorani KKD koja prima 700 gostiju. Ove godine dnevne projekcije, koje imamo u petak (retrospektiva) i u subotu (natjecateljski program) održavaju se u Galeriji Ružić, puno manjem, ali i dalje vrlo atraktivnom prostoru.

Koliko je teško bilo izboriti se za prostor, sredstva, drugim riječima: kako su se Grad i Županija postavili prema vama organizaotorima, jesu li vam spremno izašli u susret ili ste ih morali "žicati"?

S prostorom nije bilo problema, grad je spremno odobrio korištenje Tvrđavskog prostora. Isto je bilo i sa Gradskom knjižnicom, Galerijom Ružić, Glazbenom školom koja je alternativa tvrđavskom trgu slučaju kiše. Infrastruktura je u potpunosti na raspolaganju i tu nema nikakvih problema. Što se sredstava tiče, ako se misli na novac potreban za pokrivanje troškova, njega smo u principu tražili u boljim slavonskobrodskim tvrtkama ali većim dijelom izvan Broda. Tu su uskočila razna veleposlanstva, HAVC odnosno Ministarstvo kulture, ali i turističke zajednice grada i županije. Nema tu "žicanja", rade se programi, prijavljuju se natječaji i ukoliko se program kojega se kandidira ocjeni dobrim, sredstva se odobre. U suprotnom ne i to je jednostavna priča

Reci čitateljima Periskopa nešto više o snimanju dokumentanog filma. Koliko je to težak posao?

Snimanje dokumentarca definitivno nije jednostavan posao, a rad s kamerom, ono što prosječan čovjek pomisli kada čuje snimanje filma, čini možda deset posto cijele stvari. Naš film sniman je, odnosno pripreman je godinu dana, a samo snimanje kamerom odrađeno je tijekom jednog tjedna. Tu je cijeli niz poslova, od razrade ideje, scenarija, pronalaska arhivskog materijala, slaganja cijele priče. Potom snimanje, a zatim udarni dio, montaža i režija. U slučaju Mosta izrada računalno generirane 3D grafike. Pa zatim "peglanje" filma, zvuka i slike... Cijeli niz poslova za koje onaj tko se filmom ne bavi nikada nije ni čuo... A to radi samo onaj tko to voli, jer snimiti film ne može onaj tko prema filmu nema strasti

Kako je došlo do suradnje s Mediteran film festivalom?

Kao novinar redakcije vanjske politike Večernjeg lista poznajem cijeli niz stranih političara, javnih osoba ali i umjetnika i filmaša s kojima sam i osobni prijatelj. Posebno dobar prijatelj sam s producentom MMF-a Robertom Bubalom, a kada sam prvi put bio na ovom festivalu oduševila me njegova ležernost i razigranost. Pomislio sam kako bi bilo dobro ovakvu jednu manifestaciju imati i u Brodu. Prvi logičan korak bio je organizacija retrospektive iz koje nastaje festival.. Bilo je to prije tri godine a sada već sami imamo svoje mjesto na filmskoj karti Hrvatske.

Koje bi filmove, osim vašeg Mosta, istaknuo kao posebno atrakivne?

Cijeli je niz dobrih, dapače odličnih filmova koji su u natjecateljskoj konkurenciji. Tu je, recimo, "Muzej zabranjene umjetnosti", američko-kazahstanski film o muzeju u sred uzbekistanske pustinje kojega je tijekom SSSR-a izgradio kolekcionar impresionističkih slika koje su tada bile zabranjene. U muzeju je danas slika vrijednih oko milijardu dolara. Ili recimo kosovski "Plavi zid crvena vrata" o činjenici da ni stanovnici Prištine ne znaju kako im se zove ulica. Pa iskustvo poštara koji dobije pismo naslovljeno na "Jamil, onaj kraj Perine buregdžinice". Zatim, tu je cijeli niz dobrih slovenskih, španjolskih ili hrvatskih filmova. Imamo i jednog slavonskobrodskog predstavnika, "3D umjetnik" film o našem street-art crtaču Filipu Mrvelju kojega je snimio Mladen Damjanović iz Zajednice tehničke kulture.

Za kraj, reci par riječi i o radionici koja će se održati u sklopu Festivala. Kako je uopće došlo do suradnje s američkim veleposlanstvom koje je suorganizator radionice?

U okviru festival abiti će održana i Radionica dokumentarnog filma u kojoj će američku tehniku snimanja i produciranja dokumentaraca filmašima iz Hrvatske približiti Amanda Pope, profesorica s Filmske akademije University of South California te Tchavdar Georgiev, redatelj iz SAD koji objavljuje filmove na National Geographicsu i History Channelu. Veleposlanstvo SAD je zajedno s nama suorganizator ove radionice, a do suradnje nije došlo slučajno, niti nam je ovo prvi zajednički projekt. Već smo prije dvije godine zajedno realizirali projekt Sigurno na internet kada smo snimili film o sigurnosti djece na internetu. Film je danas nastavno pomagalo u cijelom nizu škola diljem Hrvatske, a snimljen je u Brodu. Tu je bilo i njegovo predstavljanje na kojega je došla i Kate Suryjan, supruga tadašnjeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj, kao i cijeli niz drugih dužnosnika američkog veleposlanstva.