Sezona kiselih krastavaca ljetna je pojava u svjetskom i hrvatskom novinarstvu, a karakteristična je po idejama i zahtjevima urednika i uredništava da se u nedostatku uobičajenih, prate teme, događaji i ljudi koji su trivijalniji nego tijekom ostatka godine. Ozbiljne teme su rijeđe, jer su institucije iz politike, kulture i ekonomije na godišnjim odmorima. U smislu izbora, važnosti, vrednovanja i obrade tema, brodsko novinarstvo radi kao da sezona kiselih krastavaca traje tijekom cijele godine, s obzirom da su žutilo i banalnosti u lokalnim sredstvima javnog informiranja neprolazni, ozbiljno doživljeni od novinara, i dominantni.

Da se sezona kiselih krastavaca u brodskim medijima razvila do primitivnog, pojednostavljenog, populističkog tretiranja svakodnevice, s okusom blesavog senzacionalizma, dokazuje članak objavljen na vodećem news portalu sbplus, pod naslovom: Nastaje li u Slavonskom Brodu novo okupljalište mladih? Potpisnica članka, Valentina Vašković, marljiva kandidatkinja za novinarku, nastojala je ispuniti tematsku prazninu odnosno riješiti odsustvo ozbiljnih i istraživačkih tema, ali plasiranjem neviđenog novinarskog konfabuliranja s konstrukcijom o društveno devijantnom ponašanju mladih, opasnom i prijetećem, isforsiravši pogrešan dojam o svojim metama, ističući nevažnosti o njima, i namjerno pogrešno povećanu i neobičnu učestalost rušenja i uništavanja.

Ukoliko se sasvim malo zadubite u Valentinin sastavak, osim intelektualnog otpora spram nelogičnih sudova i zaključaka, čeka vas još jedna reakcija – vlastiti smijeh, jer teško se oduprijeti smiješnoj strani događaja. Kad god se želim čestito nasmijati ili pogledam legendarne engleske humoristične serije ili kliknem na neki od brodskih portala.

Članak, koji uredništvo svrstava u tzv „izdvojeno“ - istaknuto i visoko mesto na rang listi novinarskih uradaka, započinje poput najave horor-drame: „Uočivši sve veću cirkulaciju mlađih generacija u večernjim satima na prostoru slavonskobrodske Gradske tržnice, posljednjih nekoliko večeri promatrali smo što se to događa te se, potom, zaputili ispitati trgovce znaju li što o ovom 'fenomenu'“ Novinarka se, potaknuta dojavom o „sve većoj cirkulaciji mlađih generacija“ obavještajno ubacila u prostor brodske tržnice, kako bi iz prikrajka promatrala što se događa, a potom se, vjerojatno ujutro, „zaputila“ ispitati trgovce o „ovom fenomenu“. Međutim čitatelji nisu saznali što je Valentina vidjela svojim očima. Toga nema. O čemu se radi pokušali su joj objasniti uplašeni trgovci. Ona piše: „Prodavači su šokirani ponašanjem mladih te im nije jasan povod takvom ponašanju. Nisu se željeli niti fotografirati za našu priču zbog straha od osvetničkog napada 'mlađarije'“. Ahaa, bauk „mlađarije“, koju Valentina nije vidjela (da li od straha?) kruži Brodom, da bi destruktivno predahnuo na pijaci. Ondje, u noćima živih mrtvaca, mlađahni zombiji uništavaju štandove, seru po kamenim klupama (vidi izjavu direktora Komunalca Janjića), rastavljaju daske, pale, kidaju, uništavaju, štete... Grozotu čine, a o kojoj govori „stanje tek jednog kioska“.

Očito je, iz svega, da trgovci nisu dovoljno zaštićeni od Komunalca. Saznaje se da Komunalac nijednom nije obavijestio policiju. Treba znati da se devastacije Gradske tržnice odvijaju desetljećima. Znam to dobro kao svjedok, kao nekadašnji pijačni trgovac. Tebala bi, s obzirom na primaljivost prostora za raspojasanost, na tržnici biti dva dežurna policajca svake noći kako bi zaskočili pijance, prolaznike i pokojeg mladunca. Janjić razumno govori o nepoznatim osobama, a Valentina i šokirani trgovci kao haratelje vide mlađariju. Ustvari, Valentina, novinarska istražiteljica, nije ništa i nikoga vidjela. Očekivao sam, da s namjerom povećanja dramatske napetosti, opiše zvuk motora mjesnih bajkera ili ćakulanje travaroša, dok između njih kruži žiža.

Tko sabotira trud i muku trgovaca? „...možda je vlada, možda su Srbi, možda masoni…“, rekao bi Jandroković. Teorija zavjere proviruje iz Valentinog „izdvojenog“.. Što će učiniti Brođani? Dajte nam dalekometno naoružanje, dajte nam vile i sjekire da osobodimo pijacu. Što slijedi? Urbana buna protiv navodno mladih? Valentina zaključuje neponovljivim stilom: „Moguće je primijetiti kako je, u svrhu sprječavanja daljnjih oštećenja, potreban veći nadzor noćnog ponašanja na 'pijaci' te upozorenja i zakonska djelovanja prilikom kršenja zakona. Za vidjeti je slijedi li pozitivan ishod ovom problemu u vidu većeg policijskog angažmana ili će se zakupnici te Komunalac nastaviti nositi s nedoličnim ponašanjem pojedinaca.“ Moguće je primjetiti... za vidjeti je...o Bože.

Nema ovdje puno mladih, nema barem kao nekad, ni školovanih, a ni delinkvenata. Mladi su otputovali trbuhom za kruhom u Irsku, Njemačku, Italiju, u, stoljećima neutralnu, Švedsku, a sada novu NATO mirotvornu, obrambenu uzdanicu, u Ukrajinu, možda. O tome pišite, Valentina. O Brodu bez mladih, o Brodu koji skandalozno brine o Guzonjinim sinovima na račun svih Brođana. Pišite zašto odlaze, mladi. Zato, jer su im puni njihovi kiseli krastavci Laži, Nasilja i Gluposti koje proizvode pohlepni domoljubi, uhljebi i paraziti. Na vrijeme se odučite od upotrebe grotesknosti i budalaština. Čitatelje zanima istina koja je dobro napisana. I na kraju, ti koji su srali po klupama, o čemu govori direktor Janjić, nisu učinili puno štete, u svakom slučaju, manje nego oni koji seru po medijima.