I dalje se nastavlja ‘sječa glave’ i sličnih rabota na jednom od brodskih portala. Portal koji se nerijetko  reklamira kao jedan od najboljih portala ne u Županiji, nego i regiji, Portal u čijem Impressumu piše: “Portal ... bavi se informiranjem s primarnim ciljem jačanja suodnosa građana i komunalnih političara kako bi samouprava dominirala nad upravom, jer "vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu" (čl. 1. Ustava Republike Hrvatske)”, prednjači s pomalo nemoralnim postupcima.

Molio bih čitatelja da tu rečenicu iz Impressuma s tog Portala još jednom pročita prije nego se upozna s pozadinom i samom pričom, koja dalje slijedi.

Evo sada i priče. Prije nekoliko dana nakon objave informacije sa stranice Grada da je “Grad Slavonski Brod među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz EU fondova” (https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/11720-grad-slavonski-brod-medu-najuspjesnijim-gradovima-u-hrvatskoj-po-povucenim-sredstvima-iz-eu-fondova), spomenuti Portal tu informaciju s malim korekcijama uredno je objavio. Tako pod naslovom: “Po ovome je Slavonski Brod treći u zemlji” mogli smo se informirati odmah ispod naslovne slike, kako o svemu tome razmišlja i slavonskobrodski gradonačelnik:

“Zaista smo posljednjih godina puno napredovali u tom smislu i već sada pripremamo projekte za novo financijsko razdoblje - zaključio je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.”.


I zaista nije mala stvar, što više je za veliku pohvalu sve ono što stoji u “službenim podatcima FINA-e, (da) sa 48,5 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava 'povučenih' tijekom 2020. godine, Grad Slavonski Brod jedan je od najuspješnijih hrvatskih gradova u prošloj godini kada je u pitanju iskorištavanje sredstava europskih fondova”, kako piše i u članku, ali i u informaciji koju je objavio Grad!

Nažalost tu priča ne staje jer naš Grad pored svoje pozitivne strane ima i negativne. Pa koji grad ih nema! No o njima kod nas izgleda zabranjeno pričati, makar u ovom slučaju koju ću opisati, svima je jasno da krivica nije samo na Gradu, Gradskoj upravi, Gradskom vijeću i Gradonačelniku. Nego je puno šira...

Znamo već duže vrijeme, točnije negdje od lipnja tj. oko 100 - 120 dana da je po izvješću Europske agencije za okoliš: “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”. Nisam siguran da spomenuti Portal o tome uopće informirao svoje čitatelje. Što više, bojim se da na prstima jedne ruke može se izbrojiti sve naše, hoću reći brodske i slavonske medije koji su tu vijest objavili. No, jedan od njih je i SBPeriskop!

Mi eko-aktivisti također taj podatak često podvlačimo i ističemo jer je jasno, neovisno da Rafinerija neslužbeno već jedno vrijeme ne radi, Slavonski Brod i Brođani dalje su izloženi velikoj koncentraciji onečišćenja, prvenstveno lebdećim česticama promjera manjeg od 10 i 2,5 mikrometra, tj. PM10 i PM2.5.

Zato je čudan nastavak priče, gdje smo informirani da je na spomenutom Portalu uz spomenuti članak ne dugo iza objave pojavio se jedan komentar sljedećeg sadržaja:

“Sve ovo (po čemu je “Slavonski Brod treći u zemlji”) nikako ne ide zajedno sa informacijom koju je i svjetski Guardian objavio sredinom lipnja, a prenosimo naslov i udarnu vijest s tportala:

Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka” (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/slavonski-brod-treci-najgori-u-europi-po-kvaliteti-zraka-ni-zagreb-ne-stoji-dobro-20210617).

Iz izvješća Europske agencije za okoliš jasno se vidi da je “najzagađeniji zrak u poljskom gradu Nowy Sacz gdje dvogodišnji prosjek zagađenja sitnim lebdećim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27,3 mikrograma po metru četvornom.

Na drugom mjestu je talijanska Cremona s 25,9 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom, a na trećem Slavonski Brod s 25,7 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom”.”

Nažalost, komentar nije dugo bio vidljiv na Portalu i brzo je došlo do brisanja sa strane administratora. Makar u komentaru nema ničeg uvredljivog i/ili netočnog. Što više, kako smo i ranije spominjali to je naša, brodska ‘teška’ istina! Na nesreću svih Brođana! Pa i onih u Portalu i onih u Gradskoj upravi...

No administrator i/ili možda urednik Portala nije stao na tom. Zabranio je dalje korištenje korisničkog imena za pristup komentiranju bilo čega u budućnosti na Portalu ili jednostavno sa svojim potezom  blokirao/izbrisao/onemogućio komentiranje/začepio komentatoru usta...! Zaista ‘respektabilan’ i ‘velemajstorski’ potez! Da se dijele kaktusi za "potez godine", administrator i urednik Portala zaslužili bi bar tri kaktusa!!!

Na kraju. onima koji nisu još prepoznali i shvatili o kome se radi, otkrit ćemo: radi se o dobro poznatom portalu SBPlus, o njegovom glavnom uredniku, a administrator nam je nepoznat!