Građani traže da se lokalnoj zajednici vrati Banksyjev rad koji je nestao s jednog londonskog zida i pojavio se na dražbi u Miamiju


Satirični mural misterioznog uličnog umetnika Benksija (Banksy), urađen nešto pre dijamantskog jubileja britanske kraljice, je nestao iz jedne londonske ulice i pojavio se na licitaciji aukcijske kuće u Majamiju sa procenjemo vrednošću od pola miliona dolara. Građani koji žive u okolini su prijavili slučaj i pokrenuli kampanju za sprečavanje prodaje rada za kojeg kažu da pripada celoj zajednici.

Zidni rad slavnog umetnika dimenzija 1,22 metra sa 1,52 metra, koji prikazuje mališana koji klečeći za mašini za šivenje pravi britanske zastave, je nestao sa zida prodavnice Poundland prošle nedelje i pojavio se na aukciji u Majamiju sa procenom od preko pola miliona dolara, prenosi BBC.

banksy.jpg


Odbornik Alan Strikland kaže za BBC da se "dosta besa" nakupilo kod građana zbog uklanjanja i traže da se stensil rat vrati na originalno mesto.

"Stanovnici su bili zaista šokirani i veoma iznenađeni", rekao je BBC-ju. "Benksi je poklonio umetničko delo zajednici, i ljudi iz celog Londona dolaze da ga vide", kaže on dodajući da su građani "razočarani zato što je umetničko delo uzeto od njih i prodato na enorman profit" .

Aukcijska kuća za "fine" umetnine u Majamiju opisala je rad kao "stensil i sprej na zidu povodom kraljičinog jubileja". Oni odbacuju sugestiju da je mural ukraden, kazavši da je došao od "veoma poznatog kolekcionara" koji je potpisao ugovor da je sve po propisima.

Grafit se pojavio u Vejmark Aveniji u severnom Londonu, u maju prošle godine i predstavlja umetnikov komentar na zloupotrebu dece u radne svrhe.

Profesor Pol Guf, akademik koji izučava uličnu umetnost, kaže da je to najverovatnije Benksijev rad, koji radi pod krinkom anonimnosti i retko potpisuje svoje radove.

Odbornik Striklanda kaže da su stanovnici primetili skele oko prodavnice prošlog četvrtka: "Skele i cirade skinute su u petak a građani su u subotu primetili da umesto Benksijev rada stoji rupa".

banksy-rat.jpg


Lanac prodavnica je odbacio odgovornost za uklanjanje ili prodavanje murala rekavši da "oni nisu vlasnici zgrade".

Vlasnici imovine su pronađeni i gradski savet pokušava da dođe u kontakt sa njima kako bi utvrdili da li je rad legitimno uzet, prenosi BBC.

Stanovnici su takođe organizovali e-mail kampanju, tražeći od aukcijske kompanije da odbaci prodaju.

Međutim, ovo nije prvi put da se Benksijevi radovi nađu na meti lopova sa "prefinjenim" ukusom za uličnu umetnost. U maju 2010, dva dela su ukradena iz galerije u Londonu, nakon što je jedan čovek upotrebivši ulični znak polomio prozore na ulazu u zgradu.

Godinu dana kasnije, rad pod nazivom Sperm Alarm je ukraden sa zida hotela u centralnom Londonu i pojavio se na e-Bay-u za 20.000 dolara.Izvor: H-alter