JA ..., ljevičarka, sestra, majka, kćerka, supruga, baka,  svekrva, punica, prijateljica,  feministica, susjeda, kuma, žena s invaliditetom, zabrinuta, nudistica, radna kolegica, ljubavnica, volonterka, junakinja, vrtlarica, udomiteljica, planinarka, vozačica, klizačica, kuharica, dadilja,  slikarica, hraniteljica, rekreativka, njegovateljica, samohrana majka, sakupljačica, pacijentica, suosjećajna, blagajnica, spremačica, restauratorica, službenica, savjetnica, slastičarka, kolekcionarka, krojačica, optimistica...

Matoš o hrvatskim ljudima ..

„Hrvati su jako čudan narod. Imaju više izdajica nego cijela Evropa zajedno. No, na čudan način oni postupaju s njima. Francuzi svojim izdajicama poskidaju glave giljotinom, Englezi ih povješaju po podrumima, Srbi ih jednostavno pokolju, a Hrvati ih njeguju ko najveće nacionalno blago“.

Danas se djeca upisuju u srednju školu i opet će biti špeditera za izvoz! Nevjerojatan je višedesetljetni disbalans u školovanju teško zapošljivih struka i zanimanja. Obrazovni reformatori već godinama nemaju dobru komunikaciju sa privredom a ne pada im na pamet da umjesto vjeronauka ponude saobraćajnu kulturu i besplatan vozački ispit uvrste kroz srednjoškolski program. Dobro bi došla pojačana satnica stranih jezika, možda etike, izviđači ili domaćinstva (generacije ne znaju zašiti dugme niti naložiti vatru).

Pacijenti napadaju medicinsko osoblje, naoružani pljačkaši i ubojice pucaju u radnike/ce koji/e su došli zaraditi kruh sebi i svojoj djeci, neodgovorni otac ostavi dijete u autu da dehidrira do smrti, drugi baca djecu kroz prozor, treći zanemaruju i lome im kosti, naša policija pljačka, premlaćuje, ponižava i načinima nedostojnim ljudskosti postupa sa emigrantima, od ranog jutra prepuni bolnički hodnici - bolesna smo mi nacija i već dugo na koljenima! Djecu i unučad gledamo preko Vibera i WhatsAppa. Vozimo punoljetne automobile, nemamo novaca za nove naočala niti privatnog zubara ..

Zabrinutost nam oduzima bezbroj radosnih trenutaka sa onima koje volimo a tjeskoba pritišće i vodi u bolest.

Jutros na kavi priča kolega kako mu se kćerka studentica (koja sezonski radi u hotelu na obali) žali da je smještena u sobu kojoj se ne može otvoriti prozor. Savjetovao ju je da se obrati poslodavcu i s optimizmom čekaju rješenje za svoju zabrinutost. Na vijestima ministar ne pokazuje niti malo zabrinutosti zbog poražavajućih statistika o velikoj nepopunjenosti hotelskih i privatnih kapaciteta na Jadranu – ni malo zabrinut kaže da će se sve na kraju dobro završiti. Valjda je u kontaktu sa Baba Vangom pa mu je ona dojavila podatak koji nije poznat široj hrvatskoj javnosti ili gospodin ministar blefira. Kada jednoga dana završi mandat ovim stručnjacima i njihovim podržavateljima, pamtit ću ih po najvećem bezobrazluku, lopovluku, nemoralnosti i nesposobnosti od „stoljeća sedmog“ do danas.

Da bih vam opisala količinu svoje trenutne zabrinutosti, ne moram „preobuvati cipele“ jer sam do grše uronjena u taj očaj. Već dulje vrijeme stojim zaogrnuta nevjericom i nerazumijevanjem svojih sugrađana & sunarodnjaka. Nemam predodžbu do kada će sve skupa trajati ovo opijeno stanje, do kada će Hrvati okretati glavu i do kada će nam biti svejedno? Zabrinuta sam zbog zločinačkog vođenja države, županija, gradova i općina! Tri desetljeća nas vode debili bez skrupula, bez pameti, potkupljivi političari, potkupljivi birači, potkupljivi biskupi i svećenici koji služe mise da nam pomogne Bog. Uzalud Pučka pravobraniteljica upozorava premijera na ponašanje njegovih ministara i pozva ga da osigura poštivanje Ustava. Uzalud proziva državne institucije zbog šutnje dok se veliča ustaštvo i revidira povijest! Zabrinuta sam zbog postojećih zakona koji se ne provode! Zabrinuta još više zbog nepostojanja zakona po kojima bi se moralo suditi bogatim ubojicama, kriminalcima u pretvorbi poduzeća i tvornica, ratnim profiterima, lopovima koji danas pokradu usjeve ratarima, a tužilaštvo odbaci krivične prijave jer ne postoji zakon prema kojem mogu podići optužnicu! Zabrinuta sam zbog programske sheme državne radio-televizije gdje caruju sestre blizanke – oholost i glupost sa zadatkom da proizvode zaglupljivanje, mržnju i danonoćni strah. Zabrinuta sam zbog klimatskih promjena. Zabrinuta jer su veliki samo oni koji manipuliraju, lažu i kradu!

U stvari, većinu aktualnih vođa & predsjednika najvećih svjetskih sila, smatram zločincima protiv čovječanstva! Kao ljudska bića koja žive „demokraciju“ uređenih društava, prelazimo granicu iza koje nema povratka jer se ponašamo kao debili! Danima mi je pred očima slika opljačkanih i premlaćenih ljudi koji pokušavaju doći do kulturne Evrope zaraditi sebi i svojoj obitelji za život u sigurnosti. Zapušteno dijete odsutne samohrane majke, pregaženi, osakaćeni ili mrtvi pješak - žrtva oholog vozača/ce, gladna djeca i starci, gladne & mrtve morske i kopnene životinje, uragani, vulkani, globalno zatopljenje ..  .

Ipak, ima spasa i za to stanje. Alternativa kaže: „ .. skroz je jednostavno, samo trebamo prestati razmišljati o situacijama koje nas zabrinjavaju i izaberemo sjećanja na lijepe trenutke i dane sreće“! Medicina isto nudi super rješenje! Ako ne uspije „paralelna svijest“, tu su vesele, šarene tablete!  Ja predlažem da legaliziramo marihuanu i svatko si posadi na balkonu dvije – tri biljke i ju – huuuu!

Uozbiljimo se! Sigurna sam da pilulama nećemo spriječiti daljnje kidanje i proždiranje hrvatskog tkiva od strane korumpiranog lobija prepunog parazita koji su za sitniš prodali budućnost naše djece i unučadi! Buđenje je jedino rješenje jer smo generacija pred čijim se očima sve ovo događa i jedini možemo & moramo zaustaviti zlo i promijeniti smjer! Da li prvo revolucija i čistka ili zamoliti Mladost i Znanost da nam ponude rješenje za sve! Do ovakvog stanja je došlo jer su zločinci prvo satrli Znanost i Kulturu! Dopustimo mladima šansu da poprave štetu i trasiraju novi životni smjer naše zemlje i planete, jer poslije više neće biti prilike za popravak -  lokalno ni globalno! Tada bi Evropi i svijetu poslali poruku da u maloj Hrvatskoj zemlji, punoj resursa, više nema potkupljivih političara i potkupljivih birača!

 Miroslav Krleža .. Dnevnik

„Ne možemo tražiti od civilizacija kojima smo okruženi da znaju više o nama nego što mi znamo o sebi, a mi o sebi ne znamo mnogo, zapravo ništa , a i ono – ništa – što ne znamo, proglasili smo narodnim svetinjama.“