Ana Škornjač: I vjernice i građanke (raspravljački esej) – Drugi dio

Došlo je vrijeme završavanja  trodijelnog  „raspravljačkog  eseja“  naziva „I vjernice i građanke“! Razlog radi kojega  volim pohađati radionice, seminare i tečajeve je upravo zbog mogućnosti da učeći korak po korak  popunjavam rupe među cjelinama do sada stečenih znanja. Uvijek dajem prednost načinu učenja „u živo“- gdje predavač/ca   govori o temi, naspram čitanja knjiga, kada  izostaje mogućnost razgovora o detaljima.

Dr.Zilka Spahić Šiljak je objašnjavajući temu naziva: „Modeli rodnih odnosa islamske perspektive“ započela shematskim prikazom patrijarhalne hijerarhije u obliku troslojne piramide na čijem je najužem dijelu (vrhu)- sam Bog, ispod njega Muškarac,  a na dnu  žena.

Egalitarni prikaz Boga, Muškarca i Žene je ilustrirala kao tri kružnice koje su složene u oblik trokuta. Gornja – najveća označava Boga, ispod je malo manja i predstavlja Muškarca a pokraj njega još manja kružnica označava mjesto žene. Sva tri kruga međusobno zadiru jedan u drugi i tako prožimajući se, prikazuju uzajamnu neraskidivu povezanost.Iz onog prvog, patrijarhalnog  stava, proizlaze povijesne činjenice koje svjedoče o muškoj kontroli nad ženama.

„Žene i njihova seksualnost su roba koja se osvajala, kojom se trgovalo i koja je bila pod kontrolom muškaraca.“ (Hamurabijev zakonik 1752 p.n.e.

https://www.google.hr/search?dcr=0&biw=1344&bih=723&tbm=isch&sa=1&ei=j5cAXseUEIybkwWTk5rADQ&q=hamurabijev+zakonik&oq=hamurabijev+zakonik&gs_l=img.3..0j0i30j0i24l8.2883619.2891092..2891664...1.0..0.104.1659.20j1......0....1..gws-wiz-

Ne želim trošiti uvjetovani prostor  predviđen za moju kolumnu nabrajanjem poražavajućih činjenica o stanju ženskih ljudskih prava danas u RH i ostalim državicama bivše Jugoslavije, kao niti tisućljetne nebuloze kako smo mi žene manje vrijedna bića od muškaraca. Zato sam odlučila kopirati dio prezentacije uvažene znanstvenice Dr. Jadranke Rebeke Anić koji se odnose na povijesni kontekst iz  kojega se crpe današnji stavovi Katoličke crkve i ostalih organiziranih religija.

Danas je Božić – Isusov rođendan pa vas molim da pažljivo pročitate tekst koji slijedi. U mojoj ranije objavljenoj kolumni naziva „Ja (ne)vjernica“ sam Isusa - sina Božjeg i našeg spasitelja nazvala revolucionarom jer je ljude pozivao u borbu za slobodu.

Ana Škornjač: Ja vjerujem da je Isus u suštini bio revolucionar i da je pozivao ljude na pobunu!


Dajte si truda pa pročitajte činjenice iz njegovog života koji govore o ženama, muškarcima, braku i Bogu a rezultat su istraživanja Dr.Jadranke Rebeke Anić:

Teorije spolova u svjetlu Biblije:

„ ....

 • Definiciju ženske i muške prirode ne nalazimo nigdje ni u Novom zavjetu.

 • Isus ne samo da u svojim govorima ne definira muško-žensku prirodu već svojim ponašanjem krši ondašnje propise vezane uz muško-ženske uloge.

 • Isus ne definira vlastitosti žena i muškaraca, ne zatvara ih u stereotipne definicije o njihovoj prirodi i ulogama već se prema njima odnosi kao ljudskim osobama slobodnim i pozvanim da se aktivno uključe u ostvarivanje Božjega kraljevstva.

 • Evanđelja ne propisuju određeni model rodnih bračnih i obiteljskih odnosa.

 • Isus se služi slikama iz života žena, ali u svojim govorima nikad ne određuje prirodu žene i prirodu muškarca niti njihove uloge.

 • Njegova poruka je usmjerena na zaštitu dostojanstva i prava pojedinaca u braku i obitelji (štiti žene od životne nesigurnosti u koju su mogle upasti zbog rastave braka, Mk 10, 1-9).

 • Osjetljiv je na ljubav roditelja čija su djeca bolesna ili mrtva, primjer roditeljske ljubavi uzima i u svojim govorima, ali ne veliča ulogu oca ili majke kao takvu.

 • Ženi iz mnoštva koja je povikala: „Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!“ Isus odgovara da su blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je (usp. Lk 11,27-28).

 • U odnosu na navještaj Evanđelja, Isus relativizira značenje i same obitelji.


„Tko je majka moja i braća moja? (…) Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.“ (Mk 3,33.35).

 • Od učenika, muškaraca i žena, traži da napuste kuću, ženu, braću, roditelje, djecu radi Kraljevstva Božjega (Lk 18,29).

 • Isusa je pratila skupina žena. Da bi mogle ići za Isusom, ove su žene napustile svoje domove i svoje obitelji:

  • Marija Magdalena

  • Ivana, „žena Herodova upravitelja Huze“ (Lk 8,2).  Pretpostavlja se da je napustila dvor, supruga i pridružila se Isusovim učenicima.

 • Među članovima obitelji nastat će napetost, čak međusobno progonstvo, zbog prihvaćanja radosne vijesti: „Brat će brata predavati na smrt, i otac dijete. … Svi će vas zamrziti zbog Imena moga.“ (Mt 10,21).

 • Prianjanje uz Isusa bit će uzrok razdora u obitelji:„Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine, i snahu od svekrve njezine; i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi.“ (Mt 10,34).

 • On u prvi plan stavlja ljudsku osobu i njezinu slobodu da - nezavisno od obitelji i bilo kakvih uloga - odgovori na Božji poziv.

 • Isus ne promiče određeni model rodnih bračnih i obiteljskih uloga koji bi imao vrijediti kao kršćanski i koji bi učenici kao takav imali sačuvati.

 • Prvi kršćani/ke Isusa na taj način shvaćaju.


.........................

 • Novozavjetni tekstovi, koji propisuju podređenost žene mužu, ne mogu se jednostavno uzeti kao model kršćanskih rodnih odnosa u braku, obitelji, društvu i Crkvi.

 • Treba ih tumačiti uzimajući u obzir vrijeme nastanka, naslovnike, problem na koji se odnose i sl.

 • NZ ne nudi idealni model bračnih i obiteljskih rodnih odnosa koji bi bio normativan za sva vremena.

 • NZ nudi fleksibilnost koja se ima ravnati misionarskim idealom i zaštitom dostojanstva i slobode osobe.

 • ...... „


 Koliko god vam se moj feministički pristup činio napadan i odbojan, moram vam priznati da sam došla u godine kada više ne uvlačim ni stomak ni jezik! Žena & feministica sam i kao mnoge istomišljenice, sklona sam čak i bezgrešno začeće okarakterizirati kao silovanje!

Što se tiče eseja, edukacija se nastavlja a za iduću temu ću nastojati izabrati onu koja ulijeva više optimizma!