Nakon pogreba mladog Afroamerikanca Freddia Graya u ponedjeljak, koji je od umro nakon što mu je u pritvoru slomljena vratna kralježnica, američki grad Baltimore potresaju nemiri koji su prerasli u pravu pobunu, a gradske vlasti su se odlučile uvesti izvanredno stanje i policijski sat.

U Baltimore su poslane dodatne postrojbe Nacionalne garde i vojnici su se u punoj opremi rasporedili po cijelom gradu,  koji je doslovno pretvoren u ratnu zonu.

Guverner Marylanda, Larry Hogan, odlučio se na takav korak i priopćio "kako su zbog rastućeg nasilja i nemira pod uzbunom i dodatne vojne snage".

Na zahtjev glavne tajnice Nacionalne garde Marylanda, Linde Singh, susjedne države New Jersey i Washingtonsu poslale pojačanja u Baltimore kako bi pomogli lokalnim snagama u kontroli prosvjeda. Dakle, trenutno oko 2 000 vojnika Nacionalne garde i 1 000 policajaca patrolira ulicama grada, prenosi FOX31. (Opširnije: Zbog nereda u Baltimoreu u Marylandu proglašeno iznavredno stanje i aktivirana Nacionalna Garda)

U međuvremenu su počeli prosvjedi i u New Yorku, na kojima se tražila pravda za ubijenog Freddia Graya i gdje je gradska policija jučer uhitila više od 60 prosvjednika marša solidarnosti .

Prosvjedni marševi u znak solidarnosti s prosvjednicima u Baltimorea su također organizirani u Washingtonu, Minneapolisu i Seattleu i Fergusonu.

Do uhićenja u New Yorku je došlo nakon što se na stotine ljudi okupilo na Trgu Union Square, a policija je upozorila sudionike da će njihovi ulični marševi rezultirati pritvaranjem, prenosi Usa Today.

Razloga za uhićenja sudionika "Marša milijuna" u New Yorku, osim preventivnog, nije bilo, kao što se vidi na brojnim snimkama objavljenim na internetu. Naime, sudionici povorke "Marš milijuna" su tražili "socijalnu, ekonomsku i rasnu pravdu" i iskazali svoju solidarnost sa stanovnicima Baltimorea, te podržali njihov "otporu borbi za pravdu".

U Washingtonu je organizacija "Nacionalni crni ujedinjeni front" (National Black United Front) održala svoj prosvjed u znak potpore Grayu i "svima onima koji su bili ubijeni u policijskom teroru".

"Želimo izaći i pokazati svoju solidarnost s ljudima koji su prosvjedovali zbog Freddia Graya u Baltimoreu, te skrenuti pozornost nacije ona ovo pitanje", rekao je aktivist Eugen Puryear za The Washington Post.

U Baltimoreu su nastavljeni prosvjedi i neredi, a u gradu je dosad bilo najmanje 18 uhićenja.

Jučer se također doslovno dogodila otmica u kojoj je policija u Baltimoreu bez ikakvog razloga  'otela'  uglednog crnog aktivista i sveučilišnog studenta Josepha Kenta.

Naime, afroamerički student Joseph Kent, koji je postao poznat po organiziranju prosvjeda u Fergusona prošle jeseni, uhićen je od strane policije u Baltimoreu i to zato što je prekršio "odredbu policijskom satu".

Uhićenje, koje su uživo zabilježile kamere, izazvalo je oštre kritike na društvenim mrežama, jer je tijekom cijele noći u utorak sudbina mladoga aktivista bila nepoznata.

Prema predstavnicima medija koji su svjedočili događaju, u zapadnom dijelu Baltimorea, žarištu nemira u ponedjeljak i mjestu prosvjeda koji su se održali u utorak, Joseph Kent je pokušavao smiriti ljude i pozivao je okupljene da se raziđu.

Na snimkama koje je prikazao CNN se vidi Kent kako hoda sam u blizini kordona interventne policije. Mladić je podigao obje ruke i mirnom gestom se približavao policiji.

Odjednom se iz Kenta pojavljuje vozilo Nacionalne garde, a nekoliko policajaca je tada mladića uguralo u oklopno vozilo.

Na način na koji je Kent je uhićen je vodio mnoge naveo da se pitaju je li student "nestao"? Na Twitteru su korisnici kritizirali policiju, uz posebnu napomenu da Kentu nisu pročitana njegova prava. Kao što znamo, bilo koje uhićenje u Sjedinjenim Državama je nevažeće, ako u trenutku uhićenja osobi koju se pritvara ukratko nisu pročitana "ustavom zajamčena prava". Ili je to tako samo na  hollywoodskim filmovima?

Slučaj Freddia Graya se razlikuje od incidenta u Fergusonu, jer se on nije pokušao sukobiti s policijom koja ga je sumnjičila za umiješanost u kazneno djelo. Mladi Afroamerikanac u Baltimoreu je pokušao pobjeći, a tijekom uhićenja je policija "malo pretjerala" i Grayu slomila vrat. Vlasti u Baltimoreu su obećale da će rezultati istrage bit objavljeni prije 1. svibnja. Šest policajaca koji su ubili mladog čovjeka su "prošli lagano" i suspendirani su s posla. Grad je tada eksplodirao, a nakon Baltimorea i New York, Washington, Minneapolis, Seattle i Ferguson. Amerika danas proživljava jednu od najdubljih kriza, a "američki san" je definitivno umro u Baltimoreu, grag u kojem su dosad afroamerički noćni "borci protiv režima" zapalili 15 zgrada i 144 vozila.

Vezano za temu: "Balkanizacija" Sjedinjenih Američkih Država- Fantapolitika ili realnost?

Video: CNN „Otmica“ Josepha Kenta 

Trenutak prije uhićenja Josepha Kenta i prizori iz Baltimorea:
 

altermainstreaminfo