I evo kao da se poklopilo sa prošlotjednim brodskom akcidentnom situacijom kada su u Slavonskom Brodu, desetak sati lebdeće čestice PM 2.5 kontinuirano mjerene u alarmantno visokim koncentracijama, a pet-šest sati i oko i iznad 1300 µg/m3, da je Slobodna Dalmacija objavila:

„OZNAČENI SMEĐIM: Hrvatska među državama u kojima se zbog zagađenja sve više umire“ – izvješće iz 'NASA Earth Observatory-a'.

Vidi link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/223711/Default.aspx

Posebno izdvajamo izjavu na tu temu iz članka, našeg stalnog gosta, poznatog ekologa Vjerana Piršića iz 'Eko Kvarnera':

- Tradicionalno se zagađenje povezivalo s CO², zatim s teškim metalima ili česticama promjera 10, koje su, dakle, četiri puta veće nego čestice 2.5 i praktično su one dugo vremena bile izvan fokusa pažnje i praćenja zagađenja okoliša. No, posljednjih godina radi se sve više istraživanja čiji rezultati ukazuju kako su upravo ove čestice jedan od značajnijih izvora problema u vezi sa zagađenjem okoliša. To se pokazuje u nizu stručnih i znanstvenih radova. Konkretno, u nedavnoj raspravi u vezi projekta Plomin, upravo je najveći dio primjedbi na studiju utjecaja na okoliš bio oko čestice PM 2.5. Iako je industrija uglavnom ugašena, Hrvatska je na karti označena smeđom bojom.