SBPeriskop, prvi brodski web magazin, u metaforičnom smislu je vez, mjesto za vezivanje autonomnih, vižljastih, autorskih brodica, mjesto istovara njihovih spisateljskih darova koje, bez obzira na motive, nesebično poklanjaju čitateljima. Neke su same dolutale u potrazi za matičnom lukom, neke su doplovile na poziv, neke su bile zavedene ritmom regulirajućih svjetlosnih signala, a poneke su svjesno postale gostoljubivi vez sam. E sad, kad me netko kao urednika upita, a događa se to nešto češće ovih dana, gdje su s portalskog veza nestali neki brodovi za kraću obalnu plovidbu sa zvučnim imenima, odgovaram, evo i javno, da zapravo ne znam. Odvezali su se, otplutali, otplovili neznano kamo, nestali s vidika (razočarani?)… a da se pojedini na odlasku (?) nisu javili ni pozdravili. Svima kojima oni nedostaju, mogu neisfolirano izraziti svoja osobna očekivanja da će se brodice, nakon samostalnog kruženja po otvoremom moru, poslije privremenog rastanka (?) vratiti na svoj vez, jer će definitivno osjetiti prazninu što svoje priče, pune energije i života, ne mogu podijeliti s drugima.

U praktičnom smislu, SBPeriskop se svojim načinom funkcioniranja i novačenja, pisanju vještih suradnika, svrstava u mnogobrojne portale-konglomerate, samostalne, od nikoga kontroliranee web nakupine raznovrsnog autorskog materijala, mjesta virtualne koegzistencije potpuno različitih osoba i međusobno neusuglašenih stavova, osoba centriranih oko ideje prevrednovanja vrijednosti odnosno oko načela da je kritika postojećeg uvjet mijenjanja postojećeg. SBPeriskop je labava asocijacija raznorodnih pojedinaca, „asimetrična konfederacija“ onih koji u člancima osmišljavaju svoja reagiranja na uzavrelu zbilju. Sustav takve novinarske konfederativnosti osigurava im (pot)punu ravnopravnost. Govorim o odreda smjelim ljudima u njihovom odabiru potonjeg između dva svijeta, svijeta podređivanju autoritetima i nacionalnim mitovima, i svijeta slobode, stvaralaštva, nade i utopijskog. Govorim o suverenim pojedincima kojima nikada nije smetao gotovo nevidljivi dirigentski štapić urednika kojim usmjerava brzinu kretanje katkad kompliciranog vrtuljka informacija i stavova.
Međutim, ako se tematsko uređivanje portala i prikupljanje priloga obavlja metodom „kontroliranog kaosa“, budući da jedan dio sadržajne osnove portala ovisi o dobroj i varljivoj volji autora, i zato što urednik nikome nije poslodavac, organizacija prezentacije tekstova, organizacija tempiranja i usklađivanja tema s aktualnim, čvrsta je i gotovo profesionalna.
Talijanski sociolog  Robert Michels ( 1876 – 1936 ) , u svom djelu ” Political Parties” iz 1911. godine, napisao je: “Tko kaže organizacija , kaže oligarhija”.Prateći razvoj socijalističke partije u Njemačkoj , on uviđa da se u svakoj organizaciji moć raspoređuje između nekolicine koji po svojim položajima čine vrh piramide , i tu moć koriste za vlastite probitke . Michels misli da je demokracija nezamisliva bez organizacije , jer je jedino tako moguće artikulirati i uspješno promicati svoje interes. Kamo sreće da su u SBPeriskopu na djelu oligarhijske tendencije, jer to bi značilo postojanje organizacije i radnika koji rade za plaću, nagradu, honorar.

Dok se ne dogodi takvo organiziranje rada, SBPeriskop nastavlja na dosadašnji način i sa snagama kojima raspolaže. A te snage duhovno punoljetnih, reagirat će spontano na cijeli spektar društvenih deformacija, na uvrede dobrog ukusa, na razaranje društva od strane njegovih tobožnjih zaštitnika, na političku pohlepu, na aroganciju establishmenta, na producente mržnje spram drugih i različitih, na fašističke maligne izrasline na tijelu društva, raskrinkavat će majstore političkih varki, njihove niske udarce i ubilačku ljutnju koja se manifestira i kroz tabloidno napuhivanje priča o neprijateljima i niske udarce novinarskih plaćenika. Jednom rečenicom, autori koji nastavljaju pisati za SBPeriskop, neće ni ubuduće pristajati na talaštvo domaćih političkih terorista protiv zajedničke sigurnosti, ali ne na manihejski način, već uz pomoć moralne jasnoće i „arheoloških iskopina“ iz nacionalnih i svjetskih nalazišta kulture, znanosti i politike, a koje zapravo nose u sebi kako bi ih po potrebi (is)koristili.

Vratimo se metafori. Vez je bio i ostao otvoren za nove brodice. Tako, na zadovoljstvo posjetitelja SBPeriskopa, jačaju i vez i sve brodice. Ovo je poziv.