/SBPeriskop

Aktualiziramo: Pucanj u prazno ili Brođani i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak (3)

Ekologija, Slavonski Brod
Objavio: Peter Tot-Đerđ
Aktualiziramo: Pucanj u prazno ili Brođani i dalje bez prave pomoći

Još jedna ‘uspomena’ iz arhive na ‘fejsu’, kao i na SBperiskopu od prije 7 godina nas ovih dana može uvesti u analizu situacije koja već godinama okružuje Brođane.

„Pucanj u prazno ili Brođani i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak“, pisao sam tada (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pucanj-u-prazno-ili-brodani-i-dalje-bez-prave-pomoci-politicara-u-borbi-za-cisti-zrak) o tadašnjoj (pomalo) kriznoj situaciji u državi i njenom (negativnom) utjecaju na (ne)rješavanje brodskih gorućih problema oko onečišćenog zraka.

A onda prije 2 godine ponovo na SBperiskopu sam ponovio naslov s dodatkom “(2)”, hoću reći drugi put (http://www.sbperiskop.net/objave/pucanj-u-prazno-ili-brodani-i-dalje-bez-prave-pomoci-politicara-u-borbi-za-cisti-zrak-2). Evo sad pišem, tko zna koji put o ‘brodskim pucnjavama u prazno’ s po ponovljenim naslovom s dodatkom “(3)”. Usput pitam i sada opet s razlogom: je li to danas sve se ponavlja od prije 2 i 7 godina(?)!!!   

Nažalost, ne da se sve ponavlja, nego jednostavno u Slavonskom Brodu ništa se ne miče naprijed. Za vrijeme ove (skoro) 15 godina agonije Brođana, ništa ono pravo nije se realiziralo! Baš kako sam u prošlom svom članku o političarima rekao, bilo je tu puno obećanja, ali bez rezultata u rješavanju brodskog gorućeg problema (http://www.sbperiskop.net/objave/politicari-o-oneciscenju-zraka-u-slavonskom-brodu).

Na portalu SBPeriskop više puta sam dosada pisao o tome da nedugo kako je Rafinerija nafte Brod u studenom 2008. godine proradila, Brođani su primjetili velike promjene u zraku, svakodnevna onečišćenja i smrad koji je nastao kod prerade nafte. Sve se ukazivalo na to da sva ta onečišćenja dolazi iz Rafinerije!

Nakon što su još 2009. godine skoro 18 tisuća Brođana potpisala peticiju za čisti zrak, vrlo brzo se iskristaliziralo da se radi o međudržavnom problemu koji je teško rješiv. Naročito bez podrške državnih institucija, a prvenstveno bez uključivanja Ministarstva zaštite okoliša. No svima je također bilo jasno da bez jasnih stavova brodskih političara, a i samih građana teško će se riješiti brodski problem onečišćenog zraka.

Nakon Apela petnaestak brodskih udruga na čelu sa Građanskom inicijativom za čisti zrak i Udrugom Eko-Integral i u suradnji s Gradom i Županijom, još u listopadu 2014. godine Ministarstvo zaštite okoliša je osnovalo Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda.

Nedugo poslije održan je i prvi sastanak Povjerenstva, a krajem studenog i prva Tematska sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša. Na tim, ali kasnijim sastancima donesene su konkretne mjere i smjernice. Nažalost, do provođenja istih često nije ili samo je djelomično došlo.

No nakon velike havarije u Rafineriji u listopadu 2018. godine i započete aktivnosti na plinofikaciji Rafinerije nafte Brod, a naročito nakon što je u cijelom svijetu proglašena pandemija covid-19, došlo je velikog zaokreta i to u negativnom smjeru na rješavanju brodskog onečišćenog zraka..    

Istina da ranije nitko nije mogao pretpostaviti kako će Povjerenstvo samo vrtjeti u krug, ali to se dogodilo. A  nakon tih spomenutih događaja jednostavno političari su se isključili iz direktnog rada s Brođanima. Prije 2020. održana su 7 sastanaka Povjerenstva, a poslije toga samo jedan i to prije od dvije godine. Također su održane i pet sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, a poslije toga niti  jedna i to posljednji prije četiri godine. Pa jasno je, ako je riječ o brodskom čistom zraku, Brođani još uvijek ne vide kraj tunela!

Paralelno s radom Povjerenstva i (saborskog) Odbora brodski eko-aktivisti uključivali su i u rad Županijske skupštine i Gradskog vijeća. Tako 2020. godine, krajem siječnja je na izborno-izvještajnoj sjednici Skupštine Udruge Eko-Integral za zaštite okoliša i prirode ukazano je da postoji potreba proanalizirati na Zajedničkoj tematskoj sjednici Županijske Skupštine i Gradskog Vijeća sve oko brodskog onečišćenog zraka.

Nažalost, kako je svima poznato do Zajedničke sjednice, djelomično zbog pandemije, djelomično zbog stavova tadašnjeg Predsjednika Gradskog Vijeća, kao i nekih članova Vijeća, ali i Gradonačelnika nije došlo.

Zato je za pohvalu kako je u takvoj, pomalo nezgodnoj situaciji, dana 17. lipnja 2020. godine ipak održana (djelomična) Tematska sjednica Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku. No na kraju ipak sve nas Brođanje može posebno zabrinjavati činjenica da zaključci sa Sjednice nisu se do danas proveli.

Posebno je važan zaključak pod točkom 2. koji kaže: “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%(!). Cjelovita energetska obnova na… ovojnici podrazumijeva kombinaciju mjera…: energetska obnova vanjskog zida, stropa, … ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i plinofikaciju … ložišta.” (http://www.sbperiskop.net/objave/s-tematske-sjednice-zupanijske-skupstine-zakljucci-su-dobri-ali-mogli-su-biti-mozda-i-povoljniji-za-brodane).

Sada kada je pandemija ‘završena’, logično bi bilo pokušati iznova organizirati Zajedničku tematsku sjednicu Županijske skupštine i Gradskog vijeća u vezi brodskog onečišćenog zraka. To nam nalažu i najnoviji podaci koji su objavljeni sa strane Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i Instituta za medicinsko istraživanje (IMI). A još više podaci koji su objavljeni krajem travnja sa strane Europske agencije za okoliš (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer), gdje na karti EEA (EAO) Slavonski Brod je na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5, od 28 µg/m3!

Slavonski Brod je lani bio na 6. mjestu, a pretprošle godine na 3. mjestu najonečišćenijih gradova Europske unije(!), gdje su uzete u obzir spomenute prosječne dvogodišnje koncentracije lebdećih čestica PM2.5. A ove godine kako vidimo Slavonski Brod je na neslavnom prvom mjestu! Ako ništa drugo, valjda sve ovo bi mogao malo zagolicati poimanje gradskih i županijskih vijećnika, a možda i vlasti u Gradu i Županiji!  

Ima još jedna tema koja sve nas eko-aktivista je zabrinjavala i još uvijek zabrinjava. Evo za mjesec ili dva će biti 9 godina, kada smo ispred Udruge Eko-Integral ponudili Gradu (važno) rješenje: formiranje Zajednice za zaštitu okoliša, nešto slično kakva je Zajednica tehničke kulture i koja već desetljećima izvanredno radi.

U Županiji su prihvatili tu ideju, u Gradu nisu. Što više odmah je podignuta graja, tko će sve to financirati(?)! Nekoliko puta je dosada još ponovljena ta ideja, ali bez ikakvog rezultata. A kako bi bilo lakše sada krenuti dalje, pa tako bi eko-aktivisti imali osnove. Mogli bi oslanjati na uhodani sustav, na Zajednicu, ona vjerojatno na Razvojnu agenciju u Gradu, možda i na Povjerenstvo i (saborski) Odbor. Bila bi lakša komunikacija…

Da, bilo bi lakše u Slavonskom Brodu raditi na problemima zaštite okoliša, a posebno zaštite zraka da je politika, uprave i institucije to omogućile! A nisu! Brođani su i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak!

sbperiskop

 17 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

PeterTDj 09.06.2024 18:28

Ima još takvih odgovornih... Evo čitam u Večernjaku:

“Ravnatelj DHMZ-a Güttler zna sve o klimatskim promjenama, samo ga nemojte pitati o obrani od tuče. DHMZ se već 20 godina želi riješiti tog posla…”.

https://www.vecernji.hr/vijesti/drzavni-meteorolozi-kao-i-dudek-ne-zele-gadati-bogeka-raketama-protiv-tuce-1775618

Toša 09.06.2024 18:11

Da, Dron i ja sam iskreno zabrinut za Dusparino zdravlje. Šta ćemo ako ga nešto pukne? U zdravstvenom smislu. Brod bi bio obezglavljen. Užas! Ne smijem ni pomisliti na posljedice.

PeterTDj 09.06.2024 08:36

“Zaustaviti izgradnju sortirnice, kompostane, pretovarne stanice i kazete za kancerogeni azbest na odlagalištu otpada Vijuš!

Tako bi mogao glasiti zaključak Javne tribine za stanovnike MO J.J.Strossmayer, ali i sve Brođane koji, vjerojatno, nisu upoznati da će se na području Vijuša graditi kompostana, sortirnica, pretovarna stanica, nova kazeta za otrovni azbestni otpad. …”.

https://www.crona.hr/slavonija/brodsko-posavska-info/slavonski-brod/5451-novi-udar-na-brodane-iz-gradonacelnikove-kuhinje-jos-vise-smeca-smrada-i-ugroze-zdravlja-u-centru-grada

dron 09.06.2024 12:20

Gradonačelnika Dusparu treba pregledati tim psihologa. Naime, on pokazuje velike duševne poremećaje.

PeterTDj 09.06.2024 08:25

Da, brodski zrak je ponovo onečišćen, bar to pokazuju mjerni uređaji na mjernoj postai na Jelasu (SB-1). I ovog ljeta prizemni ozon (O3) prijeti Brođanima!

Jučerašnji najveći osmosatni klizni prosjek ozona iznosio je 133,39 µg/m3 (https://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165), što je daleko iznad ciljane vrijednosti (120 µg/m3)! Mora se spomenuti da 6 sati kontinuirano je mjerena koncentracija ozona iznad 130 µg/m3!!!

PeterTDj 08.06.2024 10:40

Brodski zrak je ponovo onečišćen, bar to pokazuju mjerni uređaji na mjernoj postai na Jelasu (SB-1). Jučerašnji najveći osmosatni klizni prosjek ozona (O3) iznosio je 123,95 µg/m3 (https://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165), što je iznad ciljane vrijednosti (120 µg/m3)!

Ljubica 08.06.2024 11:07

Joj, joj... trebali bi svi pocrkati koji ne vide kolika je strašna opasnost za zdravlje stanovnika.

PeterTDj 08.06.2024 18:53

Tako je Ljubice! Kako smo javili ovih dana uz toplinski val, Hrvatsku je zahvatilo i onečišćenje zraka prizemnim ozonom (O3). Tako danas blizu dvadesetak mjernih postaja u Hrvatskoj mjerile koncentracije ozona iznad 100 µg/m3, a poneki i iznad 130 µg/m3 (https://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

Tako brodski zrak je ponovo onečišćen i u CRVENOM, kako pokazuju mjerni uređaj na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1). A očekivati da i najveći osmosatni klizni prosjek ozona biti iznad ciljane vrijednosti (120 µg/m3)!

PeterTDj 07.06.2024 07:38

Još jedna ‘uspomena’ na FB od prije dvije (2) godine, gdje se vidi grafikon Europske agencije za okoliš i koji nas je potpuno uvjerio da netko, a to više njih odgovornih, kontinuirano su odbijali uzeti u razmatranje zapreštavajuće podatke onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Tako na grafikonu u posljednjih 365 dana, zrak je na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) 65% dana bio onečišćen!!! Nažalost ti podaci više ne stižu u Europsku agenciju za okoliš!!!

PeterTDj 06.06.2024 19:57

Čitamo da je “NAPAO CIJELU INDUSTRIJU, Dramatičan govor šefa UN-a (António Guterres)”... No trebao je napast i POLITIČARE…

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/dramatican-govor-sefa-un-a-to-su-gospodari-kaosa-treba-im-zabraniti-reklamiranje-vec-desetljecima-obmanjuju-ljude-15468605?

Toša 06.06.2024 06:23

Pitam se, pitam tko Duspari puni uši i glavu da prihvaća i forsira takve nebulozne projekte o kojima smo čuli Klopki SBTV. I o botaničkom vrtu za 20ak mil eura,o "najljepšem autobusnom kolodvoru u Hr" koji je koštao 27mil kn. I sada se uređuje stari autobusni za 500.000eura. A projekt o kojem je bilo riječ će ipak doprinijeti zagađenju, ako ništa drugo kamioni koji će voziti sa Vijuša će zagađivati dodatno. Duspara će ostati zapamćen kao najgori gradonačelnik Slav. Broda!

PeterTDj 05.06.2024 19:57

Gledali smo: SBTV - KLOPKA - ODLAGALIŠTE VIJUŠ - 04.06.2024. - Vidi/te: https://youtu.be/vfX2lJwWxNY?si=DO-hEp0OhXms7LtV

Uz svega što je izrečeno na Klopci, ja bih dodao:

Ne znam, tko je radio studiju izvodljivosti, održivosti i utjecaja ekoloških čimbenika na zdravlje Brođana? Jel postoji Nadzorni organ na tom projektu? Jel netko pitao ekologe koliko daleko se može i mora takav objekat graditi od Centra Grada, a i od ostalih naseljenih mjesta? Ili svi igraju velikog ekologa? Sve to bez javne rasprave!!!

Na kraju još jedno važno pitanje: tko je i kada izdao okolišnu (ili po starom, ekološku) dozvolu Komunalcu SB za sve spomenute radnje?

Mrsunja 06.06.2024 08:18

Poštovani, kako to da vi niste bili pozvani u emisiju. Onda je to emisija poluistina o emisiji otrovnih plinova.

Antisha 05.06.2024 16:32

Samo ponavljam: Još jedna tužna priča o nespremnosti naših političara, od lokalne i regionalne do državne razine, na rješavanju onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Ukazujem još na nešto važno iz članka, gdje se kaže: “rješenje (je bilo) formiranje Zajednice za zaštitu okoliša, nešto slično kakva je Zajednica tehničke kulture i koja već desetljećima izvanredno radi.

U Županiji su prihvatili tu ideju, u Gradu nisu. Što više odmah je podignuta graja, tko će sve to financirati(?)! Nekoliko puta je dosada još ponovljena ta ideja, ali bez ikakvog rezultata.

A kako bi bilo lakše krenuti dalje… Tako bi i eko-aktivisti imali osnove, mogli bi oslanjati na uhodani sustav, na Zajednicu…

Da, bilo bi lakše u Slavonskom Brodu raditi na problemima zaštite okoliša, a posebno zaštite zraka da je politika, uprave i institucije to omogućile! A nisu! Brođani su i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak!”.

Detroit 05.06.2024 11:54

„Pucanj u prazno ili Brođani i dalje bez prave pomoći političara u borbi za čisti zrak“, pisao sam tada (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/pucanj-u-prazno-ili-brodani-i-dalje-bez-prave-pomoci-politicara-u-borbi-za-cisti-zrak) o tadašnjoj (pomalo) kriznoj situaciji u državi i njenom (negativnom) utjecaju na (ne)rješavanje brodskih gorućih problema oko onečišćenog zraka."

Da, svi pucaju u prazno. I vlast i aktivisti

PeterTDj 05.06.2024 11:20

“... jednostavno u Slavonskom Brodu ništa se ne miče naprijed. Za vrijeme … 15 godina agonije Brođana, ništa ono pravo nije se realiziralo (posebno ne u zaštiti brodskog zraka). …

Prije 2020. održana su 7 sastanaka Povjerenstva, a poslije toga samo jedan… Također su održane i pet sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, a poslije toga niti jedna... Pa jasno je, ako je riječ o brodskom čistom zraku, Brođani još uvijek ne vide kraj tunela! ...”.

Napomena: A sad, još uvijek čekamo odgovor 'nove' Ministrice zaštite okoliša i 'nove' Predsjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode!!! No, bojim se da ni one nisu zainteresirane za brodski slučaj...

Kameni spavač 05.06.2024 13:10

Nema ništa ni od koje ministrice ni Ministarstva, to sam već pisala - zbog čega i bi li ministrica Vučković sa studijem ekonomije i menadžmenta bila meritorna da bi odlučivala o ekologiji i zraku u Brodu ma na kojem mjestu europske liste zagađenosti bio ?

Radi se Peter o nemaru i to onom nehumanom i neopravdanom nemaru gradskih vlasti , odbora, ovoga ili onoga tijela.

Kad biste Vi svojem sljedećem pisanom zahtjevu nekom Saborskom odboru, ili nekome u EU zaduženom po ovoj problematici priložili listu, dokumentaciju oboljelih i umrlih od respiratornih bolesti ( a takve podatke IMA i VODI Zavod za javno zdravstvo grada Broda ) e, onda bi se netko morao uznemiriti saznanjem, da je smrtnost i poboljevanja respiratornih putova djece i odraslih u gradu alarmantna, zabrinjavajuća i demografski neopravdano..

Jer, postoje komparativni podaci među gradovima zagađenog zraka pa bi brojčana evidencija pokazala, da je situacija u Brodu pitanje SAVJESTI onih koji rade i onih, koje nije briga.

Vaš "pucanj" ovakvim prilozima djeluje kao ćorak, ali NIJE : Vi se trudite reanimirati one čiji je mozak u leru , ali, kako vidimo i Vi i mi ostali, ostaje samo trud i nikakav rezultat. Za sada.

  HIMNA SBPERISKOPA