/SBPeriskop

Aktualiziramo: Političari o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu

Političari, Ekologija, Slavonski Brod
Objavio: Peter Tot-Đerđ
Aktualiziramo: Političari o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu

Ovih dana spletom okolnosti, ali najviše dolaskom predsjednika Zorana Milanovića na proslavu Dana Grada u Slavonskom Brodu, ponovo je postavljeno pitanje, tko su bili predsjednici Vlade RH i ministri zaštite okoliša u posljednjih 14 i pol godine, od početka rada Rafinerije nafte Brod, tj. od kada su Brođani svjesni da je brodski zrak onečišćen? Također i to, tko je od političara zauzeo za rješavanje brodskog gorućeg problema?

Prije tri godine sam s naslovom “Hrvatski političari o plinofikaciji Rafinerije nafte Bosanski Brod” (http://www.sbperiskop.net/objave/hrvatski-politicari-o-plinofikaciji-rafinerije-nafte-bosanski-brod) opširno pisao o sličnoj problematici, pa su neki dijelovi tog članka ponovo aktualizirani, no nadam se s razlogom.

Rafinerija nafte Brod je nakon pauze, koja je trajala više od 18 godina, pokrenula proizvodnju prerade naftnih derivata 27. studenog 2008. godine, dok je Ivo Sanader bio predsjednik Vlade RH. Ministrica zaštite okoliša (i graditeljstva) tada je bila Marina Matulović Dropulić. Na toj dužnosti je ostala do kraja prosinca 2010., kada je smijenjena s dužnosti ministrice.

U srpnju 2009. godine Jadranka Kosor je naslijedila Ivo Sanadera, a Branko Bačić ministricu Dropulić.

Slijedeći hrvatski premijer je bio Zoran Milanović, tko je svoj mandat kao predsjednik Vlade RH imao od prosinca 2011., do siječnja 2016. godine. Za to vrijeme su ministri zaštite okoliša i prirode bili: Mirela Holy i Mihael Zmajlović.

Tihomir Orešković je naslijedio Milanovića kao premijer, a od listopada 2016. godine Andrej Plenković Tihomira Oreškovića. Premijer Andrej Plenković trenutno je negdje na dvije trećine svog drugog mandata.

U Oreškovićevoj vladi je Slaven Dobrović bio ministar zaštite okoliša, a poslije i ministar zaštite okoliša i energetike u Plenkovićevoj Vladi i to do travnja 2017. godine, kada ga je naslijedio Tomislav Ćorić. Još od travnja prošle godine, tj. od 29.04.2022. kada je Davor Filipović preuzeo dužnost ministra gospodarstva i održivog razvoja, faktički je i ministar koji je zadužen i za resor zaštite okoliša i prirode.

Oni su naši premijeri i ministri zaštite okoliša u ovih 14 i pol godina! Svakako trebamo navesti da u spomenutom razdoblju i predsjednici RH: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović su dali svoj doprinos vezano za brodski onečišćeni zrak. A vrlo je interesantna činjenica da za tih 14 i pol godina cijelo vrijeme je Mirko Duspara gradonačelnik Slavonskog Broda, a Danijel Marušić župan Brodsko-posavske županije! 

U kontekstu tog popisa političara iz Hrvatske koji su mogli, ali i morali imati nekakve veze s onečišćenjem Slavonskog Broda, nastojat ću još predočiti i što je netko važno od spomenutih političara rekao, pa i obećavao o rješavanju brodskog gorućeg problema; onečišćenog brodskog zraka! Prvenstveno tu je riječ o aktivnostima modernizacije i plinofikacije Rafinerije koje su jedno vrijeme bile ‘rak rane’ brodskog problema.

Tako jedan od prvih koji se javio bio je „Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ – pisalo je dana 14.11.2012. godine na portalu poslovni.hr, a dalje je rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“ (vidi http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359).

Otprilike godinu dana kasnije javio se ministar „Zmajlović: Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“ – objavljeno je dana 29.11.2013. godine na portalu Index, a portal najavio još i ovo:

„RAFINERIJA Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je … ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom…“ (vidi: http://www.index.hr/vijesti/clanak/zmajlovic-rafinerija-brod-prelazi-na-plin-oneciscenje-zraka-smanjit-ce-se-za-70-posto/713939.aspx).

Poslije godine dana imali smo vrlo interesantnu  izjavu tadašnjeg predsjednika RH, „Josipović: Ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti“ – pisao je portal eBrod dana 18.11.2014. godine u reportaži s tadašnjim predsjednikom RH, tko je onda i nastavio:

„Ja sam bio u kontaktu s udrugama, pisao sam pisma, razgovarao s gospodinom Dodikom, razgovarao s Upravom rafinerije… Obećavali su se popravci, novi filteri itd. do kojih nije došlo... No sada ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti. Čini se kako rafinerija nije rentabilna i da vlasnici nemaju interesa za nastaviti posao. Time bi se riješio problem lošeg zraka…“ (vidi: http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/josipovic:-ima-vrlo-ozbiljnih-naznaka-koje-sam-dobio-iz-rusije-da-bi-se-rafinerija-mogla-zatvoriti-9211.html

Brzo su prošle još dvije godine, kada je 14. lipnja 2016. god. u Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda održana jedna jedina tematska sjednica od mnogih, saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Tada, ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović bio je nazočan na tematskoj sjednici i izjavio: 

“Krajnje je vrijeme da se krene u energičnije i konkretnije rješavanje kompleksnog međudržavnog problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jer građani toga grada više nemaju ni strpljenja ni vremena. Hrvatska država će se usprotiviti svakoj daljnjoj odgodi modernizacije Rafinerije u Bosanskom Brodu koja je evidentno najveći zagađivač zraka i okoliša u ovom prekograničnom području, i ako se odmah ne krene u proces modernizacije, posegnut ćemo za rigoroznim mjerama. Preko Hrvatske prolaze transportni naftovodi i da, možemo i to – zavrtanje ventila, poručio je ministar… Slaven Dobrović...” Pa se na to i nadovezao, kako je zahvaljujući potpisivanju Sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša sada RH imam podlogu za brže rješavanje tog problema!” (vidi: https://poslovniportal.hr/ministar-dobrovic-zaprijetio-bosanskobrodskoj-rafineriji-zavrtanjem-naftovodnih-ventila/).

Nažalost, onda do 31. listopada 2017. godine ništa značajno nije se dogodilo vezano za brodski onečišćeni zrak, kada su “ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u Rafineriji nafte Brod u Brodu potpisali Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu”, baš kako je pisalo na stranicama Vlade RH…

Potpisivanjem ovog međunarodnog akta danas je otvoren prostor za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Vlade Republike Hrvatske, otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Veselimo se realizaciji ovog projekta i nadamo se da će se izvesti što je prije moguće“ – rekao je ministar Tomislav Ćorić. (vidi: https://mzoe.gov.hr/vijesti/plinofikacijom-rafinerije-nafte-brod-do-poboljsanja-kvalitete-zraka-u-slavonskom-brodu-4807/4807).

No, ni dalje ništa vidljivo nije se događalo ni u Rafineriji nafta Brod, ali ni u brodskom zraku. Ni havarija u rafineriji u listopadu 2018. godine, pa ni sastanci na najvišem mogućim nivoima nisu doveli do za Brođane razumnog rješenje. Vrlo je interesantna bila izjava Andreja Plenkovića na tu temu uoči svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji dana 27. veljače 2019. godine:

“Mi smo tu napravili ogromne iskorake, nažalost tamo se prije nekoliko mjeseci dogodila nesreća… Najbitnije je da kada i ako ponovno dođe u funkciju (Rafinerija u Bosanskom Brodu) da dođe do što manjeg onečišćenja zraka, a ova varijanta s plinofikacijom je po meni najrazumnija i tu je angažman bio stopostotan i na tom tragu će ministar Ćorić i suradnici nastaviti raditi" (vidi:

https://net.hr/danas/hrvatska/plenkovic-o-rak-rani-slavonskog-broda-kad-rafinerija-brod-dode-u-funkciju-plinofikacija-ce-biti-najrazumnija/).

Iza toga je slijedila jedna velika praznina u pristupima i rješavanju problema brodskog onečišćenog zraka. Djelomično ova izjava ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, dana dana 16.01.2020 zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila tada dijelove Zagreba, ukazuje na neki novi, pomalo nejasan pristup u Ministarstvu:

 ''Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku” (vidi: https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/sve-vise-hrvatskih-gradova-ima-oneciscen-zrak-ministar-zastite-okolisa-savjetuje-da-svi-predemo-na-elektricna-vozila/).

Vjerojatno takav odnos je, ako ne direktno, onda indirektno dovelo do ovakvog stanja i u brodskom zraku, pa i na ovu poziciju na kojoj je Slavonski Brod sada, pa i unazad nekoliko godina.

Da, Slavonski Brod je lani bio na 6. mjestu, a pretprošle godine na 3. mjestu najonečišćenijih gradova Europske unije(!), gdje su uzete u obzir prosječne dvogodišnje koncentracije lebdećih čestica PM2.5. A ove godine po informacijama iz Europske agencije za okoliš objavljenim krajem travnja (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer), Slavonski Brod je na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5, od 28 µg/m3! NEVIĐENO!!!

sbperiskop

 16 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

PeterTDj 23.04.2024 08:54

Ovo više nema smisla... Slavonski Brod s prosjekom blizu 27 µg/m3 (SB-1) nije ni prijavljen (za analizu)... Nemam snage, ni vremena i energije da no to reagiram… Ali ovo već se graniči s nečistim namjernama odgovornih! Vidi/te:

https://www.nacional.hr/najgore-je-u-italiji-dva-hrvatska-grada-medu-deset-s-najzagadenijim-zrakom-u-eu/

Ranko 23.04.2024 09:23

Ako sada na ovo ne reagirate - povucite se i završite priču o eko aktivizmu. Jednostavno, nastaviti pisati o statistici i neodgovornima, a ne osvrnuti se na ovaj falsifikat, bilo bi besmisleno.

PeterTDj 22.04.2024 16:55

'Uspomena' iz FB arhive od prije 3 godine: "U ovom zaista teškom trenutku, a za čovječanstvo najtežem trenutku u 21. stoljeću, čestitam međunarodni Dan planeta Zemlje jer tako priliči."! #NEMAPREDAJE!

PeterTDj 22.04.2024 15:01

“U povijesnoj odluci Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist 2.400 starijih Švicarki i potvrdio da im je država nedovoljnom borbom protiv klimatskih promjena ugrozila zdravlje u sve češćim toplinskim valovima. Spremnost Švicarske na provedbu presude je skromna.”. Vidi/te:

https://www.portalnovosti.com/pravo-na-zdravu-klimu

PeterTDj 18.04.2024 16:24

“... po informacijama iz Europske agencije za okoliš objavljenim krajem travnja (prošle godine) …, Slavonski Brod je na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5, od 28 µg/m3! NEVIĐENO!!!”.

Hoće li ovi izbori, pa i nova Vlada koja će se trebat formirati poslije izbora, donijeti novi pristup odgovornih, pa i odgovorno rješavanje i trajno rješenje ovog 15 - 16 godina starog, gorućeg brodskog problema s onečišćenim zrakom? Bojim se da neće!!! Na žalost, svi su pokazatelji, kako je 'vuk pojeo magare'…

PeterTDj 19.04.2024 11:04

Čini mi se da je situacija za Brođane svaki dan je gora i gora!

PeterTDj 20.04.2024 17:42

Dok na većem broju mjernih postaja mjeri se popodnevno onečišćenje zraka prizemnim ozonom (O3), pa tako i u kopnenom dijelu Hrvatske (https://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), postaja na Jelasu (SB-1) ponovo već osmi sat, jedina u Hrvatskoj u CRVENOM (onečišćen zrak). Jučer i danas na toj postaji ponovo se mjerila visoka koncentracijea lebdećih čestica PM2.5, pa jedino možda ova kišica može Brođane spasiti…

Antisha 18.04.2024 10:27

Ovi parlamentarni izbori su pokazali, ali i dokazali da Hrvati, pa tako ni Brođani nisu spremni za promjene! Na žalost, Brođani ni poslije 15 i pol godina onečišćenja brodskog zraka, nisu spremni ni za borbu za čisti zrak!

Kameni spavač 17.04.2024 13:14

Sve je ( kao ) isto i ide na lošije bez obzira na mjesto na listi zagađenja i naravno, bez obzira na Peterov trud i stalne objave na ovom Portalu.

Objave djeluju jalovo i deprimirajuće ( bez ljutnje Peter ) zamaraju brojke i činjenice a poglavito nerad onih koji bi se nastavljali na rad eko aktivista.
A kad vidim i ime ex ministra Čorića , e onda zbilja nemamo što reći jer od njegovog ministrovanja ili "ministriranja" Plenkoviću do danas baš ništa.

Možda sreće s ovim novim izborima - kolikogod bili parlamentarni pitanje je, hoće li potaknuti postojeću garnituru vladajući u Brodu da idu na prave akcije za svoj grad ili ćete Vi Peter ( kako kaže @raub ) ipak Babi morati pokazati na prikadan način svoje NEZADOVOLJSVO njihovim neradom.

Iskra Vam nedostaj, ili žar na vrhu koji plamti

midra 18.04.2024 07:52

Ovaj aktualizirani tekst je samodokaz o neuvjerljivosti i neefikasnosti eko pokreta u Brodu. Peter Tot-Đerđ je dao sve od sebe, ali bez ikakvih pomaka. Sam je na svoj način vodio bitku protiv zagađivača i (lokalnih) političkih protuha. NIJEDNOM ga javno nitko od drugova nije podržao. Nijednom. Barem da se itko s tri rečenice ispod svog teksta potpisao i objavio. To su najobičniji saboteri. Peter, moj naklon, ali okruženi ste ljudima koji, zapravo, osim što su pasivni, podcijenjuju vas.
Kameni spavač. u pravi si.
Očekujem nastavka borbe, ali na drukčiji način, otvorenije, grublje i bez milosti.

PeterTDj 17.04.2024 12:49

Još jedna ‘uspomena’ s FB arhive… Nevjerojatno! Jedna velika istina od prije 4 godine, kada ni predsjednik GV-a, ali ni Gradonačelnik SB nisu imali snagu, ali ni volju da poslije 10, pa i desetak godina trovanja Brođana, pokušaju riješiti gorući problem Brođana s onečišćenim zrakom i uvaže prijedlog eko-aktivista. I tako, sada smo tu, gdje smo. Nesretni smo prvaci u EU s onečišćenim zrakom! Uostalom tada sam pisao:

Vidim da na GV-u nema ništa novog u vezi pitanja Eko-Integrala o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu (https://www.slavonski-brod.hr/.../doc04728720200417154052...). No kužim da je g. predsjednik GV-a ili je zaboravio na sva ta pitanja ili su pisma izgubljena ili netko ta pitanja jednostavno ignorira. Nije valjda normalno da na dva pisma Eko-Integrala (predana u Pisarnici Grada u veljači i ožujku) nitko ne osjeća potrebu da pismeno ili usmeno odgovori! Zaista je žalosno…

Ordinacija 17.04.2024 10:53

“Vjerojatno takav odnos (političara) je, ako ne direktno, onda indirektno dovelo do ovakvog stanja i u brodskom zraku, pa i na ovu poziciju na kojoj je Slavonski Brod sada, pa i unazad nekoliko godina.”. Hoće li ovi izbori nešto tu promijeniti ili neće i dalje će se nastavljati s onečišćenjem brodskog zraka, pitanje je sad. Brođani, evo vam prilike...

loz 16.04.2024 14:35

Nad Brodom nabrojani političari istresali su dijareju.

raub 16.04.2024 07:47

Fascinira Tot-Đređova upornost, argumentiranost, ali i uskotračnost, je ne vidi da sve to nije dovoljno da se poluči efekt. Primjećuje se da nije iskoristio predizborno vrijeme za stigmatiziranje i prozivanje stranaka. Primjećuje se da su drugi članovi Eko Integrala to samo na papiru. Primjećuje se da nikada ne skida rukavice kad treba gradonačelnika odalamiti po njušci.

dapsar 16.04.2024 07:36

Političari? Govna su. To znamo i bez ponavljanja tvrdnji da su govna.

  HIMNA SBPERISKOPA