18. izdanje festivala Crtani romani šou održat će se od 15. do 17. svibnja u Zagrebu. Svi ljubitelji stripa imat će priliku uživati u bogatom programu Međunarodnog festivala stripa koji će se drugu godinu za redom održati u HDLU, popularnoj "Džamiji" te u Kinu Grič, gdje će se tijekom trajanja festivala održati Revija Super Filmova.

Crtani romani šou i ove će godine ugostiti zvučna imena iz svijeta stripa pa će se tako publici predstaviti Pierre Alary (Belladonna, Silas Corey), Didier Pasamonik (teoretičar, kustos i urednik), Goran Parlov (Tex, Punisher, Starlight), Milorad Vicanović – Maza (Divlji vjetar, Jour J, Lady Spitfire, Wunderwaffen, Distractions), Daniele Bigliardo (Dylan Dog), Fabio Celloni (Dylan Dog, Brad Barron), Mauro Laurenti (Zagor), Eleonora „Lola“ Airaghi (Dylan Dog, Legs Weaver) i Francis Valles (Gospodari ječma).

Kao posebnog gosta treba izdvojiti veličanstvenog Alfonsa Fonta (Tex, Clarke i Kubrick, Priče iz nesavršene budućnosti, Jon Rohner), kultno ime devete umjetnosti, iznimnog crtača koji je utjecao na brojne generacije mlađih kolega, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Autori će se tijekom festivala družiti s publikom, crtati i potpisivati svoje radove, govoriti o sebi na tribinama, a osim toga, publika će moći prisustvovati i raznim predavanjima i promocijama.Izložba „Dylan Dog – Ljepota tmine“, posvećena je omiljenom detektivu noćnih mora uz kojeg su odrasle generacije, kojeg će u svojim originalnim interpretacijama predstaviti talijanski strip autori Daniele Bigliardo, Lola Airaghi i Fabio Celoni. Izložba će biti postavljena u galeriji Pm i bit će otvorena cijelo vrijeme trajanja festivala.

Uz fantastičnog Dylana Doga održat će se i izložba „Made in Cro vol. 2“ posvećena aktivnoj hrvatskoj strip sceni i domaćem strip tržištu. Po prvi put ove godine održat će se i izložba prekrasnih skulptura i figurica poznatih likova iz pop kulture, poput Terminatora, Batmana, Wolverinea, Indiane Jonesa i niza drugih. Svečano otvorenje izložbi i festivala planirano je u petak u 20 sati.

Publici će biti i predstavljena i originalna djela gostiju festivala Alfonsa Fonta, Maura Laurentia, Milorada Vicanovića Maze i Francisa Vallesa.

Gospodin Pasamonik će također u ulozi urednika pregledavati radove crtača koji se žele probiti u svijetu stripa.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti svoja najnovija izdanja i na taj način omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj, a bit će moguće nabaviti i razne stripove iz inozemstva.

Za najmlađe posjetitelje festivala, uz već uhodani natječaj za buduće zvijezde hrvatskog stripa do 15 godina starosti, „Mladi lav“, koji je ove godine održan na temu „Dvorac“, održat će se i Erste škola crtanja stripa koja će se održavati sva tri dana festivala te CRŠ šminkeraj, u sklopu kojeg će tim vizažistica na licu mjesta svako dijete pretvarati u omiljenog super junaka. A da bi u festivalu jednako uživali i njihovi roditelji tu je CRŠ igraonica - festival za mamu i tatu, organizirana igraonica u sklopu koje će se djeca moći igrati sa strip figuricama i igračkama, a sve pod budnim okom CRŠ babysitterica.

U kinu Grič će se paralelno s programom u HDLU održavati Revija Super Filmova tijekom koje će posjetitelji moći gledati recentne filmove nastale po stripu. Kino Grič mjesto je i festivalskih tuluma koji će se održavati od 22 sata.

Kostimirani strip junaci moći će se i ove godine natjecati za titulu najboljeg u sklopu B.netovog cosplay natječaja, a nagrade će se dodijeliti u subotu u 20 sati.
PROGRAM FESTIVALA!

 

mvinfo