Ljubitelji šaha Brodsko-posavske županije znaju da je Šahovski klub «Posavac-Festung » iz prigradskog naselja  Ruščice kraj Slavonskog Broda, najbolje ustrojen i organiziran klub na ovim prostorima . Da je tako, potvrđuju raznolike aktivnosti i brojni turniri koje priređuju entuzijasti ovog amaterskog kluba, ali zato prema ozbiljnosti i uvjetima  prvoligaškog kluba. Od osnivanja kluba 03.09.1998. godine organizirano je  258  turnira, na kojima je nastupilo  6.426 igrača sa šire regije.

Šahovski klub «Posavac-Festung » prvi je utemeljio i pokrenuo Školu šaha u Brodsko-posavskoj  županiji i to još  2001. godine. Tako je do danas kroz školu  prošlo 80-tak kadeta i kadetkinja, a trenutno školu šaha pohađa 12 kadeta .Školu šaha vodi naši  istaknuti šahisti: Darko Bajan, Antun Rakić, Dragan Pavić i Mato Opačak.  Rezultati rada škole primjetni su  već duže vrijeme, tako su naši kadeti već pet  godina prvaci osnovnih škola Grada i Županije. ŠK ''Posavac-Festung '' u tri je navrata bio domaćin seminara za klupske i županijske  šahovske suce. Klub je  za 2011.godinu dobio zlatnu kovanicu za svoj primjeran rad u sportu od Brodsko-posavske županije.

Naši kadeti ; Tena  Kolakovski,Ivan Opačak,Adam Talić,Petar Lovrić,Vedran Zmaijić,Jurica Tokić,Marija i Eva Martić,Lucija Grgurević,Brigita i Barbara Hiller,Kristina Rašić,Ivan Rakić,Benjamin Grgurević , Mateo Zeba , i Ivica Martić  su proglašeni  kao nadareni sportaši, u šahu. Najbolji kadet za 2005. godinu II. HŠL-Istok, je Adam Talić, također naš perspektivni kadet-junior, a nadarenim sportašem proglašen je na Brodsko-posavskoj županiji za 2007.godinu,  junior Ivan Opačak. Pomladak kluba je nastupao na igrama Mladih u Splitu gdje su Sara Jaćimović 2011.godine  i Lucija Grgurević 2013.godine zauzele 1. Mjesto u svojoj kategoriji .

Klub je pet godina vodio  na ljetovanje u Biograd na moru, darovite polaznike škole šaha. 2006. godine pokrenuli smo svoju  internet stranicu.  Sve vijesti mogu se pratiti na stranici kluba sk-posavac.hr, a  do sada  je našu stranicu posjetilo 195 tisuća ljubitelja šaha i drugih znatiželjnika. Od aktivnosti, posebno ističemo da već 10 godina klub organizira hodočašće u Međugorje gdje organizira šahovski turnir. U 2007 godini  klub je nastupao kao reprezentacija Hrvatske u Novom Sadu koja je zauzela 19. mjesto od 24 države.

Prvi sastav seniora  takmičio se u Drugoj  Hrvatskoj  šahovsku ligi –Istok nakon 15 godina mukotrpnog amaterskog rada ostvario nam se san mala sredina pa smo postali drugoligaši. Najviše tereta u 2 ligi  podnijeli su Mato Opačak, Željko Štefančić, Adam Talić ,Ivan Opačak ,Ivan Tomić, Branko Pekarik ,Darko Bajan, Ninoslav Ljubičić  i Dragan Pavić.

U klubu imamo 5 Majstorska  Kandidata. To su:  Ivica Kolakovski, Branko Pekarik , Darko Bajan, Mato Opačak i Ivan Tomić ,7 prvokategornika, a to su: Ivan Opačak, Dragan Pavić, Željko Štefančić, Josip Majić, Ninoslav Ljubičić, Antun Rakić i Adam Talić; četiri  drugokategornika, a to su: Damir Lović, Ivan Opačak jr., Brigita Hiller i Jozo Kovačević; četiri  trećekategornika, to su:  Miljenko Talić, Benjamin Gregurević, Barbara Hiller i Berislav Kodžoman, tri četverokategornika to su: Ivan Rakić,Tena Kolakovski i Barbara Hiller  i pet  vankategornika, to su: Ninoslav Mrvelj, Mateo Zeba, Lucija Ljubičić, Borna Vujčić i Hrvoje  Šmehil . Najbolji rejtingirani CRO igrač kluba je  MK Ivan Tomić  2051 bodova ,  na međunarodnoj listi ELO se nalazi  s 2026 boda .Predsjednik kluba je bio Izbornik Hrvatske reprezentacije u šahu za invalide u mandatu od  četiri  godine.

Klub ima odličnu suradnju s Općinom Klakar  i  Brodsko-posavskom županijom, a surađujemo i sa županijskim udrugama. Članstvo kluba zahvaljuje svima koji pomažu radu kluba, a posebno sponzorima i donatorima, a ističemo: Brodsko-posavsku županiju, Općinu Klakar i Gornja Vrba, Festung  Croatija Osiguranje, Građevinsko poduzeće Mrki, Angro knjigovodstvo usluge, Unikat Atelier –galerija, Turistička  agencija Lunatours.

Zahvalni smo web portalima koji nas prate to su: BrodPortall, Sbonline, Sb dalje ,Ebrod, SBPeriskop i SBplus. Također zahvalni smo: Otvorenom radiju , Narodnom radiju, Radio Brodu, Radio Slavoniji, Sbtv-u, i,  posebno, Posavskoj Hrvatskoj.

Posebno ističemo da klub okuplja i 5 invalida, koji su važni u redovitim aktivnostima  u kojima daju veliki doprinos. Kroz protekli period  klub je osposobio 7 šahovskih  sudaca,  2 državna, 3 županijska i 2 klubska šahovska sudca koji danas aktivno sude šahovske mečeve.

Na kraju,  klub se ne boji za svoju  budućnost,  jer polako stiže mladi naraštaj koji je garancija još boljih rezultata.Izvor: predsjednik kluba Mato Opačak