Stripovi iz Zlatne serije i Lunov magnus stripa  bili su obavezno štivo svakog dječaka 80-tih i početkom 90-tih, a ovih 10 strip junaka smo obožavali čitati

10. TEX WILLER

Hrabri rendžer i poglavica Navajo indijanaca, među kojima je poznat kao Noćni orao, u akcije kreće praćen svojim vjernim prijateljem Kitom Carsonom, te sinom Kitom Willerom i Navajo indijancem Tigerom Jackom. Na putu borbe za pravdu, susreće brojne neprijatelje a najviše glavobolja mu zadaju magičar Mefisto, Proteus te bivši princ Crni Tigar. U Italiji je bio izuzetno popularan, međutim zbog razvučene radnje kod nas nije stekao pretjeranu popularnost.

 9. KIT TELLER

Idol svih nedovoljno snažnih školaraca tijekom 80-tih je bio Kit Teller. Poznatiji kao mali rendžer, Kit je počeo služiti kao četrnaestogodišnjak, nakon što su mu oca (također rendžera) optužili za izdaju. Kako je bio mlad i nedovoljno snažan, koristio se lukavstvom i snalažljivošću kako bi pobjeđivao protivnike što ga je tijekom vremena dovelo do čina kapetana. U uvođenju reda u Texas, društvo mu je radio stari brkonja Frankie Bellevan.

 

KapetanMiki3

8. KAPETAN MIKI

Tijekom 80-tih, djeca su se dijelila na fanove Kita Tellera i Kapetana Mikija. Kao i Kit, i Miki je postao rendžer vrlo rano (sa 17 godina) te je koristeći izuzetnu inteligenciju s vremenom također došao do čina kapetana. I dok je Kit djelovao na području Texasa, Mikijevo bojište je bila Nevada, a dom utvrda Fort Coulver. Mladi rendžer nigdje nije išao bez svojih prijatelja Smuka i doktora Salasa, kao i svog pouzdanog konja Napoleona.

 

KomandantMark

7. KOMANDANT MARK

Hrabri vođa domoljuba, poznatijih kao Vukovi Ontarija, vodi svoje trupe tijekom američkog rata za nezavisnost u stalnu borbu protiv Engleza. Naoružan svojim mačem, u čemu ga je obučio muškarac koji ga je odgojio kao sina, Mark je beskompromisan borac kojemu je cilj otjerati Engleze s Ontarija. Mark je na području bivše Jugoslavije uživao popularnost najviše zahvaljujući neobičnoj pratnji – Žalosnoj sovi, indijanskom poglavici, i Bluffu i njegovoj „vreći buha“ psu Floku.

 

MartinMystere

6. MARTIN MYSTERE

Zanimljiva kombinacija Foxa Mulldera i Indiane Jonesa, poznat i kao detektiv nemogućeg, Amerikanac je kojeg zanimaju slučajevi koje arheologija i znanost ne uspijevaju objasniti. Arheolog i antropolog koji odlično poznaje povijest, mitologiju, mnoge suvremene jezike, stare alfabete i tajne kodove nigdje ne ide bez neandertalca Jave i zaručnice Diane Lombard. Marti Misterija, kako je bio preveden, bio je omiljeni junak svih onih koji su kasnije postali ovisni o seriji Dosjei X.

 

DylanDog

5. DYLAN DOG

Niz vestern stripova zamijenili su SF i horor, a predstavnik talijanskog stripa novog vala je Dylan Dog – istražitelj noćnih mora. Bivši policajac Scotland Yarda, u ranim 30-tima, privatni je istražitelj koji se bavi isključivo natprirodnim pojavama. Netipični junak je bivši alkoholičar, boji se visine, skučenih prostora, djece i šišmiša, a njegova najveća strast su lijepe žene s kojima gotovo u svakoj epizodi završi u krevetu! Zanimljivo, veliki broj čitatelja ovog stripa su žene!

 

MisterNo

4. MISTER NO

Ipak, titula najvećeg playboya iz stripova definitivno pripada Jeromeu Drakeu, poznatijem kao Mister No. Ratni veteran živi na obali Amazone u Manausu gdje zarađuje prevozeći putnike svojim Piperom. Često mamuran od litara i litara whiskeya i kačaka , Mister No stalno upada u probleme, konstatno je bez novaca zbog čega ne odbija poslove, svoj zrakoplov često pali udarcem noge, a zgodne putnice gotovo uvijek odvlači u krevet. Mister No je inače zasnovan na stvarnom liku!

 

Blek

3. VELIKI BLEK

Još jedan borac za američku nezavisnost je francuski, nabildani, plavokosi traper rođen kao Yannick Leroc, a među engleskim crvenim mundirima poznatiji kao Veliki Blek (ili Blek Stena, kako je nazvan u bivšoj Jugoslaviji). Macho tip, bez obzira na godišnje doba uvijek nosi prsluk od medvjeđeg krzna, ponosno pokazujući goli torzo. Veliki fan Bleka je neustrašivi dječak traper Rody koji Bleka prati u stopu, a zlatokosi junak se može osloniti i na pomoć profesora Corneliusa Occultisa.

 

AlanFord

2. ALAN FORD

Siromašni stanovnik New Yorka, koji u potrazi za poslom sasvim slučajno postaje tajni agent supertajne skupine TNT je sve, samo ne običan junak. Alan Ford je pošten, a unatoč tome što je smotan i šeprtljav, nekim čudom uvijek uspije izvršiti zadatak. Iako je Alan Ford ostao u sjeni drugih likova iz skupine TNT, prvenstveno neponovljivih Boba Rocka, Grunfa i Sir Olivera, ipak je na području bivše Jugoslavije bio prilično omiljen.

 

Zagor

1. ZAGOR

Iako je Alan Ford uživao (i još uvijek uživa) jako veliku popularnost, mjesto broj jedan ipak pripada Duhu sa sjekirom. Manituov poslanik, zajedno sa svojim debelim i uvijek gladnim, pratiteljem Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzalesom (jednostavno Chicom) obitava u dubini šume Darkwood. Tijekom 50 godina postojanja, hrabri Zagor se borio s mnogim neprijateljima, od kojih će uvijek ostati zapamćen poludjeli izumitelj Profesor Hellingen, čarobnjak s magičnim moćima Kandrax, izuzetno inteligentni kriminalac Mortimer, mađarski vampir barun Rakosi… Više od 50 godina nakon prvog izdanja, Zagor se još uvijek čita s guštom, stoga je odluka o broju jedan naše liste bila jednostavna!

 

kult