Simbolični horor u dvorištu Zgrade II slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta

Drvo BršljanU dvorištu Zgrade II slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta , u Gundulićevoj ulici 20A, u blizini ulaza, bršljan se prihvatio za podlogu – visoko  drvo kojemu ništa drugo nije preostalo nego primiti gosta povijušu i ugostiti njegovo zračno korijenje. Oku promatrača otvara se dojmljiv prizor suživota dvije zimzelene biljke, pojednostavljeni simbol ostvarene mogućnosti zajedništa drugih i drukčijih. Prizor je doljmljiv, ali nekako sablastan. Nešto promatraču smeta i/ili nešto pramatrača smeta.

U svijetu simbola koji su u središtu stvaralačkog života, čineći njegovu jezgru, otkrivajući tajne nesvjesnog, koji nas vode do najskrivenijih pokretača djelovanja, otvarajaući duh prema nepoznatom i beskonačnom – bršljan predstavlja trajnost biljne snage i postojanost želje. U mitologiji  bršljan je prikazivao vječiti krug umiranja i rađanja, mit vječnog povratka. Budući da je čvrsto pripijen uz drvo, bršljan je često simbol vjernosti i sretnog braka. Zbog njegove podatnosti i omatanja oko podloge pri rastu, bršljan je i simbol ženstvenosti.

Simbolizacija je, po nekim tumačenjima Lacana, udaljavanje od realnog, zaustavljanje invazije realnog – nedokučivog, onog što je onkraj jezika. Realno je predsimbolično i nedostupno simbolizaciji. Ulazak djeteta u simbolični poredak događa se preko usvajanja jezika.

Stephen King podijelio je sablasno, gotovo sljedeći Žižekovu trijadu realnog, u horor filmovima na:

–  Gross-out, jeza koju osjećamo kada smo suočeni s nečim bolesnim, trulim, otpadnim ili nekako drugačije odvratnim; ovo implicira narcisoidnu sliku sebe kao nečeg čistog i netaknutog, što znači da se radi o ”Imaginarnom Realnom”.

– Horror, užas kojeg osjećamo kada smo suočeni s nečim što smatramo neprirodnim ili nemogućim; horor je pauk velik poput kuće, ili ruka koja nas hvata za rame onda kada smo mislili da smo sami… To predstavlja nešto što je bilo Realno, ali simbolizirano kao nemoguće; stoga ”Simboličko Realno”.

– Terror, strava koja se osjeća kada doživljavamo strah čijeg uzroka nismo svjesni; primjerice, hodaš mračnom ulicom, i osjećaš da te netko prati; okrećeš se opet i opet, ali nikad nikoga nema,. To je strava čiji objekt nikada nije simboliziran, čak niti kao nešto nemoguće, iliti ”Realno Realno”

Promatranje trajne ili privremene (bršljan je dugovječniji!) životne zajednice dva zimzelena entitata u dvorišti Zgrade II Strojarskog fakulteta, suočava nas s nečim neočekivanim, čudnim, hororm u Kingovom smislu, simbolom alternativnosti koja plaši, s davanjem simboličkih jezovitih značenja konkretnim oblicima – usprkos rečenom predznanju o usvojenim simbolnim značenjima bršljana. I mi zastanemo, a osjećaj zadivljenosti ljepotom bude zamjenjen osjećajem čudnovate neugode i strave.

Još veći užas izaziva mogućnost da je riječ o simbolu aktualne političke povezanosti mjesnih stranačkih jedinki, koaliciji između Udruge „Pravaš“ i gradske organizacije SDP-a. Ali, u tom slučaju nelagodu izaziva osjećaj da se radi o očitoj, ali nesvakidašnjoj simbiozi – interakciji između dvaju organizama koji pripadaju različitim vrstama odnosno da je na stvari prazitiranje koje iritira, traumatizira.Tko se oko koga bršljanski omotao u brodskoj političkoj aleji? Prizor interesnog obavijanja, podignut do razine simbola političke morbidnosti, izaziva godinama kod građana snažan osjećaj zabrinutosti i jeze. Naime, simbol je veza što spaja očitovani sadržaj s njegovim latentnim sadržajem.

27 comments

Skip to comment form

 1. Koincidencija koja pojačava osjeća horora: prof. dr. Lujić, šef SDP-a, obitava u Zgradi 2 Strojarskog. Kao Dusparina partnerica. Jel on bršljan?

 2. Duspara često ima ulogu bršljana. On voli obuhvatiti sa svih strana. Znači, možda je bršljan u brodskom crveno-crnom hororu gradonačelnik Pravaš?!

 3. Kod bršljana nema hoću-neću, gdje želi biti, bude!
  Činjenica ne koincidencija 🙂

  1. Dok ga netko ne presječe. Simbol je i razvrata i petljanja gdje mu nije mjesto, recimo ovaj na boru, čisti je nametnik. ;)) Tužni li su usamljeni bršljani. Pa se primaju za prvu samilosnu koru.

 4. Intelektualna igra u funkciji razotkrivanja neprihvatljivog i stravičnog dnevno političkog. Toga (bezgraničnih način) ima samo na ovom portalu.

 5. Joj, joj možda opet skoči Zovak u obranu Duspare kao i u vezi pothodnika. Na tom portalu sve je (iz)ravno.

 6. Horor je u učima promatrača. Za mene je to krasan prizor, bršljani su posebno lijepe biljke. Iako najviše pužu po hrastu, ovdje su obavili bor, tako su i brodski sdpovci, iako prirodno puzaju lijevo, u nedostatku hranjive podloge, zapuzali po Duspari.

  1. očima

 7. Zabranjeno je fotografirati u ustanovama takvog tipa. Možda je to središte hrvatskog atomskog programa, a autor nesvjesno odaje pozicije. I sad je simbol-drvo idealan cilj iz vazduha.

 8. dajem nagradu tko ga nađe u krošnji odamah da vam kažem vrlo jednostavno samo dobro oko

 9. Podržavam bilo koji oblik i način demistifikacije nametnutih autoriteta. Pa i ovakve na neki način preuzetne pokušaje defininiranja pozadine političkih stanja.

 10. jučer je dvojac mozgova sdp-a pohodio dusparu. pod ovim mozgovima kriju se stribor i lujka. mora da ih je zvao da se pohvali kako je konačno izgubio svaku mogućnost da izbjegne platiti blatančiću i jeliću.Tokićkino pismo je bilo istinito, napravljena je velika šteta za proračun a oni ženi daju otkaz. sram je bilo što se osokolila ovako što reći, pa ona mobingira našeg gradonačelnika, ne da mu da krade bez otpora.

  1. Konfabuliraš. Babo je zvao svoje dvije partnerice da bi s njima popio kavu i kako bi razgovarali o Siriji, TTIP-u, Hasanbegoviću i da bi analizirali Dane Ivane Brlić Mažuranić. Dogovarali su se da jedan od njih trojice zajaši motor i u ime GV dođe na bajkerske susrete na Poloju. Tokićku nisu ni spomenuli. A na imena Blatančića i Jelića smiju se kao ludi na brašno. Ti nikako da shvatiš da je Brod najtransparentniji grad.

 11. nisam se toga sjetila. možda su popili kavicu s normabelom kako bi na sajmu cvijeća zvanom florafest bili u nirvani i zadivljeno gledali glavnu organizatoricu ovog vašara. bit će i vatrometa

 12. Veljko, možeš li niže – pasti?. Dno, dna.

  1. Naravno da mogu pasti još niže, sasvim nisko- do nivoa tvoje blagonaklonosti spram sbperiskopa i moje malenkosti.

   Žao mi je što si, kako Nijemci kažu, uskotračan i što nisi uočio ludičnost u tekstu

 13. Dno dna ste vi politikanti, da niste dno dna sa svojim interesnim koaliranjima i podmuklim interesnim upadima na portale i vrijeđanjima ljudi koji vas definiraju, ne bi bili tu gdje jesmo, na dnu dna, i samo govna ponosno plivaju na površini.

 14. Sjetite se samo tko je prije prošlih lokalnih izbora govorio da je Brod kasaba i tko je nakon tih izbora govorio da što se njega tiče sdp neće koalirati s nikime i da mogu ostati i u oporbi, a znamo svi tko je na kraju formirao vlast u gradu.

  Koalicijski sporazum koji su potpisali s Dusparom nikada nisu službeno javno objavili, a Duspari su pustili na slobodnu volju da radi s gradom i gradskim proračunom šta god hoće.

  Sdp će u Brodu na idućim lokalnim izborima sigurno doživjeti rezultatsku katastrofu jer će ih njihovi simpatizeri kazniti za koaliranje s Dusparom. Tko će nakon ovoga opet glasati za njih, a već su ionako spali na jako niske grane i na samo 5 vijećnika? Ne bi imali ni tih 5 vijećnika da nije Dontove metode.

  Duspara je progutao brodski sdp kao da su svi sdp-ovi gradski vijećnici zapravo članovi Dusparine udruge pravaš.

  Na otvorena pisma sindikalnih povjerenica iz gradske uprave i Slavice Lemaić Lujić i Valenta šute jer nemaju što reći. Njima dvojici je super, a to što grad propada i što javnost čita po portalima o brojnim aferama u gradskoj upravi nije njihova briga.

  Između njih i Jakovine izbio je sukob, a Jakovina je javno najavio kanidaturu za brodskog gradonačelnika bez glasanja za izbor gradonačelničkog kandidata među brodskim sdp-ovcima.

  Za dan grada Splita i blagdan Svetog Duje sdp je raspustio gradsku organizaciju SDP-a u Splitu. Splitski gradonačelnik je otvoreno podržavao Komadinu na unutarstranačkim izborima u sdp-u kao i Lujić i Valenta.

  Za manje od tjedan dana nam dolazi dan grada Broda i blagdan Svetog Ivana Nepomuka. Koliko im je još vremena ostalo?

  Da su Lujić i Valenta svjesni šta ih čeka na idućim lokalnim izborima vidi se iz toga što očajnički traže nestranačkog kandidata za sdp-ovog kandidata za brodskog gradonačelnika i to pored Jakovinine javne kandidature.

  1. Navodno da Milanović neće dirati Lujića i Valentu, jer su se pokajali i obećali nastaviti uspješnu suradnju s babom.

   A to da SDP traži nestranačkog kandidata pored jakovine- to je prvi glas. Tko to kaže?

   1. Sve su to povijuše.

   2. Stalkeru 100% točna informacija. Čuo sam je od čovjeka koji je tu ponudu odbio.

 15. D LI BRODSKI SDP POSTOJI ILI JE TO SAMO GRUPA GRAĐANA KOJI GLUME SOCIJALDEMOKRATE

 16. babina ekipa s rogićem na čelu kao goničem robova dva je mjeseca trošila novac nas građana za napravljeni cool centar. i onda muk i tajac, samo galama u uredu gradonačelnika. rezultat toga zvanja po gradu i okolini je katastrofa po babu. on više neće na izbore jer se boji javno popušiti a ne podržava ga više nitko, nema više ni sastanaka zaduge utorkom kao pokazivanja mišića. on je u uredu zaključan, nabavljen novi sustav kamera i kojekakvih dojava i to opet od naših novaca. pa koga se to boji. neće ove dvije iz sindikata ništa fizički napraviti, samo papirnato.stižu mu žalbe na zapošljavanje, jedina mu je šansa da kada krenu derneci po bosni, odnese tamo opet naš novac i plati dovoženje autobusa punih glasača. Sada će mu trebati još više novaca jer će autobusi i u njemačku, tamo je više rođaka nego u bosni

 17. I ja sam čuo d aneće na izbore. Uplašio se strašnih protukandidata. Hurem, tko je tvoj favorit?

  1. nemam favorita, nisu se svi ni kandidirali. za babu nisam a nisam ni za jakovinu. što se tiče ove druge opservacije, točno, kada gledaš neku ekipu kako igra onda daš komentar, jesu li igrali dobro ili loše a razlog tome su mnogi čimbenici. kada bi u našem gradu nešto valjalo ja bih to i pohvalila. a navijač u srcu je uvijek navijač. moja opcija su hrvatski nastrojeni pametni i inovativni ljudi koji ne kradu, ne lažu, ne krivotvore, ne maltretiraju one koji drukčije misle. a babina ekipa to nije, jer rade sve što mi se ne sviđa a za babu se priča da je dio udbe još iz vremena studiranja kao titin stipendista. jel istina ili nije neznam ne pripadam tim krugovima. moje studiranje platili su moji roditelji kao što ja plaćam svojoj djeci. plaćam im smještaj a nisam stanove u osijeku dobila kao mito za poslove osjek koteksa kako se priča za babu. stanovi su navodno na njegovoj djeci, malodobna ili tek punoljetna djeca tako bogata. ma dajte molim vas. a on goljo bio 2005. godine, kako sam već rekla kuko i plako pismom meteru da mu pomogne.

   1. Evo što kaže Maminjo na čuo sam, priča se i tome slično: https://www.youtube.com/watch?v=Aqmes1ry9xE

    Imam informaciju iz špijunskih krugova da …..

    Priča se, priča ….. a snimka Maminja je od prije 5 godina, a i dalje se priča, priča ……

 18. Ima jedna druga stvar koju nikako ne kužim. Ne voliš Dinamo, ne sviđa ti kako igraju, ne sviđa ti se trener ni direktori. Pa zašto onda navijaš za njih? Mijenjaj ekipu ili nemoj navijati ni za koga!. Sad ćeš ti grupi građana određivati kako će nešto raditi i ljutiti se ako ne rade kako si ti to zamislio, a oni ne znaju ni tko si ti ni što ti misliš. Ljudi igraju za sebe, a ne za tebe. Drugima se očito sve to sviđa jer ih gotive i navijaju i dalje za njih.
  Logika za bezdimnu.

  Napomena: Dinamo zamijeni sa SDP, HDZ, Pravaš, Laburisti, Orah, Živi zid ……

Odgovori