Raport s Marsonikona 2016: Regeneriranje u blagotvornom santoriju

Marsonikon 4

Slijeva: Koudela, Maglić, Sundać, Martinović

Za oboljele od izloženosti radioaktivnom zračenju banalne svakodnevice, za sve podređene ustaljenom redu ponašanja i razmišljanja kojeg nameću obveze, navike i poslušnost spram nametnutih autoriteta, boravak na 5. SF konvenciji Marsonikon 2016, 18. lipnja u slavonskobrodskom Festungu, bilo je poput vremena provedenog u djelotvornom sanatoriju, u blagotvornom lječilištu, u dobro organiziranoj ustanovi za oporavak i odmor. Ako bi se baš do kraja htjelo forsirati reku ove prispodobe, moglo bi se reči da je svatko ponaosob zadužen za vlastitu i neizvjesnu brigu o svom liječenju i njezi, ali, ono što je posjetiteljima omogućio SF sanatorij, u uvjetima povoljnih tvrđavskih čimbenika okruženja, uz pomoć izuzetne ekipe – jamčilo je regeneraciju. A znanstvena fantastika, oblik spekulativne fikcije koji se prvenstveno bavi uticajem izmišljene nauke i/ili tehnologije na društvo ili pojedince svojim nepredvidivim, fascinatnim rješenjima i pričama, bila je na Marsonikonu nosilac energije u procesu uspješnog liječenja.

Istini za volju, moram priznati da sam na Marsonikon došao po zadatku, kao urednik SBPeriskopa, „medijskog pokrovitelja“ konvencije, kao dio „medijske sile“, kako su organizatori na svom Facebook profilu, nazvali ona suvremena lokalna sredstva javnog informiranja koja su izvještavala o konvenciji (u popis sila naknadno su uvrstili i SBPeriskop) i koja su do unedogled ponavljala/prepisivala opise i definicije programa kao svoje, a koje su im zapravo poslali organizatori.

Evo raporta kako sam obećao najavljući Marsonikon. Iz bogate cjelodnevne lječilišne ponude izdvojio sam tri prilike, tri sadržaja, jer su praktički bili povezani u terminski blok, tako da, što se mene tiče, nije bilo praznih hodova. Zanimao me razgovor Gordana Sundaća s mladim perima Marsonica, Razgovor dva pisca – Ivana Lutza i Danijela Bogdanovića o Bogdanovićevom romanu Noćni vlak za Dukku, i predavanje Zdeslava Benzona o pulpu i trashu.

Gordan Sundać, dobro pripremljen, snalažljiv i benevolentan moderator, mlade pisce poticao je na zanimljive odgovore odličnim pitanjima, ali i duhovitim načinom otklanjanjao njihovu tremu. Razgovarao je s Mirom Satarić, književnicom iz Beograda kojoj je prva priča u objavljena baš u Marsonicu, Zagrepčaninom Krešimirom Čorkom, spisateljem koji je dobio nagradu za najbolju priču “Glas”, prvu koja mu je objavljena, i Jelenom Crnjaković, Vinkovčankom, spisateljicom koja je objavila desetak priča, od koje tri u Marsonicu.

Marsonikon 1

Slijeva: Lutz, Bogdanović

Nakon prve pauze koji sam proveo u Kazamatu gdje su se s dvije prohladne bire za mene žedoga pobrinuli Gordan Sundać i Marija Koudela, nakon što sam od Krešimira Grčevića dobio najnoviji broj fanzina Svemirski Brod, i nakon razgovora s ugodnim Danijelom Bogdanovićem o mukama pisanja (nešto malo i ja znam o tome) i o mnogočemu drugom – prisustvovao sam razgovoru koji su vodili on i Ivan Lutz, ponavljam, o romanu Noćni vlak za Dukku. Opušteni, spontani, simpatično upadajući jedan drugome u riječ kao junaci iz filmova Roberta Altmana, zabavni, polazeći od netočne pretpostavke da publika zna o čemu se radi inače i u romanu… odigrali su predstavu bez ikakvog scenarija, navlakušu zapravo. Naime, nakon njihove spike, publika definitvno mora saznati što se ustvari krije u njihovih tridesetak rečenica samo o ključnoj ulozi kave u romanu, a da ne spominjem šifrirane tvrdnje o karakterima junaka ove knjige. Tada sam primjetio nešto što svakako treba ispraviti. Naime, za vrijeme njihovog verbalnog dvoboja/rasprave nije bilo nikoga od kolega/suradnika. Zbog nediscipline? Zbog nezainteresiranosti? Bez obzira što su imali neke obvezne kao i svi domaćini, ostali su trebali kolegijalno svjedočiti izvedbi, pozitivno provocirati, navijati i međusobno se podržavati i to ne samo za vrijeme njihovog razgovora, nego i inače za vrijeme drugih dijelova programa.

Marsonikon 3

Boban Knežević

Za vrijeme druge stanke Gordan me upoznao s Bobanom Kneževićem, legendom nad legendama, Beograđaninom, izdavačem i piscem, između ostalih, i uspješnog SF romana Posljednji Srbin. Kako je na stolu u Kazamatu izložio i prodavao svoje i druge knjige, među kojima je bila i spomenuta, upitao sam ga odmah da li je posljednji Srbin prvi put u Brodu. Pogledao me začuđeno, a onda rekao „ahhaa“. Istaknuo je svoje desetljetno prisustvo u vodama SF-a i izdavaštva ispričavši mi anegdotu o tome kako mu je jedna prelijepa djevojka prilikom upoznavanja rekla da joj je na njega pažnju skrenuo njezin djed. Dobio sam njegovu posjetnicu i uskoro ću mu, po dogovoru, na mail-adresu poslati pitanja za intervju koji ću objaviti na SBPeriskopu.

Marsonikon 2

Zdeslav Benzon

U trećem segmentu na koji sam usredotočio svoju pažnju, izvanrednu PowePoint prezentaciju o pulpu&trashu, nosivoj temi konvencije, imao je Zdeslav Benzon. Izlaganje je bilo potkrijepljeno, znalački predočeno, prepuno ilustracija, dokaza, priča-pritoka, duhovito. Kad se pojavila projekcija naslovnice The Strand Magazina glasnije sam spomenuo, na odobravanje Krešimira Hercega, da je u upravo u tom časopisu Arthur Conan Doylea objavljivao svoje priče o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu, što me je uvjerilo da još nisam za staro željezo kad su u pitanju kvizovi.

Kad je riječ o kvizovima, imam sugestiju za organizatore. Iako nisam prisustvovao Marsonikovom kvizu, dobio sam informaciju da je organiziran kao neformalna zabava gdje voditelji, po potrebi, improvizacijom, mijenjaju odgovore s ciljem da se što veći broj prisutnih priključi i pokuša osvojiti, za divno čudo, vrijedne nagrade. Dakle, sugeriram organizatorima da za iduću konvenciju SF-a, pozovu režisera i kvizomana Maria Kovača, da im on organizira pravi pubovski kviz, s ekipama znalaca, da ih pouči taktici kvizovanja i drukanju atmosfere. Nikakva ubuduće neformalna zabava, samo kvizčina o kojoj će se pričati.

Za organizaciju sanatorija, urbanog intervala u moru tadicijske kulture, uzbudljive fešte Marsonikon 2016, zaduženi su bili i uspješno je proveli: Marija Koudela, Ratko Martinović, Gordan Sundać, Leon Maglić, Ivan Lutz. Ovih pet svećenika odane sljedbe koja vjeruje i u dogme i hereze SF-a, obavili su posao sa znanjem i ljubavlju. Nije riječ samo o pukim organizatorima skupa, jer svi oni su praktičari, pisci. Oni stvari znalači znaju iznutra i izvana. Oni su učinili niz pravih poteza kako bi se konvencija odomaćila u Slavonskom Brodu, a time u cijeloj regiji. Njihov vitalizam, uspjelo očijukanje precizne organizacije s boemskom anarhijom, poželjno miješanje zabave i iskorištavanja emancipatorskih potencijala skupa – od Marsonikona su učinili poželjnu destinaciju za sve koji se za znanstvenu fantastiku zanimaju emocionalno i kulturološki. Stoga, čestitam organizatorima na uspjehu, na impresivnom dokazu da se može biti velik i u provinciji u kojoj su se mnogi prepustili konformističkom drijemežu, naročito oni koji za brigu o kulturi primaju mjesečne plaće.

Nadam se samo da u ovom raportu nisam zapao u pretjerivanja – romantiku i neargumetirane pohvale. Prvo se može shvatiti, a drugo treba pripisati ulozi medijskog pokrovitelja, ha, ha…

UPDATE

Uvrštavam opravdan, potreban komentar Ivana Lutza. Može ga se smatrati ravnopravnim dijelom teksta.

 

21.06.2016 u 09:29

Ne bi trebalo izdvajati samo 5 osoba. Marsonikon cini puno vise od toga. Od braće Gažo,Kreše Grčevića, Ivana Martinovica, Zvone i Nives, pa Marina Gojkovic, foto Igor Zalokar, Goran Kolaric pa i Petar Bašić, Tomo Šporcic..i mnogi drugi su zasluzni za ovako dobru organizaciju. Sa svime ostalim se slazem

21.06.2016 u 09:32
Kreso Mecing, Matko….itd

31 comments

Skip to comment form

 1. kao da sam bila tamo, cugala pivo i lječila se u sanatoriju.

  1. Lara, ti si meni sumnjiva. Što to maš međ nogami 🙂

   Umem da kažem samo Bobane, pozlatila ti se 🙂

   1. Među nogama imam međunožje. Ja komentirala s oslanjanjem na Lukićeve fore, a ti posumnjao.

    Nasreću, Bobanov Posljednji Srbin samo je SF!

    1. Svejedno, Bobana u lektiru!
     Ma ima nešto u tom sf-u.

     Javite Buji, ima odma da ga ugosti u emisiji i provjeri što znalac misli o ostvarivosti sf-a.

    2. Nikada ne vjerujem ženama koje cugaju pivo 🙂

     1. Šo? To su lager žene?

 2. Sve pohvale su na mjestu. Bio mi je prijatelj na konvenciji. Njega se dojmilo odsustvo nervoze. Vjerujem mu i vjerujem dojmovima iz raporta.

 3. Ovo za kviz treba poslušati. Čestitke na uspješnoj priredbi.

 4. Na kraju krajeva, teks o konvenciji esefa na razini je konvencije. A konvencija sa svim svojim sadržajima je ponovila, pa i prevladala prošlogodišnju. No, uvijek treba razmišljati o novim oblicima kao daljnjem jačanju.

 5. Eto prijedloga za organizatore. Neka za iduću godinu pozovu Buju za moderatora i Bobana za počasnog gosta. Ima da im skoči popularnost do neba. Morali bi dizati šatore u tvrđi za sve zainteresirane.

  1. Bujanec na Marsonikon može doći kao ružni, prljavi, zli vanzemaljac.

 6. “Stoga, čestitam organizatorima na uspjehu, na impresivnom dokazu da se može biti velik i u provinciji u kojoj su se mnogi prepustili konformističkom drijemežu, naročito oni koji za brigu o kulturi primaju mjesečne plaće.”

  Grad je pokazao razumijevanje dajući organizatorima novac. Kreativni dio posla, razradu ideje i najobičnije poslove obavila je Udruga. Na to Grad i računa. Gradski činovnici nisu smetali i to je odlično.

 7. u ozračju svakakvih gadosti bez komentara prođe dusparina gadost s ugostiteljima.presude su donesene, ugostitelji nisu krivi, platili su po ucjeni. Posao odradila Klaudija po nalogu Majetićke, puleni pravaša na stručnom osposobljavanju obavili mjerenja terasa, sve inspekcije rekle da tako ne treba. Zovak optužio redare da su u dilu s ugostiteljima a u stvari na djelu bio dusparin reket. ovo je sve jedan sf u kojem raja puši a kriminalci se bogate i rade šta hoće. šteta koju duspara i majetićka prave je postala nepodnošljiva, dorh šuti, politika se raspala, film katastrofe

  1. Možeš li ti objasniti o čemu se radi za nas koji nismo u toku s detaljima, tako da ne moramo ići na lijeve brodske portale?

 8. prije tri godine babo se počeo obračunavati s ugostiteljima koji mu nisu u reketu. zovak je objavio kako u dilu s redarima koriste više kvadrata terasa nego li je u ugovoru. posao su obavili Lovrić i Tadić koji su bili na stručnom osposobljavanju i napravili tabele o kriminalu. onda su nalogom Klaudije izdani prekšajni nalozi kojim su ugostitelji morali platiti 5000 kn kazne a oni koji nisu platili nisu mogli dobiti terase. sada je prekšajni sud za Lipu i capelano koji nisu platili donio presude da prekšajni nalozi nisu zakoniti, dakle nisu obavezni platiti a oni koji su platili sada trebaju zatražiti povrat novca. pitanje je štete koju su napravili onima koji nisu platili jer nisu ni radili a povrat novca mora se izvršiti s kamtama. postavlja se pitanje nestručnosti majetićke koja je ovo sve iscenirala, optužila sve i svakoga da krade i sudjeluje u kriminalu a iako je ugovaranje ljetnih terasa u njenom odjelu svu krivicu prebacila je na druge odjele. pored ovoga izgubila je spor s capelanom i grad je platio oko 500 tisuća kuna jer ona je zakon

  1. Ovo je strašno. Još se ja pitam, prolazći pored Lipe, zašto nema terase. Znači, sad će biti?

   Pa to štetočine u gradu!

 9. Ne bi trebalo izdvajati samo 5 osoba. Marsonikon cini puno vise od toga. Od braće Gažo,Kreše Grčevića, Ivana Martinovica, Zvone i Nives, pa Marina Gojkovic, foto Igor Zalokar, Goran Kolaric pa i Petar Bašić, Tomo Šporcic..i mnogi drugi su zasluzni za ovako dobru organizaciju. Sa svime ostalim se slazem 🙂

  1. Kreso Mecing, Matko….itd

   1. Upravo sam došao iz grada, jedva čekajući da u svom komentaru, uz ispriku nespomenutima, intreveniram na vlastiti tekst. Kad ono tamo – dočekao me tvoj pravovremeni komentar s popisom ostalih zaslužnih..
    Dakle, sve što sam napisao o “pet svećenika”, važi i za njih!!!!!

    NAPOMENA: Na samom kraju teksta uvršten je UPDATE

 10. pored ovoga grad vodi i službeničke sudove za namirenje štete koju su prouzročili u sporu s odvjetnikom. šteta je preko 200 tisuća kuna samo kamata na što je sindikat upozorio lujića a za štetu se optužuju službenici iako se zna da se ne može ni telefonirati iz zgrade bez da majetička kaže da može.šteta je evidenta, sam grad ju priznaje. tu je i šteta preko 100 tisuća kuna za kamate koje je isplatio službenicima jer im nije htio isplatiti materijalna prava po kolektivnom. A onda sve one štete o kojima se odavno priča, 1,2 milijuna za bazene, šteta na NK Amateru. država se raspada zbog kriminala članova vlade svih opcija, sabor se raspustio jer nije uvrštena rasprava o cvitanu a koju je opstruirao mostjer dorh mora i dalje šutiti i neraditi ništa dok nas ne pokradu do kraja, i bace na koljena

 11. “Ako bi se baš do kraja htjelo forsirati reku ove prispodobe…, ”

  Već htjedoh dreknuti “faul!”, a onda se sjetih da se autor referira na Ugrešićkin roman “Forsiranje romana reke”, tko zna zna, tko ne zna 2. Inače, potreban je oprez kod skakanja na prvu u komunikaciji, jer se poslane poruke često doslovno iščitavaju, pa ispravljanjem ili napadom na odašiljatelja može se lako ispasti glup, a da tog nisi ni svjestan. Oprezno s pametnim ljudima, slojeviti su i vole se igrati skrivača. Terra incognita je puna zamki za prostodušne pustolove.

 12. Samo nekoliko riječi – isprika prihvaćena, Svatko od nas 15-ak u organizaciji ove godine smo zbilja dali sve od sebe i svi smo imali određene zadatke koje smo ispunili s mnogo entuzijazma i dobre volje, tako da rezultat nije izostao. Nedavne priče o navodnim neslaganjima samo su nas dodatno potakle da se potrudimo dokazati suprotno. Stoga smatram kako smo svim zlobnicima zatvorili usta, dok je konstruktivna kritika uvijek dobrodošla. Možemo samo obećati kako ćemo slijedeće godine “zapeti” još više i napraviti još bolji kon jer prostora za napredak uvijek ima. Možda zvuči otrcano, ali već počinju pripreme za šestu konvenciju iako se dojmovi još uvijek sliježu. Posebno bih pozdravio sve goste, ostale organizatore(među kojima su svi barem moji kolege, a velika većina i prijatelji, i to je ono što nas povezuje čini nas dobro ekipom) te sve posjetitelje koji su dali doprinos još jednom uspješnom Marsonikonu.

  Lijepi pozdravi,
  Krešimir Gažo

  1. Pretpostavljam da će organizatori održati presicu i dati službenu izjavu u smislu ozbiljne ocjene ovog događaja. Bio bi to i marketinški nastavak ovog uspjelog događaja koji je svojim značajem prerastao Brod. Uostalom, dobili bi odgovor koji su to zlobnici kojima su zatvorena usta, a ne kuloarsku tvrdnju Krešimira Gaže.

   Ova reportaža s puno dobrih namjera, jedinstveno je viđenje movinga na Marsonikonu 2016. S obzirom na svojevrstan angažman, trebalo bi prilikom priprema za sljedeću konvenciju, razmotriti iznesene prijedloge.

   1. Kakva presica?! Nisu oni olimpijski komitet. A Krešo Gažo se malo zaletio.

   2. Zlobnicima bih rado naveo imena kada se ne bi skrivali iza zavjese internetskih nadimaka. Za one koji možda ne znaju, priče i pričice su počele u diskusiji intervjua kolege Gordana objavljenog na ovom portalu prije otprilike 2 mjeseca:

    http://www.sbperiskop.net/intervju/razgovor-gordan-sundac-pisati-sf-za-mene-znaci-prikazati-zapravo-svijet-u-kojem-zivimo-i-dobro-se-zabaviti

    Kao i svi moji prijatelji i kolege, uvijek smo otvoreni za iskreni razgovor i razmjenu mišljenja.

    @du auch: Ukoliko nije problem, molio bih za pojašnjenje u čemu sam se to malo zaletio. Vrlo rado ću objasniti svaku svoju rečenicu. Pozdrav! 🙂

    1. Tko se još osvrće na anonimne komentare u smislu idemo im dokazati da nije tako? Niste vi u Marsonikonu poštari koje je napao oštar pas. Nitko sa službene i javne pozicije nije rekao ništa o Marsonikonu osim pohvala. No, dobro, ta mala anonimna podmetanja su travka u uhu. Otreseš glavom, misliš da je kukac. Drugi put se nasmiješ na pokušaje zajebavanja.

 13. nama je čitav život sf a ovi se time bave kakvi likovi pomozi boće blago budalama njima je lako

  1. baš veliš mile budale??? al si ti žestok momak. pa pusti ljude, znaš kako kažu – svaka budala ima svoje veselje.

 14. sa velikim nestrpljenjem očekujem presicu ona če nam valjda pokazati koliko je vanzemaljaca u gradu i hrvatskoj a koliko je ostalo normalnih ljudi , ljudi nemaju pametnija posla kramp u ruke i kopajte po tvrđavi a ako ne imate dosta igrica na internetu primjereno vašem dobu i tuite se sa vanzemalcima jedna crta je dovoljna za noć

 15. predlažem da se u tvrđavi izgradi velika satelitska stanica i da pregledaju čestice koje dolaze iz bosne možda su alieni ili njihovi klonovi koje če se aktivirati za milion godina

 16. al ga roka mile po fantastima 🙂
  alo bre milijoko, pa to su umetnici

Odgovori