Na koga pljujete Željka – na grad ili na sebe?

Na koga pljujete – na Luku ili na sebe?, upitala je čitatelje i građane Broda, Željka Gavranović, profesionalna novinarka na portalu sbplus, u kolumni identično naslovljenoj, a u kojoj tematizira pisanje Luke Safundžića, lokalnog prosječnog tabloidnog novinara. Ne može joj se odreći izvjesna kritičnost spram novinarstva i društvenih vrijednosti, ali ta njena namjenska kritičnost je površna, frazerska, instinktivna, lažna, prelomljena preko koljena, uz dodatak proračunatog prostaštva, s kojim kao da hoće naglasiti da joj je sve skupa dojadilo i da misli ozbiljno.

Pukim imitiranjem velikih tabloidnih portala odnosno primjenom tabloidnih načina na lokalne teme, povodljivi Safundžić, kojeg Ž.G. neargumentirano i neumjereno proglašava najmlađom nadom slavonskobrodskog novinarstva, skuplja klikove (i novac) koji su nedostižni za ekipu sbplusa. Naime, istinskim poznavateljima medija i dobrog štiva, jasno je kako punokrvno slavonskobrodsko novinarstvo ne postoji. Postoji tek razrijeđena pijača, nešto što se samo naziva novinarstvom, koje se uglavnom svodi na izvještavanje, prepisivanje, uspoređivanje, prepričavanje. Samo nekoliko kolumnista ne spada u takve novinare, već se radi o novinskim piscima. Oni su izvan konkurencije.

Tko se srdi na Safundžića, tko to tamo čita zabavno-plitke tekstove, tko, usprkos spoznajama da se radi o efemernim tekstuljcima, svojom čitateljskom gubicom uranja u servirane pomije? Odgovor daje wikipedija: „Čitatelji tabloida često su mladi, a studije pokazuju da su potrošači tabloida u prosjeku manje obrazovani.“ Safundžićevi čitatelji, trolovi, hejteri, obožavaju senzacionalizam, ponižavanja drugih, tračeve, žutilo. Reci tko nešto čita, reći ću ti tko je to napisao! Safundžići su dio fronte, koja, tržišta radi i prilagođavanja uspjehu po svaku cijenu,  razgrađuje etičnost i profesionalizam novinarstva. Istina je izvan igre.

Poštovao bih Gavranovićku i njene općepoznate konstatacije na razini aritmetike o posustalom međudjelovanju odnosno obesmišljenoj sprezi medija i društva, kada bi svojim primjerom utjecala na stanje u portalu za koji radi. Koliko znam Safundžića i sbonline financijski ne podmazuje grad Brod kao što to radi gradonačelnik Duspara sa sbplusom. Zar Gavranovićki, u njenoj zmešariji, nije neugodno dijeliti lekcije i lijevo i desno, i najmlađoj nadi, i čitateljima i gradu, a istovremeno primati novac za advokatsko novinarsvo kojim se brani i zastupa onaj tko portalu daje novac, kako bi portal pisao „kako treba“ u korist sponzora, ili izbjegavao/ne pisao o očitim promašajima ili nečinjenju gradskih vlasti? Nema tu ni stida ni srama, ni profesionalizma ni morala. Gavranovićka je sa svojim zanemarivanjem postojećih međusobnih uvjetovanosti i poluistinama, udaljenija od istine, više nego Safundžić sa svojim tabloidnim srozavanjem ukusa. Na koga pljujete Željka – na grad ili na sebe?

15 comments

Skip to comment form

 1. Jako dobro zna Željka o čemu se radi. Bilo bi ravno samoubojstvu da prizna zašto je licemjerje posljedica egzistencijane brige.

 2. Ovo mi je najbolje: “Naime, istinskim poznavateljima medija i dobrog štiva, jasno je kako punokrvno slavonskobrodsko novinarstvo ne postoji. Postoji tek razrijeđena pijača, nešto što se samo naziva novinarstvom, koje se uglavnom svodi na izvještavanje, prepisivanje, uspoređivanje, prepričavanje. “

 3. Ne napreduje Gavranovićeva, koliko sam uspio pratiti njene radove. Ukalupljena je, bez odlučnosti i podrške. Ona bi htjela nešto, ali nije to čaša hladne vode.

 4. Duspara plaća našim novcem portal koji mu čuva leđa. Transparentnost u radu gradske uprave o kojoj se non stop palamudi, ne važi za medije. Tu važi ona: u koga je nož u njega je i pogača.

 5. Željka se može iskupiti s dorim intervjuo kojeg bi odradila s Dusparom.

 6. U principu Gavranićka ima pravo kada spominje prosječan ukus u vidu, sisa i guzica, ali samo na tren, jer važno je ne samo što se govori nego i tko govori tj. pljuje

 7. Ovaj tekst dobar je poguranac za Željku. Neka obrzloži svoje stavove i neka odgovri na pitanje kako se osjeća kao <dusparina posilna.

 8. Odličana kritika Brodskog”punokrvnog novinarstva!”Safundžić piše za manje obrazovanu populaciju, tekstovi su tračerski, čisto novinarsko žutilo!
  Gavranovićka je kritikom pokušala objelodaniti istinu, očito nije uspjela.

  1. Uspjela je pljucnuti n sebe!

 9. Bojim se da se brodsko novinarstvo srozgao do dno dna. Mi eko-aktivisti to zaista jako dobro znamo! Kako drugačije objasniti da brodski portali, pa i koje novine zaborave bar mjesečno jednom se posvetiti par redaka stanju brodskog zraka. A to stanje je tragično! Pa svi znamo, jedino tako zvani brodski novinari ne znaju da po izvješću Europske agencije za okoliš: “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”!

 10. Nepismenjakovići. Na razini stila i ideja. I kukavice.

 11. I padne mi na pamet tko je korektan novinar iz redova profesionalaca.

 12. Osim što je Safundžija napravio top listu neženja nepica, neka napravi, ako ima muda, i top listu politčkih kriminalaca u Brodu.

 13. Tanka je Gavranićka. Njena kolumna puna je općih mjesta. Sve je to već viđeno. Ona ne zna kako se oduprijeti “malim Lukama” i filozofili moderne palanke.

  S obzirom da ignorira Lukića, prelažem da ih on kad god stigne dere kao sansku kozu. Do nekoga će doprijeti, a pisac neće brinuti o tome da odgovori.

 14. Utjeće li Gavranovićka na nekog čitatelja? Sumnjam. Čime? Zar općim laprdanjima?

Odgovori