Medijsko-politička simetrija usmjerena protiv grada Slavonskog Broda

Stara narodna mudrost kako se svatko češe gdje ga svrbi, javno je ovjerena na slavonskobrodskom portalu sbplus – po tko zna koji put. U članku, objavljenom pod naslovom Prizemna i podzemna mržnja usmjerena protiv Mirka Duspare, autor je opet raščešao svoju rođenu kožu, ovaj puta sve do krvi vlastitog razotkrivanja odnosa s gradskim vlastima. Tekst koji je uštiman sukladno s autorovim znanim idejama o funkcioniranju medija, politike, političara, javnih osoba, društva i lokalne zajednice, friško je očitovanje zalaganja za gleichschaltung, u smislu stavljanja medija pod nadzor, jer se tamo neki od njih usude remetiti zlatni rez na svetačkom portretu dr. Mirka Duspare, gradonačelnika ovdašnjeg. S obzirom da portal sbplus i gradonačelnik, otkrit ću sada toplu vodu, međusobno funkcioniraju na principu simetrije odnosno konceptu ravnoteže interesa, sve što narušava njihov postignuti probitačni sklad, uključujući i satirična autorska promišljanja o liku i djelu prvog čovjeka grada, biva proglašeno prizemnim i podzemnim, maltene kriminalnim. A kao što se zna, interesna simetrija funkcionira jednostavno: ja tebi, ti meni. Ja (privatni medij) tebi (gradonačelniku svih Brođana u čijim je rukama proračun), ti (gradska kasica prasica i čekić za njeno razbijanje), meni (piscu apologija, piarovskih savjeta i strategija). Stoga nije za čuditi se da je sbplus, koji nemilice uživa u privilegijama simetrije, nanovo demonstrirao svoju ulogu božjeg odvjetnika, „osobe“ koja opovrgava prigovore „zakrabuljenih komentatora“, „protuha i mizerija“, pri beatifikaciji i kanonizaciji gradonačelnika, a s ciljem očuvanja simetrije, drsko poručujući svim nezavisnim vražjim odvjetnicima, “osobama” koje pronalaze rupe u beatifikaciji i kanonizaciji Mirka Duspare: „Društvenu imovinu koju toliko žele za sebe tek će moći gledati – s pristojne udaljenosti.“

Pođimo redom. Na neznamčijem portalu skyscrapercity , koji svrhu ostvaruje u obliku beskrajnih forumskih rasprava, aktualizirana je kolumna Stribora Uzelca Schwendemanna, objavljena na portalu SBPeriskop pod naslovom Dusparizacija, još davne 2012. godine, i to kroz komentar jednog od korisnika portala. Koji je bio njegov stvarni motiv, osim da skyscrapercity obogati komadom Uzelčevog rasnog teksta i stavi ga u funkciju legitimne kritike gradonačelnika –  ne mogu sa sigurnošću utvrditi. Uostalom, njegova stvar. Anonimni forumaš(i) autoru sbplusa tek su povod za obračun. Glavni razlozi za uloženi autorov destruktivni trud su kolumnist Schwendemann i portal SBPeriskop na kome on objavljuje. Prema svima gaji upravo visceralnu netrpeljivost, a u invektivama gubi osjećaj, pristojnosti, umjesnosti i posebnog vrednovanja riječi. Razumljivo je to, jer, mrtvog psa se ne udara.

Tako za Stribora piše:

Očito, radi se o još jednom šampionu koji ne ljuti se na sebe – jer njegove umotvorine nitko ne želi, zbog čega nema društveni status kakav misli da mu pripada – nego je ljut na Dusparu jer ne želi (su)financirati gluposti.

O SBPeriskopu  piše:

Mada smo ovaj egzemplar ‘skinuli’ s platforme pretvorene u okupljalište mrzitelja Mirka Duspare, pošteno je naglasiti da on, ustvari, potiče s mrijestilišta ovdašnje društvene podmornice koja, povremeno, Brod torpedira svojom ‘elitističkom’ mržnjom prema pridošlicama, drugima i drukčijima.

Za razliku od ustašoida, oni to čine iz osobnih, a ne ideoloških razloga. Oni to čine jer mrze uspješne ljude, ma otkuda i ma tko oni bili. Mrze ih jer sami uspješni nisu. Mrze ih iz podle zavisti. Mrze ih jer su sami društveni talog, a tako bi željeli njegov šlag biti.

Lokalni medijski Superhik, prokazani zaštitnik politički jakih i bogatih (vidi razloge pod „simetrija“), ovaj put odlučio je napasti politički nezaštićene, neusimetričene, bez javnih funkcija i zaposlenja, odlučio je uz pomoć grotesknog amaterskog psihologiziranja raskrinkati “lažnu nezavisnost” spomenutih, izvrgnuti ih ruglu i poniženju, oteti im jedino što imaju- slobodu lajanja, proglašavajući ih slabim piscima koji pišu gluposti, nezadovoljnima statusom u hijerarhiji društva, društvenim talogom, neuspješnima koji mrze uspješne, zavidnicima. A Dusparu je uzdignuo do razine druga Kobe, druga Čeličnog koji se podjednako razumio u jezik, biologiju i partijsku disciplinu. Podsjetimo, Duspara ne želi (su)financirati Striborove gluposti, jer on se razumije u feljtonistiku i povijest Broda isto kao i u bazene i kružne tokove. Ako je autor, kao što implicite tvrdi, „šlag društva“ danas i ovdje, onda su oni koje on proglašava talogom i glupanima time dobili najveći kompliment koji se uopće može dobiti, a društvo u kojem žive je bolesno i poremećeno društvo. Društvo i grad u/o kome pišu je bolesno i poremećeno, između ostalog i zato, jer „brodski mediji i novinarčad mizerna koprofagna sljedba politike i novca“ (Stribor – Dusparizacija), šuti o svim bitnim problemima u gradu, šuti na Dusparinu selektivnu, tendencioznu skrb o lokalnim medijima; kukavelji šute, jer se boje za svoje mrvice s Dusparinog stola, šute da i sami ne bi bili od vodećeg lokalnog news portala prozvani kao ultraglupani i tupani. Što se SBPeriskopa tiče milosti ne traži, niti bi mu/im je dao. Asimetričnost je ta koja mora biti sama suština međusobnih odnosa. Mediji su mediji, a vlast je vlast; ne smiju funkcionirati kako bi se međusobno podudarali. Njihov nesrazmjer uvjet je vjerodostojnosti.

Autor je i medijski stomatolog, jer za račun gradonačelnika Slavonskog Broda (vidi pod „simetrija“) prozvanim glupanima i talogu, nesteriliziranim klještima etiketiranja, hoće izvaditi zube kritike. Neće ići. Zubari čuvajte prste! Na kraju krajeva, gladni refleksno odgrizaju.

9 comments

Skip to comment form

  1. Zovak uvijek udara ispod pojasa.

  2. Podjednako je važno i tko i što nešto kaže.

  3. Zašto Grad ne raspiše natječaj o medijskoj participaciji kreiranja imidža Broda? Zašto netransparentno daje novac samo nekima?

  4. SBperiskop je humanistički, progresivan portal usmjeren protiv lopovije i gluposti, ma gdje bila. Nije financiran od strane gradskih diktatora, koji metodom “zavadi, zavodi, zavedi, pa vladaj” i proračunskim novcem manipuliraju preko medija. A one zakrpe na Slavoniji I fakat su jezive, dobro kaže “Brko” sa SkyscraperCitya. I sad je Brko neprijatelj jer je rekao da je car gol i sere sa zakrpama po gradu (koje su jeftinije od love koju daje SBplusu da ga veliča). Kol’ko koštaju te pločice za Slavoniju I?Jesu li tako skupe? Bi l’ Duspara tako zakrpao pločice u svojoj kuhinji? Prelio rupe betonom i zafarbao ga? Zašto onda to radi gradu?

  5. Upravo ogavno etiketiranje ljudi od strane sbplusovog urednika. Diskvalifikacija po osnovi imetka i odnosa prema jednom prosječnom čovjeku i gradonačelniku.To se zove kurčenje prežderanog čovjeka. Ne zna da li bi povraćao ili se rugao gladnima!

  6. Po meni Zovak kroz objave vrati svaki novčić koji dobije od Duspare. Sbplus je informativan, uglavnom pouzdan. Vrati i više nego bi trebalo- tekstovima u kojima se Duspara striktno čuva od nasrtljivaca. Zovak je njegov medijski tjelohranitelj što može iritirati čistunce. No, to je tako u partnerskim odnosima koji su fiskalizirani. I ovaj portal ponekad ima svoje favorite, ali ih čuva besplatno i ne uvijek.

  7. http://www.sbplus.hr/kolumne/manjinas/evo_zasto_necu_glasati_za_mirka_dusparu.aspx#.WS-1JsaxVPY

    Ovo je dokaz da funkcionira simetrija kako se nazvao odnos ove dvojice manipulatora- Zovaka i Duspare. Zovak jednostvano širi poluistine.

  8. Stvarno, radi se o tendencioznoj ispovijesti o vlastiom stvau pomiješanoj s blaćenjem Galovića, a čiji je zadatak opet promovirati Dusparu. Tekst godi dusparoidima i dno je dna lokalnog novinarstva.

Odgovori