Kul centar: Nekad bilo – sad se ne spominjalo

Nakon što je „Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar)“, završio svoju misiju odnosno ovozemaljsko fizičko i duhovno trajanje, nakon što je završio zajednički život iz interesa nekoliko partnera iz lokalne amaterske kulture, a u trajanju od 29. 10. 2018. do 29. 10. 2020. godine, javnost je od neuništivih organizatora i samoproglašenih kreativaca očekivala da joj odgovorno, iz spiritualno-kulturnih visina sipne veliki nadsumativni izvještaj o ujedinjenom iskustvu i utjecaju, nešto poput KUL katekizma, didaktičke upute za buduće naraštaje vjernika u ambiciozni amaterizam. Ali, premda je prošlo oko devet mjeseci otkako je Kul centar – projekt kroz koji je implementiran model modernog sudioničkog upravljanja, „koji je rezultat zajedničkog rada javnog, obrazovnog, civilnog i privatnog sektora, građana Slavonskog Broda i ojačanih kapaciteta svih dionika“, blagopokojni postao – izvještaj o tome što su dionici zajedno i pojedinačno, kao družbe, stvorili tijekom dvogodišnjeg udruženog KUL poduhvata, javnost još uvijek čeka.  

Zanima me izvještaj iz koga će se saznati na što je sve potrošeno 2,5 milijuna kuna koje su projektu Kul centar dali Europa, Hrvatska i Slavonski Brod. Tko je i u koje svrhe (po)trošio 104 000 kn mjesečno? Tko su dužnici javnosti za rečeni izvještaj? Dužnike-potrošače priličnih novčanih sredstava zapravo svi znaju. To su: Udruga za promicanje filmske i glazbene kulture SB, Fotoklub Kadar SB, Kino Klub Paluba 7, Udruga Kameleon i Mreža, Kazališno-koncertna dvorana „Ivana Brlić-Mažuranić“, Kazališna družina „Ivana Brlić- Mažuranić“, Centar mladih, Razvojna agencija Slavonski Brod. Jedino Javnost ne zna međusobne omjere novčanih dilova.  Zanima me, ne zbog EU, nego zbog razmjera neuspjeha.

Ne bi toliki problem bio to što je KUL projekt sprcao dva i pol milijuna kuna, bez poslovnog obračuna, da je u sadržajnom smislu stvoreno nešto za trajnu uspomenu i dugo sjećanje. Ispod KUL šapke koju su si važno nabili na čelo, nije izašlo ništa vrijedno spomena. Treba samo kliknuti na internetsku stranicu KUL centra i i uvjeriti se da kao objave postoje samo programski dokumenti, najave/pozivnice, uz minimalna obrazloženja. Nema arhive, nema odjeka, nema prikaza, recenzija, nema toucha s publikom, nema reagiranja, nema fotografija, nema video zapisa. Nema, jer nije ni bilo. Samo ljuska kao kod jajeta iz kojeg je iscurila životvorna vlažnost. Nije se objavilo, jer nije bilo interne „službe“ za informiranje, nije bilo kvalificiranih dojmova, složenih po zakonima kompozicije, montaže itd, itd. Samo dosadna, birokratizirana, propagandistička retorika koja je kilometrima udaljena od jalove stvarnosti – čeda kukavičluka i zabavljačkih rezona, i odsustva angažiranog pristupa zbilji koja je, što se tiče mladih, na rubu tragedije. Ne zna se što više uznemirava slobodarski duh: KUL pokušaji da se preostali Brođani zabave uz pomoć populističkih navlakuša i radionica, ili stvarnost koja više prijeti egzistenciji nego neki zastrašujući lik slijepoj ženi iz bolesnog horora? Iz kulturne, društvene, pedagoške, umjetničke perspektive KUL centar je dvije godine razočaravajuće tavorio toneći u beznačajnost kao oni napušteni sablasni gradovi na suhom Divljem zapadu, gdje se čuje škripa vrata nekad bučnih i punih saluna, i čijim se prašnjavim ulicama, nošeni vjetrom,  kotrljaju grmovi (tumbleweed), neizostavni elementi vizualnog dojma u kaubojskim filmovima. Te kserofitne biljke imaju u sebi više vode i vitalnosti nego sušni KUL oblici nastojanja da se kultura demokratizira. Tri godina poslije, KUL centar, ta ujedinjena nemoć da se u skladu sa svojim kulturnim poslenjem odgovori na izazove zarobljivačkih prijetnji koje politička elita ne prestaje fabricirati, ne pokazuje bilo kakvo kajanje za neartikuliranost i indolentnost, jer to je bio i ostao njegov društveni izbor i kulturni stil.

Kvazidemokratična forma KUL centra nevjerojano odgovara njihovim incestuoznim odnošajima (ne može među organizatore netko tko nije iz našeg jata), socijalnoj ravnodušnosti, nerazumijevanju svijeta koji odlazi i svijeta koji bi trebao pristići, odgovara lažnom otporu tradiciji koja sputava mlade, žene, manjine, nezaposlene… Stoga je KUL centar avatar „ne talasaj“ sistema, zadovoljan potojećim koje treba održavati čitanjem knjiga „pred svima“ i masterclass seansama o kreativnom pisanju, nakon kojih ama baš nitko od sudionika ne napiše apsolutno ništa za objavljivanje, pa makar i izvod iz dnevnika „kako sam naučio ne brinuti i zavolio grad koji je sve manje moj“. Jedino što KUL centar nije učio polaznike je kako pronaći hrabrost u sebi, a to je 80 posto uspjeha. On je na naročito bedast način učio kako je važno doći na poligon za amaterske vježbe, na kirvajsku platformu za okupljanje ljubitelja licitarskih srca, i gledati kompilacijska sljepljivnja zabavljačkog, estradnog, svečanog, lažnoavangardnog, oksimoronskog (komandosi mira, pametna budala, hladna vatra…) u frakenšatjnovsku negaciju kreativnosti kao moći.

Bilo, pa se više ne spominjalo! Kako? Do kada? Samo s novim organizatorima, poput onih u Rijeci, na primjer.

O KUL centru sam pisao. Nije mi ovo prvi put kako uživam u suočavanju s fejkerima . Ali, opet neće reagirati i upustiti se u obranu vlastitih stavova, Šteta što su šutolozi, sa strahom u srcu da ću im poniziti onu njihovu šapku organizatora. Oni su bez šapke kao magarac iz basne bez lavljeg krzna.

Kul centar: Nice lemonade za slavuje

Poruka za balošiće: Vaš KUL centar SB treba urgentno redefinirati, proglasiti i poligonom za raspravu o sadašnjosti i budućnosti kulture mladih

Kino klub Paluba 7: Čuvari svetosti vatre filma ili vatrozid?

Moguća opcija budućnosti KUL centra: Jedna udruga, jedna platforma i jedan predsjednik

40 comments

Skip to comment form

 1. Ovo je već sadizam. Treba ih pustiti da se nastava igrati u pijesku i zatrpavati svoja govanca.

 2. Vjerojatno su predali financijsko izvješće onima koji su im novac namjenski dali. Kako to da za njega ne znaju ni udruge ni građani?

 3. Dok ih mlatiš po šutljivim lalokama, imaš dobar rad nogu Lukiću!

 4. “Stoga je KUL centar avatar „ne talasaj“ sistema, zadovoljan potojećim koje treba održavati čitanjem knjiga „pred svima“ i masterclass seansama o kreativnom pisanju, nakon kojih ama baš nitko od sudionika ne napiše apsolutno ništa za objavljivanje, pa makar i izvod iz dnevnika „kako sam naučio ne brinuti i zavolio grad koji je sve manje moj“.”

  Nisu polaznici tečaja za kreativno pisanje objavili ništa na ovom portalu, ali jesu na vodećim književnim portalima Hrvatske. Uz bok su Matošu, Feriću, Tomiću, Dežuloviću… To svi znaju.

 5. Kultura, kako to u Brodu šuplje zvuči!

 6. Kaže autor da nema video zapisa o predstavama, radionicama, izložbama. Nije istina. Imam ja jedan zapis u svom mobitelu.

 7. Dobra mi je usporedb Kul centra s napuštenim gradom čijim ulicama piče kotrljjuči grmovi.

 8. Ne pokazuje KUL kajanje, ali ni ponos. Svjestan je svoje prosječnosti. Zaista, sprcan novac.

 9. Dobro zamišljen projekt koji je trajao dok je bilo novca. Trošilo se nemilice bez ikakvog znanja i odgovornosti prema građanima Broda, investitorima, sebi samima. Kaka došlo , tako prošlo, samo se za dobrim konjem prašina diže! Kul centar je digao prašinu, koja se slegla bez da se itko pitao kako i zašto!

  1. Da je barem digao prašinu! Kul centar je samo digao svoju žablju nogu po uzoru na moćne konje u kulturi. Bili su komični.

 10. Dnevno su KUL amateri trošili oko 3 500 kuna. Vrlo profesionalno šopingholičari u uništavali novac kao da izlazi iz mode. Čujem da se nabavilo nešto zvučnika i mix pult. Davalo se i za plaćicu (naglasak po bosanski!!!). Malo za obveze prema Jevropskim zadaćama, a malo za užitak.

 11. Neka ovaj članak bude uvršten u skriptu Uvod za kreativno pisanje. Moj naklon, profesore Lukiću.

 12. Ne odgovore li na prozivku (koja nije dovikunuta s ulice!), onda se radi o tipovima koji podcijenjuju sve polaznike svojih tečajeva. Naime, uče ih nekulturi dijaloga.

  1. Treba ih zamoliti da napišu neki proglas, ono, mi nastojima, mi želimo… koji bi bio dijalog s autorom kritike. Oni drukčije n znju, nego palamuditi floskule i fraze.

 13. Ideja nije loša. Kako god, samo neka gukne kulturna elita Broda. Jer, utjerano im je. Zar ih ne boli?

 14. Traga nisu ostavili. A što se tiče njihovog društvenog angažmana, oni su svi od reda socijalno neosjetljivi. Mladi odlaze gledati irske, njemačke i švedske umjetnike uživo, ali Kulovce zaboli kita za to!

 15. Lukiću, dobar si, dobar!

  1. Ne da je dobar, nego je Lukić zaista odličan. Nadam se da u nastavku pisat će i o mogućoj ulogi u cijeloj spiki koju je imao stari novi gradonačelnik!

 16. Gdje su ti “fanzini” na internetu, nema ih nigdje? Toj intelektualnoj KUL grupaciji teško je za 2 500 000,00 kuna prebaciti časopise i kulturu na internet, danas kad svaka kaćiperka ima na netu blog sa svojom guzicom i razmišljanjima. Ništa drugo nego interna podjela plijena interesnih grupacija koje u Brodu glume mlade i kulturne, a metuzalemi su i ne znaju da se u digitalnoj eri svi sadržaji da bi postojali prebacuju na mrežu, jer je papir i uništavanje drveća i kemijanje celuloze i zagađivaje okoliša out. Aki nisi sadržaj na mreži, ne postojiš. Stvarno, u čijim je džepovima završilo 2.122.984,34 kune samo iz Europskog socijalnog fonda za nerazvijene krajeve s velikom nezaposlenišću i iseljavajem mladih i socijalno potrebitima do kojih ta lova koja se kao za njih daje, nikad ne dođe. Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda na raspolaganju je bilo 1,516 milijardi eura. Gdje to sve završava, a ni traga od uloženih milijuna nigdje nema, osim jedan promo video na YT https://www.youtube.com/watch?v=q_Rh-YLWb-4

  Imamo ogroman problem u nečasnosti političkog i (ne)kulturnog partnerstva na podjeli plijena namijenjenog socijalno i kulturno potrebitima, siromašnima, i nezaposlenima. Ovaj portal SBperiskop koji radi potpuno besplatno npr., kulturniji je i kulturno značajniji za Brod od svih tih poluanonimnih i privatno-klijentelističko-snobovsko-malograđansko-patronizirajuće koncipiranih radionica od 2,5 mil. kuna u dvije godine.

  1. Da su uvjereni u svoje rezultate, da je ov kritika promašaj, da imaju muda – odgovorili bi, uputili bi se u okršaj. No, čini se da imaju putra na glavi,vjerojatno misle da autor ima dokaze za neko nenamjensko trošenje novca, boje se javnosti.

   1. I ja mislim da štrikaju. Ipak, nadam se dvjema stvarima. nadam se da će smoći snage za obrazlaganje svih nejasnoća, te da će izdati monografiju.

 17. A pričat će sljedeći nobelovac s Balkana… polazio sam tečaj kreativnog pisanja u Kul centru…

 18. Baš ih Lukić izaziva na dijalog. Čini mi se bezuspješno, ali na zadovoljstvo čitatelja koji vole dobro napisane tekstove.

  Šutnja je dokaz da organiztori nisu u pravu!
  Ignoriranje je dokaz da su organizatori kukavice!

  Stvarno, web stranica KUL centra je neodgovorno neozbiljna i ozbiljno neodgovorna.

 19. Ljudi, pa oni su imali dobre namjere. Mislim da je nešto o tome rekao Samuel Johnson.

 20. Sve živo sam pročitao, sve linkove otvorio i zaključio da je KUL bratija nekulturna. S tom lovom za mene bi znali od Valandova u Makedoniji do Idrije u Sloveniji. Kako nije, oni ne odgovaraju na pitanje što ste napravili i gdje je novac.

  1. A nigdje ne spominješ veliku ulogu u cijeloj spiki koju je imao stari novi gradonačelnik!

   1. Objasni nam koju je imao ulogu?Gdje god je lova, n ima ulogu… to si mislio?

    1. Ne, mislio sam na količinu novca za koju je, ne da morao znati, nego je ‘uspješno usmjerio’!

     1. A kulturnjaci su bili zadovoljni stropnim kino projektorom i honorarčićima! Zato je sve ispalo nakaradno. Kako ih nije stid.

    2. @brodjanin 1991, izražavaš se na način basni. Reci direktnije, ako nešto znaš više. Očito je da za 2,5 miljuna kuna trebalo više i bolje. Nije, jer orgniztori su hrpetin bezidejnih faca, a drugo, lova je trošena nenamjenski. Zato oni ne daju na uvid kako i na što je zamračena.

     1. Svi mi znamo, ali što to vrijedi. Izglasano je novo GV SB: NLMD + SDP (Valenta) + DP ( Pudić)! Mašala!

 21. Postoji li službeno izvješče o aktivnostima KUL centra? Papir koji obrađuje i opširnije opisuje njegov rad u određenom razdoblju, stručni opis kulturne misije?

  Ako postoji, zašto ga organizatori, među kojima je i Grad, ne obave?
  E, ako ne postoji, to je problem!

  1. Valjda si mislio: “Postoji li službeno izvješče o aktivnostima KUL centra” verificirano od Grada, hoću reći od gradonačelnika?

 22. Svi sve znaju a nitko nikog neće prijaviti.
  Svi bi se je… a da im ne uđe i da ih se ne spominje.
  Tako i ovaj članak.
  Zašto nisu imenom i prezimenom nabrojane odgovorne osobe i podnesena prijava protiv odgovornih? To je moralna dužnost svakog tko zna da je zlodjelo počinjeno.
  Počinjete pisati besmislice poput sbplusa.

  1. Nije ovo članak o kriminalu, nego o nesposobnosti brodski kulturnjaka. Lukić je javnosti prijavio koliko su jadni, a neka institucie rade ostalo.

 23. Ako je kritika neopravdana, ako autor pljuje, najodgovorniji iz KUL centra trebaju odgovoriti. Ako je autor u pravu, trebaju odgovoriti još više i još prije. Ali, pičketine šute.

 24. Nisam pronašao nijedno ime koje se pojavilo kao važno i upečatljivo, a da je stasalo kao rezultat rada u radionicama. Zpravo, to je dokaz koji, nažalost, ide u prilog autoru.

 25. Tvrde zlobnici da je Kul centar bio Gojkovićev sanatorij.

 26. Veljko, vidim da članak o KUL centru naišao na dobar odaziv. Hoćeš li možda istraživati gdje je novac završio? Tu je posebno interesantna uloga Razvojne agencije, budući da se radi o europskim novcima! Svakako čekam nastavak!

  1. Pa zar Razvojna agencija nije morala podnijeti izvješće europskom fondu? Pa neka ga samo objave. Na stranu što je novac potrošen na aktivnosti koje su prohujale s vihorom.

Odgovori