Konstituirano Gradsko vijeće Broda ili kako je obnovljeno staro reciklažno dvorište

Reciklirajmo! Sutra nikad ne umire!

Dana 15. srpnja, iz drugog pokušaja, konstituirano je Gradsko vijeće Slavonskog Broda. U skladu s prljavim običajima i pravilima postizborne političke trgovine – nečasnog posla u kojem se daje i dobiva – dva vijećnika GV-a preokrenuli su svoje kabanice, i priključila se većinskoj hrpi kojom će ravnati gradonačelnik Mirko Duspara. Svoje koalicijsko priklanjanje Duspari, kako bi (mu) omogućili brojčanu premoć u GV, a s tim i upravljanje gradom, Stribor Valenta (bivši SDP-ov, a sada tzv. nezavisni vijećnik) i Matej Pudić (Domovinski pokret), obrazložili su probranim retardirajućim izjavama, koje ni pas s maslom ne bi pojeo, a kamoli trijezni promatrači politikantskih muljaža i pajdaških odnosa. Što se to suštinski moglo promijeniti između prvog i drugog pokušaja konstituiranja GV-a, osim što je kum udavačama odriješio kesu?

Prvotnim odbijanjem suradnje s novim/starim gradonačelnikom zbog navodno nedovoljno vremena za ozbiljne razgovore i usklađivanje, za razvoj Broda, važnih projekata, mislili su igrači s klupe da sebi nabijaju cijenu. U okvirima političke igre, omeđene uzajamnim odnosima u vijeću, ova dvojica očito su si podigli cijenu, ali na razini uvažavanja i poštovanja odnosno na razini principijelnosti i časnosti, oni su dodatno pojeftinili, kao i svaki bofl za koji se inspekcijski utvrdi kako je imao lažnu deklaraciju kvalitetne robe.

To što je odnos odlučujućih i suprotstavljenih snaga u Gradskom vijeću ostao skoro isti, kao i protekle četiri godine, ne ulijeva puno nade da će se nasušne promjene i dogoditi. Naime, nije se dogodio nikakav kadovski i suštinski novum, obrazložen argumentima prije zakazivanja konstitituirajuće sjednice, nego su stvari okončane po liniji kontinuiteta jedne kvarne i samozadovoljne politike, a što je najavljeno dan ranije na Dusparinom glasnogovorničkom portalu sbplus. Vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud. Nadaljevanka, kako braća Slovenci nazivaju seriju, nastavlja se. Počela je peta sezona, pripremaju se nove epizode. Nastavlja se plutanje, a nužna je brza plovidba nemirnim vodama promjena, prema novim lukama razvoja, plovidba s pouzdanim kapetanom, kormilarom i posadom. Ne može se reciklažom kadrova i politike (GV Broda svojevrsno je reciklažno dvorište u kome se vrši skupljanje kadrovskog otpadnog materijala, i prerada već poznatih svojih ili tuđih misli, prežvakavanje), Brod omlohavljelih jedara, čijem su kapetanu kružne palube himalajske razvojne visine, tek pukom političkom voljom pretvoriti u moćnu, mobilnu amfibiju. Ne može se nikamo zaputiti, a pogotovo ne u poželjnom smjeru, ostane li ruzinavi Brod ukotvljen u močvari kvazipolitičkog napretka.

Jedan ultraaktualna šala sjajno ilustrira kako javnost doživljava, kadrovsko-politikantskom kombinatorikom, samoizabrane uglednike Slavonskog Broda:

Dođe Mate Rimac Neverom u Slavonski Brod, neposredno nakon konstituiranja Gradskog vijeća, i parkira u Tvrđavi, ispred gradske uprave.

Prilazi mu portir i kaže:

“Gospodine Rimac, ne možete ovdje parkirati, tu su sada Mirko Duspara (MDNL), Stribor Valenta (ex SDP), Anita Holub (HDZ), Hrvoje Andrić MDNL), Matej Pudić (DP) i Jerko Zovak (sbplus).

A Rimac će:

“Sve oke. Auto ima ugrađen alarm!”

Način na koji je formirana gradska vlast, politički, praktični, moralni je debakl, i posljedica političke zaostalosti putnika Broda. Brodski političari su antijunaci njihovih viceva, a grad treba superiorne političare poduzetnike, vizionare. Svi oni imaju spasonosnu pirotehničku riječ: projekti. Kad čujem tu riječ koju izgovara i banalizira raciklažna i pozicija i opozicija, mašim se kolumnistički pištolj. Tko preostaje danas i ovdje za izraziti resantiman? Birači koji su konformistički drijemali, i koji će nastaviti davati svoje navijačke ruke u vatru za obećanja lažnjaka? Lokalna kultura koja se plaši vlasite sjene? Poduzetnici koji samo gledaju svoja posla? Mladi…, pardon, nabrajam one koji imaju barem kesu bez jaja, tako da oni tu ne pripadaju! Novinari koje čak, vjerovali ili ne, proziva hadezeovka Anita Holub ispred koje su nabili svoje mikrofone sa spužvom, koji su prošaptavali banalna pitanja, i koji po stavove idu kod vlasnika medija? Postoji li u ovom gradu itko tko će vlastitom kožom, majku mu staru, braniti dostojanstvo slobode i stvaralaštva pred navalom nasilnika, lažljivaca i glupana?

Postavlja se pitanje tko je 15, srpnja (i nadalje i ubuduće) (naj)manje izgubio? Najviše su, svakako, izgubili građani. O tome koliko su izgubili od moralne težine i političke uvjerljivosti apsolutno svi akteri groteskne predstave, govori gorka činjenica da nitko, ama baš nitko, u izjavama nakon konstituiranja GV-a, nije pokazao svoju reaktivnu poziciju od politike koja je bila nepodošljivo apsolutisička, nitko nije ni spomenuo neophodnu borbu protiv korupcije, klijentelizma, kadrovske sječe glava koju plaća cijeli grad, protekcionškog odnosa spram pojedinih medija, sramotnog naziva ulice po kolaboracionistu i saradniku okupatora u Drugom svetskom ratu, voluntarizma i odsustva društvenih istraživanja, a sve kao uvjet civiliziranog funkcioniranja vijeća.

Ovaj Brod ne zna ništa o sebi, jer političko sveznanje čovjeka koji je šesnaest godina drmao njegovom glavom i džepovima, nije to dopuštao.  

P. S. Nikada neće u ovakav Brod doći Mate Rimac. Samo u vicu.

32 comments

Skip to comment form

 1. Bez zazora. Toreadorski. Anegdota je urnebesna.

 2. Beščašće nastavlja stanovati u Brodu.

 3. Hadezenjare ispadaju čisti i spremni za promjene. A u biti su bezidejni i pod utjecajem svog vožda kojemu su važniji interesi nego rašiščavanje smeća u dvorištu poglavarstva.

 4. Najmanji gubitnik je ipak Duspara. Za sada.

 5. Članak deziluziniranog čovjeka, upućenog u manipulacije i makinacije lokalne politike.

 6. https://sbplus.hr/kolumne/besjeda_petkom/treba_li_duspari_politicki_otpadak.aspx

  Tako piše Zovakov posilni koji problem vidi samo u valenti, a iz kruga najodgovornijih izmješta Dusparu.

  Stidi se Husrete!

 7. Preslušao sam izjave. Svi su balegali o projektima, a nitko o Dusparinim grijesima.

 8. Auuu, ovo boli!

 9. Kolumna uništava njihovu lažu spremnost da međusobno surađuju. Jačeg prezira prema vlasti i oporbi nisam odavno pročitao.

  1. A ja nisam vidio veće gađanje. Opravdano s obzirom na način i sadržaj suradnje Duspare i pridošlih.

 10. Zna li netko što kažu esdepenjare na potez Stribora Valente? Oni ne bi trebali srati, jer su u prošlom mandatu bili Dusparini partneri.

 11. Svaka pohvala ovoj bespoštednoj kritici politike kao umijeća nemoućeg, kako je istaknula hadezeovo bure baruta – Anita Holub.

 12. Ovako rade pravi novinari, kritika postojeće vladajuće mafije bez okolišanja i zatvaranja očiju pred istinom! Najžalosnije od svega je činjenica da narod kad dobije šansu da napravi pomake u postojećem trenutku, i dalje hoda pognute glave jer je tako navikao, nemamo mi mozga!

 13. Dobra definicija vijeća. Reciklaža. Nisu posve za baciti, ali nisu ni novi i originalno zapakirani.

 14. Po nekom Jurlini, sindikalcu koji je 1991. prešao hadezeovcima, izdavši sindikalnu ideju, takvo pretrčavanje nazvano je jurlinizam. U Brodu je to valentizam, po Striboru Valenti.

 15. Babo se na sve smije i češka svoj mali stomačić.

 16. Apsolutno se slazem da su brodjani najveci gubitnici, ali bih dodao i najveci krivci.
  Po meni i Duspara i HDZ imaju svoju organiziranu biracku ekipu , koji ce uciniti sve da sto vise njihovih simpatizera izadje na glasanje.
  Nije bitno jesu li za promijene ili nisu. Oni to odradjuju. SDP je sramotnom politikom u Brodu ( podrzao gradonacelnika kojeg ke HDZ doveo na vlast, o ostalom da ne pricam), dosao na mjesto na kojem je sad. Ocekivali su i najavljivali promjene a nikad nisu imali petlje reci da nece sudjelovati u tome…
  Sramotno mali izlazak na izbore znaci da imaju malo volje ili zelje za promjenom. Ili da jos uvijek nasi sugradjani ne vide izglede za promijenom.
  Nije mi bilo tesko taj vikend doci u Brod i glasati.
  Nadam se da ce se do iducih izbora klima promijeniti. I da ce barem 60 posto brodjana izaci.

  1. Uhhhh… Kada 15 do 20 posto odraslih Hrvata bira na izborima… Ostali nikad ne bi glasali za trenutno vodećih garnitura diljem Hrvatske.

   Možda tamo još početkom godine postojala nekakva šansa da se formira jedna treća ili četvrta opcija uz NLMD, HDZ i SDP (?)! Opcija koju bi činili intelektualci Broda, Dp-ovci, Most-ovci, članovi Slavičine NL i drugih mali stranaka…

   No Brođani nisu dorasli tome i izgleda neće nikada! Mašala

 17. Da, projekti će spasiti Brod. Ali, čiji? Dusparini, Lemaićkini ili Ćosićevi?

 18. Veljko, znam da nećeš ni ti, kao ni ja, dobiti nagradu Grada Broda, sve dok stari-novi gradonačelnik bude vedrio i oblačio u Brodu. Taj čovjek je kopija Bandića. Neće baš lako otići… To znači od nagrade 10-15 godina ništa! Hahahaaa

 19. Uhhhh… Kada 15 do 20 posto odraslih Hrvata bira na izborima… Ostali nikad ne bi glasali za trenutno vodećih garnitura diljem Hrvatske.
  I
  Možda tamo još početkom godine postojala nekakva šansa da se formira jedna treća ili četvrta opcija uz NLMD, HDZ i SDP (?)! Opcija koju bi činili intelektualci Broda, Dp-ovci, Most-ovci, članovi Slavičine NL i drugih mali stranaka…

  No Brođani nisu dorasli tome i izgleda neće nikada! Mašala

 20. sve ‘oću neću…..ali me @SBoperi oduševio komentarom spoznaje, da poslije Bandića ostaju sljedbenici žetončića i da na žalost, imaju propisanu cijenu………
  Nadam se, da konkurentski portal ima svoje ” čitače ” i da će nekima možda čak biti neugodno kad se pronadju u ovim riječima…….

  Prema tome Veljko , neka ti nečiji sram bude osobna satisfakcija

  1. Političari u Brodu nemaju ni stida ni srama. Oni se ponose onim, čega se treba stidjeti.

  1. Hehehehehe, ali mi se nešto teško smijati! Ovo zaista Brod i Brođani nisu zaslužili!

 21. I tko je lider oporbe? Holub ili Samardžić? Od koga građani mogu očekivati slžbeno, redovno i uobličeno suprotstavljanje prijedlozima gradonačelnika?

 22. 1. nije kum odriješio kesu(kesa je stalno odriješena), nego su se udavače naguzile za manje novaca(u prijevodu: bolje vrabac u ruci nego novi izbori).
  2. Voditeljice oporbe ostaju iste, vođe su uškopljeni.
  3. Baš me zanima što je dobio домовински покрет, sdp-eov kadar i dalje očitava vodomjere(zasada).
  4. Vidljivo je da je Veljkovo pisanje, posljedica velike boli koju mu glasači, Brođani, priušte svake 4 godine.

  1. U vezi 4. Vjerujem da ga boli što odlučujuću većinu Brođana boli kurac što im je teška Poštenjačia na čelu grada
   U vezi 1. Potpisujem.
   U vezi 3. Valenta je je vidio da je vrag odnio šalu (vidi pod 1.) On i Mirko se drže za jaja.
   U vezi 2. Nejasno. Treba pojasniti.

 23. Dame i gospodo vijećnici, odreknite se svoje mjesečne naknade na 4 godine i iznos donirajte za pomoć nekoj sirotinji. Primjerice onoj sirotinji što su ostali bez kuće.
  Predložite to na vijeću da vidimo mi građani tko je viteškog srca i živi za ovaj grad a tko je klošar i tko diže ruku za lovu.
  Neznam da li je bilo takvih junaka ali sada bi bilo lijepo, časno i transparentno da se pokaže sva briga i ljubav za bližnje koje zastupate.
  Ha?

  1. Iz izvora bliskih Škori, saznajem da se Škoro povukao zato što je Brođanin Matej Pudić pokazao karakter i samostalno se priključio babi Duspari. Mirosalv nije mogao otrpjeti njegov nezavisni karakter.

 24. Najavljena je prva radna sjednica. Radit će oni kao urica. Naročito kad na red dođe točka o primanjima vijećnika. Malo, opet, kažem, malo. Ispod tisuću kuna mjesečno. Treba samo pročitati materijale. Ljudi, ja sam da im se da dvostruko.

Odgovori