Čisto kolo

Jerko Zovak, najjači, najdrskiji i najvjerniji medijski pretorijanac gradonačelnika Slavonskog Broda, dr. Mirka Duspare, opet je zaštitnički zamahnuo svojom kolumnističkom bojnom sjekirom. Pokušaj zadavanja smrtonosnog udarca dogodio se na internetskom portalu sbplus, ali je ostvaren tek kao oštar zvuk koji reže zrak, jer sjekira se ipak nije zaustavila na onome čemu je namijenjena odnosno na osobama koje su joj bile na putu: Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative. Inače borba između Duspare i zastupnika njegovih interesa, i nezavisne kandidatkinje Slavice Lemaić i zastupnika njenih izbornih interesa, te ostalih nositelja izbornih lista, trebala se odvijati u dogovoreno polju javnog dijaloga, ali Zovak, kao plaćeni Dusparin zastupnik, razmahao se još otprije prežestoko, bez poštivanja fair playa, suspendirajući pristojni dijalog, raspravu i komunikaciju, njihovim izmještanjem u blatni obor ponižavanja.

Odavno nisam pročitao otvoreniju i besramniju apologetizaciju nekog lokalnog političara, kakvu je Zovak, vlasnik i urednik vodećeg lokalnog news portala, sročio za Dusparu i njegovo šesnaestogodišnje šerifovanje, a sa svrhom utjecaja na javno mijenje u kontekstu predstojećih izbora. Istodobno, naspram ponuđenih alternativa, on neprikriveno demonstrira invektivu, kaustičnost, destrukciju i denuncijaciju. Trbuhozborac s mentalitetom simplifikacije društvenih procesa, agitator i praktikant, ne krupnog, nego pajdaškog kapitalizma, s geslom koje glasi da oportunistu čini prilika, podkapacitiran po znanju i moralnosti, ali nabrijan s naslova motiviranosti za etiketiranje svih koji ugrožavaju Dusparin peti (!!!) mandat, a vješt na riječima, Zovak u rečenoj apologiji bez premca, pogled (Brođanima) odvraća od svega što revoltiranim protukandidatima aktulanog gradonačelnika daje puno ljudsko i političko pravo da ga pokušaju maknuti u ropotarnicu gradske povijesti. Usput da kažem, Duspara nema vremena za izravnu, osobnu polemiku s protivnicima, jer još uvijek piše svoju autobiografiju.

Dok napadnuti Zovakovom sjekirom, legitimno i argumnetirano tvrde da je Duspara falš svirao i da za pojas treba zadjenuti, jer Brod napokon mora ćuti svoju, drukčiju, vedru i poletnu glazbu – njih dvojica bi nastavila s tandrkanjem do besvijesti, i po prekosavskom sistemu čistog kola. “Čisto kolo” je pojam poznat starijim Posavljacima i Posavkama, a odnosi se na sljedeće. Kolo se tradicionalno igralo u zatvorenom krugu. Unutra je mogao biti samo svirač i iznimno onaj koji sa sviračom pjeva, ukoliko u samom kolu, među onima koji igraju nema pjevača. Svima drugima je ulazak u kolo bio zabranjen. Ukoliko bi neka seoska baraba prekršila to običajno pravo i ušla u kolo, bila je to uvreda za sve momke u kolu i tada bi se začula ta fraza: Čisto kolo!, a ona je zapravo bila pokretač opće tučnjave koja bi zatim uslijedila. Najčešće se stvar rješavala šakama, letjeli su šeširi na sve strane, a znala je sijevnuti i koja čakija. Zato Duspara i njegovi momci, među kojima je i Zovak, protukandidate nazivaju seoskim barabama. Pa udri!

Nije čudno stoga što njih dvojicu nazivaju prst i nokat, neraskidivo interesno i udarno povezanih do stapanja u opasnu i neprihvatljivu kombinaciju. O tome sam pisao još davne 2017-e godine u tekstu Medijsko-politička simetrija usmjerena protiv grada Slavonskog Broda: S obzirom da portal sbplus i gradonačelnik, otkrit ću sada toplu vodu, međusobno funkcioniraju na principu simetrije odnosno konceptu ravnoteže interesa, sve što narušava njihov postignuti probitačni sklad, uključujući i satirična autorska promišljanja o liku i djelu prvog čovjeka grada, biva proglašeno prizemnim i podzemnim, maltene kriminalnim. A kao što se zna, interesna simetrija funkcionira jednostavno: ja tebi, ti meni. Ja (privatni medij) tebi (gradonačelniku svih Brođana u čijim je rukama proračun), ti (gradska kasica prasica i čekić za njeno razbijanje), meni (piscu apologija, piarovskih savjeta i strategija). Stoga nije za čuditi se da je sbplus, koji nemilice uživa u privilegijama simetrije, nanovo demonstrirao svoju ulogu božjeg odvjetnika, „osobe“ koja opovrgava prigovore „zakrabuljenih komentatora“, „protuha i mizerija“, pri beatifikaciji i kanonizaciji gradonačelnika, a s ciljem očuvanja simetrije, drsko poručujući svim nezavisnim vražjim odvjetnicima, “osobama” koje pronalaze rupe u beatifikaciji i kanonizaciji Mirka Duspare: „Društvenu imovinu koju toliko žele za sebe tek će moći gledati – s pristojne udaljenosti.“

Zapravo, oduvijek je sve jasno u Brodu, ali, radi se o tome, hoće li napokon, u dimu opsjena i zamahivanja medijsko-politikantskim sjekirama laži, otvoriti oči oni koji za istinske promjene daju svoj glas na izborima?

 

 

 

21 comments

Skip to comment form

 1. Odličan tekst, kao i uvijek.
  JZ opet proziva, vrijeđa i omalovažava druge a njemu bi se dalo pisati previše gnjusnih događaja da me čudi kako ga nije sramota uopće javno se pokazivati.
  Optužen za malverzaciju drvne industrije. Prokockao je tuđe novce. Glumio bogataša. Dan danas je dužan za troškove popravka osobnog vozila običnim ljudima.
  Užasna je činjenica da takva osoba i dalje ima pravo javno serendati nakon svega. Izađe iz zatvora…i napiše knjigu o nekim moralnim preseravanjima… Jbt!!!

  1. On ima pravo serendati, ali nije u pravu. Isti je Duspara.

 2. Sve piše u zadnjoj rečenici. Što to Brođane zasljepljuje i hoće li progledati. Ako i dalje žele hodati bez očiju, pooći za grad nema.

 3. Sine, hebo sam ti mamu, ženu i šeficu!
  Što bi još da ti tata sredi? Posao?

 4. Beskompromisno i majstorski. Bio bih zadovoljniji kao čitatelj da se eleboriraju programi kandidata, ali ni ovo nije loš uvod u takav pristup.

 5. “Usput da kažem, Duspara nema vremena za izravnu, osobnu polemiku s protivnicima, jer još uvijek piše svoju autobiografiju.”

  Dobra podjebancija. Kad se babo igra s takvim stvarima, kada laže, što li tek radi sa zajedničkim.

 6. https://sbplus.hr/kolumne/manjinas/nema_slobodnih_medija.aspx

  Kako se kurči Zovak, a iza ovakvih proklamacija je smrad.

  1. Ali, ma kakve god Zovak bulaštine štancao, njegov portal je čitaniji daleko više od superiornijeg sbperiskopa, zahvaljujući Dusparinim (građana Broda) novcima.

 7. Žestoko, ubilački kritično, istinito!
  Čitaš, dok ti žilama krv prostruji brže, osjećaš se zadovoljan , diviš se hrabrosti autora teksta, pa pomisliš, još uvijek među nama ima onih koji se ne boje štita , mača i konjanika!

  1. RETRO, potpisujem. Uz dodatak da je spoj Duspare i Zovaka nešto što škodi Brodu i slobodama. Riječ je o dvojici parazita na grbači cijelog grada.

   1. U pravu si. A obojica rade kako Ankica kaže jer ih nečim drži u šaci.

 8. Ako je i od Jerka,previše je . U članku na SBplusu on spominje silne hektare zemljišta koje Grad potražuje na Vijušu.Pa on je bio DIREKTOR te Slavonije DI koja je onda trebala vratiti to zemljište.

  1. Sve je to na površini, a što li bi se sve iskopalo da se zagrebe samo 1 cm ispod površine? A 1 metar?

 9. Svaka roba ima svog kupca, pa tako i Zovakove prnje.

 10. Bo sam na sbplusu. Zovak nije reagirao, on je ignorirao. Za njega je to bolje.

 11. Zovakje za nijemo kolo, a Duspara za čisto. Može i tarabana.

 12. https://sbplus.hr/slavonski_brod/politika/upravasamouprava/je_li_duspara_kupio_udjele_u_rtl-u_i_al_jazeeri.aspx

  Sve ovo postaje suludo. Sbplus je izgubio i stid i sram. Duspara pa Duspara. Do gađenja.

  1. Novinarka piše čiste budalaštine!

   1. Piše Zovak po njihovim imenima ili tjera njih da pišu ono što im naloži.
    Kmeče mu novinari po gradu da imaju priliku bilo gdje uteći da bi to odavno uradili.
    Jadno je to sve…

    1. Kruže po gradu suprotne informacije. Da su novinarke zadovoljne, da imaju ured, službena kola, solidnu plaću. A što ponekad moraju biti upregnute u Dusparina kola, to je normalno, jer da nije toga, ne bi dobivale plaću.

 13. Poslodavac im kuće nema a daje im službena vozila na korištenje? Kako da ne.

Odgovori